用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SSP上智
go

SSP上智

女兒是Band 1A學生
老師說跨網轉深水埗升半個 grade
希望大抽獎時選
上智或玫瑰

請問冇小朋友讀此2所中校?可分享
**老師關愛程度
**會否祗照顧標青同學,成績弱些的會多些關顧嗎?
**是否分精英班

感謝大家

kissbb100 發表於 21-4-8 10:42
希望大抽獎時選

大抽獎所有band1生抽先,好運的band1C抽得好過band1A,所以唔係邊緣人,轉區其實影響唔大,只不過SSP多女校,女仔有著數。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

希望大抽獎時選

大抽獎無分A/B/C
B1生選校跟隨機號碼先後

係呀大抽獎唔分,如一區900人,考1-300都係band 1,看看隨機號碼好不好彩!

gracelam 發表於 21-4-8 11:19
大抽獎所有band1生抽先,好運的band1C抽得好過band1A,所以唔係邊緣人,轉區其實影響唔大,只不過SSP多女 ...

是的,明白, 所以想請問下上智會否吹谷得很犀利? 老師會否全體學生一齊關顧, 因自己小孩不是自覺的類型, 小學階段都靠push

大抽獎所有band1生抽先,好運的band1C抽得好過band1A,所以唔係邊緣人,轉區其實影響唔大,只不過SSP多女 ...

Cancle

Cancle

Cancle

Cancle

Cancle

kissbb100 發表於 21-4-8 13:20
是的,明白, 所以想請問下上智會否吹谷得很犀利? 老師會否全體學生一齊關顧, 因自己小孩不是自覺的類型 ...

如果呀女不是自覺形,我谂未必適合。上會係唔算谷的學校,比較自主。同學仔主動問老師問題,不論是否關dse課程,佢地一定幫手找資料解答,什至可以私人what app教你。但大前題係一定要主動,好學。
:-D :-?

kissbb100 發表於 21-4-8 13:20
是的,明白, 所以想請問下上智會否吹谷得很犀利? 老師會否全體學生一齊關顧, 因自己小孩不是自覺的類型 ...

如果呀女不是自覺形,我谂未必適合。上會係唔算谷的學校,比較自主。同學仔主動問老師問題,不論是否關dse課程,佢地一定幫手找資料解答,什至可以私人what app教你。但大前題係一定要主動,好學。
:-D :-?

回覆樓主:

認識讀精英班及非精英班朋友嘅囡囡,感覺讀精英班嘅比較多功課, 非精英班比較少功課
如果不是自覺型,相信成績只會不斷下跌

letmec 發表於 21-4-9 14:12
認識讀精英班及非精英班朋友嘅囡囡,感覺讀精英班嘅比較多功課, 非精英班比較少功課
如果不是自覺型,相信 ...

Htc 中1-2有補底班和正常班,正常班三班係打散晒,所以唔算有精英班。功課其實平時唔多(甚至少),係長假期比較多功課。

kissbb100 發表於 21-4-8 12:29

唔覺好催谷,但一定要自己自動自覺,基本上交齊功課、Quiz Test唔hea,考試肯溫書,成績唔會好差。

希望大抽獎時選

你囡囡已經屬B1a成績,為何還擔心學校是否只照顧標青同學,若然有分精英班,有你囡囡份的機會亦相當大呢?!

csbaik 發表於 21-4-8 13:48
如果呀女不是自覺形,我谂未必適合。上會係唔算谷的學校,比較自主。同學仔主動問老師問題,不論是否關dse ...

多謝你分享,坊間均說比較好的Band1中學都行自主學習,所以有點擔心,上來請教下用家

letmec 發表於 21-4-9 14:12
如果不是自覺型,相信 ...

多謝無私分享,那麼再考慮下

gigayan 發表於 21-4-9 15:21
唔覺好催谷,但一定要自己自動自覺,基本上交齊功課、Quiz Test唔hea,考試肯溫書,成績唔會好差。
...

請問你女女是在讀生?收到上面家長的分享,知道要靠學生自己自覺,多問,但請問老師會hea教的嗎?自己個女都是有責任感的,功課,小測各方面都 ok, 衹是每次 test都催三催四才溫書,以及有 d科目要陪溫,所以才衡量是否選此中學為首選

YmOra 發表於 21-4-9 17:28
你囡囡已經屬B1a成績,為何還擔心學校是否只照顧標青同學,若然有分精英班,有你囡囡份的機會亦相當大 ...

不是自行正取生的才能入精英班嗎?因自行已收生50多人,而自己自行冇消息,所以擔心即使靠抽籤入到,會讀得好辛苦,聽聞有個家附近在讀的姐姐說,d數學好深,而且好多科目全英,考試溫得好辛苦!