用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band One生
go

Band One生   [複製鏈接]

Band One 生在統一派位時,頭5志願選填區內band one校,會跌落band 2嗎?
   4    0    0    0

回覆樓主:

如果頭5是大熱,要放乙一先有位,如你乙一不中,就要乙六先有機中

yyk1009 發表於 21-4-8 08:59
Band One 生在統一派位時,頭5志願選填區內band one校,會跌落band 2嗎?

要視乎那區/性別
例如B1女生係中西區/灣仔區/東區
B1位夠有餘 可以盡選B1校

yyk1009 發表於 21-4-8 08:59
睇吓你邊區, 如果區內B1中學學位嚴重不足, 係有機會
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-4-8 10:09
睇吓你邊區, 如果區內B1中學學位嚴重不足, 係有機會
如果該區B1位足夠, 如葵青, 係咪代表將所有B1排前都會入到是但一間呢?

如果中西區女仔,b1 成績,放英華在乙一機會大嗎?自行時冇申請英華,沒關係的對嗎?

maywi 發表於 21-4-8 10:19
如果中西區女仔,b1 成績,放英華在乙一機會大嗎?自行時冇申請英華,沒關係的對嗎?
...

大抽獎先後跟隨機號碼 自行無影響

maywi 發表於 21-4-8 10:19
...

如果中西區女仔,b1 成績,放英華在乙一機會大嗎?
-->中獎機會都幾高,但都係嗰句,睇彩數。

自行時冇申請英華,沒關係的對嗎?
-->唔關事,唔使諗呢啲。

謝謝解答(emoji)(emoji)

回覆 maywi 的帖子

我未聽過生中西區band 1 女生,乙1填YWGS 入唔到;年年也有band2 女生攝到上。
因為超班叻top 1a 女去佐DGS,HY, SPCS, SPCC; 叻女(1a-b)留守SHC 或外區闖;1b-c 普通女生留中西區大抽獎或直屬上。

Poyau 發表於 21-4-8 09:54
要視乎那區/性別

問題來了 , 在灣仔區的Marymount, St Paul Cat, St Francis 只有個位數字或十幾位給統一階段, 如果放乙二, 三, 還會中嗎?

sandylaw617 發表於 21-4-8 11:44

我未聽過生中西區band 1 女生,乙1填YWGS 入唔到;年年也有band2 女生攝到上。
我未聽過生中西區band 1 女生,乙1填YWGS 入唔到

咁妳識人太少了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 21-4-8 12:34
我未聽過生中西區band 1 女生,乙1填YWGS 入唔到

咁妳識人太少了!
x2
不過呢2年好似必入,情況好似ssgc,以前band 1必入,band 2都有唔少機會,但舊年ek話有人band 1唔入,我有啲懷疑係咪估錯band

sandylaw617 發表於 21-4-8 11:44

中西區填YWGS,大機會㗎,2仔都可能偷到3兩個,睇當年運程~~~

yyk1009 發表於 21-4-8 12:00
問題來了 , 在灣仔區的Marymount, St Paul Cat, St Francis 只有個位數字或十幾位給統一階段, 如果放乙二, ...

大抽獎只要B1位足 B1生就有位
乙幾入邊間要睇當年各人排位如何

請問上年冇考PS1, 各校入band 1係咪可以參考上年的派位結果?

Poyau 發表於 21-4-8 09:54
要視乎那區/性別

請問如果band one 女生在油尖旺區呢?位足夠與否?乙部可填多少間大熱然後選次熱band one 校呢

請教如band 1生想乙部攝區外既學校,應第幾位開始攝? 排第6開始嗎?

BBmamimi2 發表於 21-4-8 15:14
請問上年冇考PS1, 各校入band 1係咪可以參考上年的派位結果?

係,可以參考上兩年嘅派位~~~

YWGS 一向不設叩門,如果7月有位,學校自己call "自行備取" 名單,問你讀唔讀。所以,自行無揀,大抽獎有揀,最後都無可能 "被選中"
‹ 上一主題|下一主題