用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SSP上智
樓主: kissbb100
go

SSP上智 [複製鏈接]

kissbb100 發表於 21-4-9 22:26
不是自行正取生的才能入精英班嗎?因自行已收生50多人,而自己自行冇消息,所以擔心即使靠抽籤入到,會讀 ...
英中除左中文同中史,其他科唔係都應該全英嗎?

kissbb100 發表於 21-4-9 22:26
不是自行正取生的才能入精英班嗎?因自行已收生50多人,而自己自行冇消息,所以擔心即使靠抽籤入到,會讀 ...

明白。但,不用太擔心,如果"上智"係以自行所收嗰50人為挑選精英班的標準,那麼你囡囡沒有被取錄為正取生,即入精英班機會會微,換言之,不會比別人讀得"辛苦"不用擔心,因為屬普通班嘅話不會比精英班學生"谷"嘛!不過,我估計上智的精英班係以學生嘅PreS1成績嚟判斷,其實,你囡囡有B1a成績,真的不用太擔心讀唔嚟,放心把孩子交俾上智教導,學校會教曉她怎樣學習的呢!

YmOra 發表於 21-4-9 22:42
明白。但,不用太擔心,如果"上智"係以自行所收嗰50人為挑選精英班的標準,那麼你囡囡沒有被取錄為正取 ...
如果樓主女個band1A成績係家長“督促”出黎,而唔係自己有目標咁考出黎,我又擔心上智唔適合佢。話雖好少細路像自動自覺溫習,但摟主講到三催四請,陪讀咁嚴重,以上智果種自主學習模式,真係會出問題。

Yanamami 發表於 21-4-9 22:38
英中除左中文同中史,其他科唔係都應該全英嗎?

Thx, 比較過其他1B英中, 好似較上智多2-3幾科用中文教

Yanamami 發表於 21-4-9 23:01
如果樓主女個band1A成績係家長“督促”出黎,而唔係自己有目標咁考出黎,我又擔心上智唔適合佢。話雖好少細 ...

Yanamami 發表於 21-4-9 23:01
如果樓主女個band1A成績係家長“督促”出黎,而唔係自己有目標咁考出黎,我又擔心上智唔適合佢。話雖好少細 ...

都有這可能性,但我比較感覺到係樓主jm佢屬"緊張"大師多DD啫,緊張嘅女人多數係自己誤以為孩子經常要三催四請才做,其實孩子已經好懂事地做了,兩者"標準"大不同而矣!陪讀就更加印證緊張媽媽的心態。不過,還是由樓主自己解畫好了。免得估錯

kissbb100 發表於 21-4-9 22:20
請問你女女是在讀生?收到上面家長的分享,知道要靠學生自己自覺,多問,但請問老師會hea教的嗎?自己個女 ...

暫時未遇過hea教老師,感覺同學肯用心去跟學校進度應不會太差。

上到中學邊間都好,好靠同學自己本身,因為好多時Quiz Test家長都唔知。數學深都係嘅,選英中都其實預咗大部分科目係英文,唔需要太擔心。

kissbb100 發表於 21-4-9 23:09
Thx, 比較過其他1B英中, 好似較上智多2-3幾科用中文教

無記錯應該得中文和中史係中文教,初中仲有普通話嘅...... 應該唔會有2-3幾科中文教

YmOra 發表於 21-4-9 22:42
明白。但,不用太擔心,如果"上智"係以自行所收嗰50人為挑選精英班的標準,那麼你囡囡沒有被取錄為正取 ...

上智沒有精英班,只得補底班和正常班,所以其實唔存在讀邊班辛苦啲,邊班又會輕鬆啲。補底班唔會少功課和少測考,只係某些科分組上,可以小班教學啲......

入到上智,其實同學自己肯主動跟進學業,應該不會太差。

gigayan 發表於 21-4-9 23:26
上智沒有精英班,只得補底班和正常班,所以其實唔存在讀邊班辛苦啲,邊班又會輕鬆啲。補底班唔會少功課和 ...

吓!無精英班樓上講到好似有咁嘅?!

YmOra 發表於 21-4-9 23:33
吓!無精英班樓上講到好似有咁嘅?!

有人話F1 時E班最好,F2時又話C班最好,最後係根本無從稽考,只知A B係中英補底班,C-E係兜亂分班,唔知中三無補底班又會點分

我係HTC 舊生,現在囡囡都係深水埗校網讀緊小學,有同學姐姐讀緊上智。

首先講自主問題。
其實上到中學唔自主係好難讀到好成績,特別講緊係B1A 中學,不輪係一般B1A 還是 1A 神校,收得嘅都一定係B1 學生,資助中學點都有一部分學係生自行時千挑萬選來入讀, 個個都係叻女,唔自主點讀上去?

第二想講老師hea 唔hea
其實我相信每一間學校都會有不同type 嘅老師,好認真講而家呢個年代讀得好唔好都已唔可以依賴學校老師,本身家庭support,同埋學生主動自學能力,都係關鍵。 唔好怪我太現實,老師幫到你嘅野其實真係好少,偶爾成績唔好,溫柔地鼓勵你一次,或許有好多次係無人會走近你同你講幾句加油說話,咁其實都係講學生自己的鬥心   韌力。唔好將太多幻想放向老師身上了。

另外想再分享一下上智嘅一d 實況。

上智係好注重英文應該好多人都知道了。 而的確考卷係深的,除左中文,中史,普通話之外,科科都一定係英文教啦。 呢個唔會有理需要疑惑了,因為係一間B1A 女英中嘛。英文卷深,數學卷都深。其他科目 ,如history, geog, science 呢d, 如果本第英文底已經好強,應該唔難應付, 英文底弱,讀英中就預左要非常用功了。

學校嚴唔嚴呢? 我覺得係適中,校風樸素,學校都期望學生樸素。 其實好多天主教學校都係咁。

上智算唔算催谷呢? 我相信如果同好催谷嗰d 比較,一定唔算係谷。 都係嗰句,學生係會自動波的。

點解呢? 因為當你見到周圍嘅同學都係對學業好上心,而且又見到d 好叻嘅同學向旁邊,一定有互相影響,互相牽引的。學校唔洗谷你,係自己覺得自己未夠好,就自然會去追。

我自己覺得中學生活間間學校都係需要有同一個鬥心先會讀得好。物以類聚,人以群分, 大家都係band 1,當然會有最叻嗰個同最弱嗰個可能都有一段距離(始終上智有一半學生係抽獎入的), 但朋輩之間影響係巨大的。  

總結一句,上智校風好好,d 學生好乖,老師校長亦帶領得相當好。

純粹個人見解 謝謝

Ktfk    發表於 21-4-12 00:41
Yanamami    發表於 21-4-10 08:53

gogymiu 發表於 21-4-10 01:06
我係HTC 舊生,現在囡囡都係深水埗校網讀緊小學,有同學姐姐讀緊上智。

首先講自主問題。

非常認同。

學校得一個訓導老師,仲要係非常nice,完全同惡連繫唔到(同學們自己講),就知道除咗學業,自己嘅品行都需要自己負責,好記得開學時校長話「如果上堂手機響,手機要坐監一星期,我哋唔係想罰同學,只係同學控制唔到自己,我哋就要幫同學手」,成長中嘅青少年,其實就係需要呢份信任。

kissbb100 發表於 21-4-9 22:10
多謝你分享,坊間均說比較好的Band1中學都行自主學習,所以有點擔心,上來請教下用家
...

其實中學唔同小學,學習模式已經好唔同,特別係b1中學好多係靠學生自己本身自律/自主學習,始終讀書係靠自己,唔通陪讀陪温書要陪到上大學?

而且b1中學同學間學習氣氛會互相影響小朋友,父母應放心同放手。

如今年小五,篩選幾間適合嘅中學(包括直資),到時由小朋友揀,最後佢自己揀就會投入去讀及享受校園生活。

gigayan 發表於 21-4-9 23:59
有人話F1 時E班最好,F2時又話C班最好,最後係根本無從稽考,只知A B係中英補底班,C-E係兜亂分班,唔知中 ...

這樣分法不算有"精英班",經你一解,好明顯貴校係以"補底"分班為學生們打好穩健的基礎為中一的取向。分享,我幾鍾意我校的分班方法,中一唔分精不精英打亂分班,而且課程適中,那時的學生可以盡情投入校園生活了解和適應學校,去到中二才有一班精英班其他四班平均分配,其實精英班只是維持兩年中二和中三,之後已經係高中課程無需再分精英群出來,响嗰兩年的精英班裏只是比人教快DD深入多DD額外資料多DD之外無乜太大分別,不過,個人認為,"精英班"的原意都係因為學生整體能力稍高可以承受教得深教得快才被分出來成一班而矣,功課多寡就要視乎不同老師不同要求,反而其他四班嘅同學仔有D需放學後進行"補底"嘅,我估計他們額外嘅功課量應該比精英班嘅人多,因為要打穩番好多DD"基礎"。

YmOra 發表於 21-4-10 08:44
這樣分法不算有"精英班",經你一解,好明顯貴校係以"補底"分班為學生們打好穩健的基礎為中一的取向。分享 ...

精英班,有好有唔好,好嘅地方是因材施教,唔好嘅學生為咗入精英班壓力大咗,我細個讀嘅中小學都係精英班制,我感受都幾深,所以我盡量幫阿女揀學校都唔太想有精英班制度......

YmOra    發表於 21-4-10 12:24

gigayan 發表於 21-4-10 10:34
精英班,有好有唔好,好嘅地方是因材施教,唔好嘅學生為咗入精英班壓力大咗,我細個讀嘅中小學都係精英班 ...

可能,一所好嘅中學不是"精英班"有幾利害,反而係"補底班"有幾扭轉才是犀利所在。

Yanamami    發表於 21-4-10 12:49

SuLuLu 發表於 21-4-8 11:27
係呀大抽獎唔分,如一區900人,考1-300都係band 1,看看隨機號碼好不好彩!

如果天水圍考300 同九龍塘考300一樣?

bananaGi 發表於 21-4-11 02:37
即係天水圍考300 同九龍塘考300一樣?

各區水平不一樣
區內B1不一定係全港/他區B1

大抽獎
甲部 跟全港B1/2/3(各⅓)
乙部 跟區內B1/2/3(各⅓)

Poyau 發表於 21-4-11 03:31
各區水平不一樣
區內B1不一定係全港/他區B1

啊⋯ 即係區內b1.. 去到全港排b2都可能?
‹ 上一主題|下一主題