用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 民生叩門
go

民生叩門

阿囡本身在民小,想請問民中去到叩門階段是否會要求111?因爲在自行階段我想報他區學校。

同埋民中叩門是否會優先考慮民小的學生?
謝謝。

回覆樓主:

學校今年因為疫情冇開選校家長會嗎?因為往年陳校長會講得好清楚。
BTW,自行已經過了,而家先問?

回覆 ChristieMing 的帖子

今天冇開家長會,中學校長轉左陳校長已經退休你唔知?我有講過我小朋友係小六?
我只係上來問下經驗,唔想回答可以無視但不需要甘串我ok?

回覆 pphhpp_hh 的帖子

呢位家長冇勞氣,不如我幫你頂起個post等更多可以幫手嘅家長睇到

pphhpp_hh 發表於 21-4-12 08:48

今天冇開家長會,中學校長轉左陳校長已經退休你唔知?我有講過我小朋友係小六? ...
過往資料所知, 民生自行同叩門都會收部份民小學生
不過整體合計, 民生每年只收番大約135個小學部學生 (99個經直屬位, 其餘在自行, 大抽獎和叩門入)

如果你唔係今屆畢業生, 留意下學校公佈俾你既派位組別 (民生自訂5個組別, 要小心配對)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝你的解答。我明白都要睇小朋友成績先可以決定到的。今年冇左家長會,不知道往年是否叩門時候需要111學校才會考慮。。

另外我都有些疑惑:如果有直屬小學的津校,自行階段學校是否會偏向收排名較前的學生呢?
抑或會收番B1尾的邊緣學生?

回覆 xubin2008 的帖子

謝謝你~~  

pphhpp_hh 發表於 21-4-12 12:22

謝謝你的解答。我明白都要睇小朋友成績先可以決定到的。今年冇左家長會,不知道往 ...
自生收生實際如何不楚
民生如想保証收生質素兼收取民小人數, 反而能會係自行時主收邊緣人

因為如果自行盡收最top個班, 直屬位就可能要收B2學生了

不過以上只是估計

如有去年畢業生肯透露自行收咗咩人同有幾多人入, 咁情況會楚好多 (不過學校未必想家長咁清楚)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 pphhpp_hh 的帖子

當初選這類小學就是唔想擔心升中問題,最後又係要擔心一輪。 新人事新作風,如果唔係新校長所講不可信只可參考,就算他親口說亦不能盡信(我中過招幾次但好在有錄音),最後食粥食飯都係睇小朋友成績,加油吧!

yes,呢個先係最困惑的地方。。等學校分左ranking之後大抽獎階段的填法應不是太難,但自行階段就有好多想法。。

多謝你,我都會再周圍打探下攞多d料先。

回覆 仔仔錫錫你 的帖子

是!甘啱又轉左校長。。。唔知會唔會有新玩法。

如果睇返新校長以往係佢舊校嘅做法可能有用,雖然舊校唔係龍校,但係睇睇自行冇報而叩門會唔會收我估應該可以參考一下。

hkpapa852 發表於 21-4-12 12:31
自生收生實際如何不楚
民生如想保証收生質素兼收取民小人數, 反而能會係自行時主收邊緣人

其實以去年一些有附小的學校來説,不覺得有中學部會收邊緣學生。好實際,如果係中學部,邊個校長會在自行放走班真正band one生?除非band one 生把中學部排自二,最終收唔返,比更加top 的學校收咗。有錯請指教。
今年都吾例外吧,有無band 1尾-2 頭學生有佢哋中學部自行offer?

yyk1009 發表於 21-4-14 13:57
其實以去年一些有附小的學校來説,不覺得有中學部會收邊緣學生。好實際,如果係中學部,邊個校長會在自行 ...
未有提早公佈自行結果前, 我知有少部份津校既直屬中學有咁做不過自從要強制提早公佈自行結果, 呢個情況已近乎絕跡

hkpapa852 發表於 21-4-14 17:49
未有提早公佈自行結果前, 我知有少部份津校既直屬中學有咁做不過自從要強制提早公佈自行結果, 呢個情況已近 ...
我知有另一位資深會員也是常常說聯/直中會用自行收取band 2生, 但事實上,無人可以証明到㗎,尤其前年之前,兩輪結果也是7月公佈。理智上,中學校長無理由取劣棄優。一直以來,Band 2生入聯直中,是統一派入機會大些,有錯請指教

hkpapa852 發表於 21-4-14 17:49
未有提早公佈自行結果前, 我知有少部份津校既直屬中學有咁做不過自從要強制提早公佈自行結果, 呢個情況已近 ...

透明度係高咗,要安排一定有辦法嘅,只係做唔做,學校無乜理由唔識走位~~~

據EK分享,有網友報過坑真自行有收到人,乜Banding,真唔真,唔知lu,數字上,似乎有~~~

pphhpp_hh 發表於 21-4-12 08:48

今天冇開家長會,中學校長轉左陳校長已經退休你唔知?我有講過我小朋友係小六? ...

如我的回覆令你覺得冒犯,在此說聲抱歉。我只是覺得奇怪才會這樣問的,並不是想串你。
我當然知道陳校長退休了,我仔當年升中,陳校長講解得好清楚,民小學生升中的玩法,必須全111,但當年自行仲未可以提早公布,所以先會叫學生咁做,唔知而家會唔會唔同咗,不過,若果你一心都係升民中,咁當然這個做法最好。

hkpapa852 發表於 21-4-12 12:31
自生收生實際如何不楚

我仔小六升中嗰年,收嘅風係自行主收外校band1生,有印象陳校長有提及過,但唔記得個比例係幾多。

ChristieMing 發表於 21-4-16 00:35
我仔小六升中嗰年,收嘅風係自行主收外校band1生,有印象陳校長有提及過,但唔記得個比例係幾多。
...
今年情況不清楚, 但過往民生自行一定係主收民小多囉
以前民小校長有份資料俾家長睇

如果只靠直屬位(得99), 邊有可能年年收13X人入到中學部呀?

hkpapa852 發表於 21-4-16 09:38
今年情況不清楚, 但過往民生自行一定係主收民小多囉
以前民小校長有份資料俾家長睇

咪係,所以,對學校有少少認識嘅人,有直升資料係手,減減就可以估下學校有冇機會用自行位收自己學生了~~~

不過,大部分人仍然認為,直中自行一定盡收街外尖子~~~