用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band One生
樓主: yyk1009
go

Band One生   [複製鏈接]

2021S1 發表於 21-4-11 15:42
佢心儀旅港,其他都不特別喜歡。

其他人乙1選B1A校,你乙1選旅港(B1B校),機會也大。

旅港只讓自行和大抽獎選過它,才比叩門。

YmOra 發表於 21-4-11 15:45
真真不好意思呀!"觀塘區"我不太熟識,唔想亂俾意見幫"倒"忙,不如由其他熟識該區之jm們回你 ...

唔緊要,謝謝回覆

YmOra    發表於 21-4-11 15:56

YmOra 發表於 21-4-11 15:23
既然呈3進步咗!咁!最終結果應該仍然屬B1組別學生,就算轉到"九龍城區"也是B1組別機會甚大呢!你已 ...

各有各好!申請的直資都有offer, 現在已交學生資料的都應該屬於B1B組別,佢英數理科目成績好,偏向直資英語學習環境。

感謝各位JM熱心回覆和非常有用的意見,我想最終都係由學生自己決定。

2021S1 發表於 21-4-11 15:42
佢心儀旅港,其他都不特別喜歡。

剛睇番D舊分享,似乎的確係,"旅港"之高中理科選修科配搭多開班又多,真係好適合你的孩子,乙1揀旅港,個人無絕對的信心話"必入"。

tpmon 發表於 21-4-11 15:48
其他人乙1選B1A校,你乙1選旅港(B1B校),機會也大。

旅港只讓自行和大抽獎選過它,才比叩門。

最慘係佢有啲賭氣,自行唔收佢就唔想叩門,少年人開始好有自己主意

YmOra 發表於 21-4-11 00:45
個人認為,無論邊區都好,乙部頭3至5必需用心和填些有機會入嘅B1中學,乙6之後就盡填其他未填嘅B1 ...

最近發現,KL3因為B1位多,好多時都叫B1學生盡填B1,之後先補幾間B2學校就搞掂,但原來有家長唔明「盡填」嘅意思,其實乙二至五都需要用心,即係有d學校唔擺乙一就入唔到嘅,有些家長繼續安自己心水放乙二、三、四、五......如果隨機號稍後,就會導致自己派到學位志願一路退後,最後真係入B2校......

2021S1 發表於 21-4-11 15:58
各有各好!申請的直資都有offer, 現在已交學生資料的都應該屬於B1B組別,佢英數理科目成績好,偏向直資英 ...

既然取錄的直資中學也是B1b中學,那麼,放棄大抽獎唔搏旅港也沒有"損失",支持你的孩子的選擇。

2021S1 發表於 21-4-11 16:04
最慘係佢有啲賭氣,自行唔收佢就唔想叩門,少年人開始好有自己主意
...

見自行正取生多數是高1/3 banding(假設該校看RO為主)。

- B1A校: 收級頭數名
- B1B校: 收B1A生
- B1C校: 收B1B生

你孩子自行由KL5 與KL3人爭一間熱門KL3 B1B中學,單是RO已不夠KL3人叻,自行不是正取生是正常的事。

咁細個少少申請不成功便放棄,是不應該,在EK也有很多人和你仔一樣自行冇正取生。

你仔現在放棄,便失去晒整個好的九龍城校網大抽獎入到好的B1中學的機會。

YmOra 發表於 21-4-11 16:00
剛睇番D舊分享,似乎的確係,"旅港"之高中理科選修科配搭多開班又多,真係好適合你的孩子,乙1揀旅港, ...

旅港高中選修配搭的確好好,所以佢之前情有獨鍾

tpmon 發表於 21-4-11 16:12

見自行正取生多數是高1/3 banding(假設該校看RO為主)。

謝回覆!
的確,自行玩法好「殘酷」一定係收級頭

2021S1 發表於 21-4-11 16:21
謝回覆!
的確,自行玩法好「殘酷」一定係收級頭

自行B1A校正取生的確是這樣。

YmOra 發表於 21-4-11 16:09
既然取錄的直資中學也是B1b中學,那麼,放棄大抽獎唔搏旅港也沒有"損失",支持你的孩子的選擇。:excite ...

謝謝!經濟唔好,其實都係擔心工作上有變數,如果佢有能力入到KL3 band1 都想佢去試,但係呢番說話唔可以對佢直言,免得佢為壓力而選擇,只可以儘量收集意見等佢自己決定。

gigayan 發表於 21-4-11 16:08
最近發現,KL3因為B1位多,好多時都叫B1學生盡填B1,之後先補幾間B2學校就搞掂,但原來有家長唔明「盡填」 ...

個人認為,係有你所講嘅情況發生的機會,但是,若然亦相信乙1至乙3真的有如EDB講嘅九成學生都會順利入讀頭三志願嘅話,咁!乙4或以後仍未有着落嘅學生的"隨機號碼"一定勁差,因為屬剩餘未中獎嗰10%學生嚟㗎嘛!咁!乙4或以後嘅"盡填"就是為嗰10%流網之餘作"尋寶"動作,越填得"盡"就越大機會找得到尋得到僅有的1個或2個或。。。嘅B1學位,最緊要明白,B1生點差都係被派去第一所B2a中中就是了,即是話,你心中第一所B2a中學就算放响乙1或乙2或。。。乙10或乙11或。。。乙15或。。。乙20或。。。乙23或。。。乙27或。。。乙30都好,入讀該所B2a中學的機會率都是100%,因為你是B1組別學生嘛!

2021S1 發表於 21-4-11 16:15
旅港高中選修配搭的確好好,所以佢之前情有獨鍾

係呀!近年,鄰舍jm們的囝囝囡囡皆是理科頭腦人,真係最愛旅港高中課程,有的真係情願放棄迦密或華英。

2021S1 發表於 21-4-11 16:29
謝謝!經濟唔好,其實都係擔心工作上有變數,如果佢有能力入到KL3 band1 都想佢去試,但係呢番說話唔可以 ...

你真係好貼心,真係一個愛錫子女的好父母,我十萬個贊成支持你的做法,尊重孩子不給壓力孩子任由孩子自由地飛翔,這才是真正為孩子好。

YmOra 發表於 21-4-11 16:39
你真係好貼心,真係一個愛錫子女的好父母,我十萬個贊成支持你的做法,尊重孩子不給壓力孩子任由孩子自由 ...

謝謝你!
Jupas 3322+ 都係另一個我想佢試大抽獎之原因,擔心佢中文唔夠好,六年後又煩過。

2021S1 發表於 21-4-11 16:04
...

或者咁諗,手揸B1b直資,孩子又接受唔玩大抽獎,安全度你們已"企得穩"了,雖然,你話佢有DD鬥氣既然自行唔收我叩門咪攪我,你可以透徹少少地與他講解,話:「你有很大的機會是"備取生"頭五位人選,唔係啦!我覺得你一定係備取生第一人,你知㗎啦,正取生一定有人走位,其實你根本就係已經被旅港取錄了,因為你被上移了嘛!e+我哋唔搏大抽獎住,留住直資中學學位先,到時你可以去旅港""叩門""証實一下你是否係備取生第一人,因為備取生第一人順利叩門機會率幾乎係100%。」

2021S1 發表於 21-4-11 16:55
謝謝你!
Jupas 3322+ 都係另一個我想佢試大抽獎之原因,擔心佢中文唔夠好,六年後又煩 ...

中學六年,有心執"弱科"一定做得到的。

回覆樓主:

有啲複雜睇完都唔係好明要慢慢再睇

YmOra 發表於 21-4-11 16:58
或者咁諗,手揸B1b直資,孩子又接受唔玩大抽獎,安全度你們已"企得穩"了,雖然,你話佢有DD鬥氣既然 ...

haha! 佢都係理性上進嘅人,呢一刻有少少鬥氣因為名次低過佢嘅同學都有自行取錄(不是旅港)而唔開心。仲有幾個月思考完佢可能就係唔甘心又去試吓!

YmOra    發表於 21-4-11 20:41
‹ 上一主題|下一主題