用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 民生叩門
樓主: pphhpp_hh
go

民生叩門 [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

就甘睇表,民生用自行收返小學部的學生比例又真係幾高。。今年自行的位應該是54個。

回覆 ChristieMing 的帖子

多謝你的回復。除了111,當年民生是否要求自行衹可以填一間學校呢?

如果我在自行一填民生,但自行二填了第二間學校,學校會不會知道?

pphhpp_hh 發表於 21-4-16 10:39

多謝你的回復。除了111,當年民生是否要求自行衹可以填一間學校呢?

講真嘅,要知你仲有冇入自二份表就難。想知你用自一或自二申請民中,就當然有辦法,份表係學校俾你嘅。只係,佢想唔想知~~~

回覆 yyk1009 的帖子

Agree

pphhpp_hh 發表於 21-4-16 10:39

其實又冇話唔比你報自二的,我諗學校只會睇你係咪自一報本校,才比機會你叩門。自行張form是經學校派的,我覺得學校一定知邊張form是自一或自二。
陳校長當年有講過,有學生冇in自二,但最後竟然入咗,叫我地唔好為報而報,除非自二都是必讀的。

pphhpp_hh 發表於 21-4-16 10:36
回覆 hkpapa852 的帖子

就甘睇表,民生用自行收返小學部的學生比例又真係幾高。。今年自行的位應該是54個 ...

其實民中收番民小咁多學生,除咗嗰99個位外,另外係基乎8,9成學生都會博入番民中,所以都會係111呢個玩法,而且到大抽獎時,又有幾多外校生會揀民生喺甲一和乙一呢?
以我仔嗰屆為例,放榜當日我仔個同學最後呈分排名14x,都派到入民生,咁你覺得呢?

hkpapa852 發表於 21-4-16 09:38
今年情況不清楚, 但過往民生自行一定係主收民小多囉
以前民小校長有份資料俾家長睇

從呢個表我睇唔出自行係會主收自校生,但點解會有咁多民小學生升回民中,正如我之前的回覆所說,除了頭99名自校生外,其餘學生都可以經派位派番入學校,問題係有幾多外校生會放民生喺甲一和乙一?呢個升中遊戲我已經玩咗兩次,我唔會博一間直中,浪費咗我一個位。

ChristieMing 發表於 21-4-17 09:52
從呢個表我睇唔出自行係會主收自校生,但點解會有咁多民小學生升回民中,正如我之前的回覆所說,除了頭99 ...

被民小掃晒統一乙部都係114個位,咁易計都唔識計?~~~

hkpapa852 發表於 21-4-16 09:38
今年情況不清楚, 但過往民生自行一定係主收民小多囉
以前民小校長有份資料俾家長睇

即使入唔到頭99名嘅民小生,大部分甲一、乙一都會選返民中3(除非band 3)。民生大抽獎位少,九龍城網又多band 1中學選擇,非民小生好少會選民中,所以係少競爭對手下,經大抽獎入返民中嘅民小生都好多。

mcl203 發表於 21-4-17 10:01
被民小掃晒統一乙部都係114個位,咁易計都唔識計?~~~

咁甲部?叩門位呢?連同乙一全部加埋可以收多少?這個總數我沒有資料,願告知。
BTW,自行不是不會收自校學生,而是比例是多少而已。這個數當年陳校長有說過,是我忘記了。

ChristieMing 發表於 21-4-17 10:46

你睇吓個表啦,甲部,你唔填亦阻唔到他人填。甲/乙部嘅位,真係俾你掃晒都夠唔夠呢?咁幸運?至於叩門,叩門嘅先決條件,除咗留班位,首要係人哋要放棄~~~

ChristieMing 發表於 21-4-17 10:46

校長身處位置唔同,聽完算啦~~~

民生甲部得2個位,叩門通常最多每班2個,最即係頂多10個位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

August2020 發表於 21-4-17 10:10
即使入唔到頭99名嘅民小生,大部分甲一、乙一都會選返民中3(除非band 3)。民生大抽獎位少,九龍城網又多 ...
乙1直屬位入唔到,已經係B2。
B2要再經乙1入番民中,要好幸運地真係無B1學生去爭晒個15個公海位先得
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-4-17 11:03
B2要再經乙1入番民中,要好幸運地真係無B1學生去爭晒個15個公海位先得
...

仲有公海B2~~~

mcl203 發表於 21-4-17 10:54
你睇吓個表啦,甲部,你唔填亦阻唔到他人填。甲/乙部嘅位,真係俾你掃晒都夠唔夠呢?咁幸運?至於叩門,叩 ...

原來如此,照咁計收咗13x民小,扣除甲一2個位,乙一114個位,如果是民小掃盡了所有甲一乙一位的情況下,咁即係大約有20人是自行或叩門的?對嗎?
其實大家都係靠估啫,實際上學生點揀,學校點操作,我地做家長又如何得知呢?
如果係有心入番民中,跟學校做法,已經係最大保障吧?
我也只是以過來人分享一下,並無心挑釁。

hkpapa852 發表於 21-4-17 11:03
...

咁我仔個同學真係好幸運,考14x,派番民中,不過又可能喺佢前面有5x人,冇揀民中,所以佢喺99位裡面,對吧?!

回覆樓主:

而且,呢兩年自行會提早通知,學校做法又可能已經唔同了,即使佢過往點收自一學生,都已經唔可以用來作參考。

ChristieMing 發表於 21-4-17 11:10
咁我仔個同學真係好幸運,考14x,派番民中,不過又可能喺佢前面有5x人,冇揀民中,所以佢喺99位裡面,對吧 ...

其實要知道民小B1生有幾多唔難,只要多些民小家長提供資料就可估計(可惜多年嚟都無)
由第幾名開始唔係順序連住咁抽得番入民中,代表B1/2界線就係附近既名次(百份比會好D)

所以到大抽獎階段,民小餘下既B1生,應不足99人

ChristieMing 發表於 21-4-17 11:06
原來如此,照咁計收咗13x民小,扣除甲一2個位,乙一114個位,如果是民小掃盡了所有甲一乙一位的情況下,咁 ...

明嘅,解釋下啫,自己研究下勝來自別人口中~~~
‹ 上一主題|下一主題