用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 HSBC戶口及匯票
go

[英國] HSBC戶口及匯票

請問各位,由於阿仔在香港趕不及開離岸戶口,唯有去到英國先開HSBC戶口,到時他在英國網上把香港HSBC英磅轉去比自己英國HSBC戶口,是否不用收任何手續費? HSBC職員有個覆我話要,有個話唔駛,有無人試過?有經驗?
及到英國開戶口大約係咪幾日就收到DEBIT CARD?

我會比少少現金阿仔帶去英國,另開張匯票比距,去到開戶順便入銀行,知唔知大約多少天匯票d錢可以入到戶口? 請指教,謝謝!

還有,原本14號VS夜機飛希斯路,後來通知取消航班,提前13號下午機,去到夜晚9pm落機,攪得過關黎好夜,然後坐車返學校,咁夜坐車(4個同學一齊)危唔危險?司機唔會恰眼瞓卦。

Mjames 發表於 21-4-8 07:55
請問各位,由於阿仔在香港趕不及開離岸戶口,唯有去到英國先開HSBC戶口,到時他在英國網上把香港HSBC英磅轉 ...

滙票之前查過幾間銀行話要幾星期才收到錢。

cfs 發表於 21-4-8 08:47

滙票之前查過幾間銀行話要幾星期才收到錢。

謝謝你

而家 HSBC 香港滙錢過英國已經免手續費。如果佢趕唔切開戶,都可以考慮喺自己戶口開張附屬卡比佢用住先,應該可以好快出到卡。

大笨鐘 發表於 21-4-8 09:36
而家 HSBC 香港滙錢過英國已經免手續費。如果佢趕唔切開戶,都可以考慮喺自己戶口開張附屬卡比佢用住先,應 ...

Thank you

香港英國都有Hsbc 戶口的話,只要link up 返就可以做global transfer,免費的。

YuYuMother 發表於 21-4-8 10:44
香港英國都有Hsbc 戶口的話,只要link up 返就可以做global transfer,免費的。

謝謝

回覆樓主:

Glober transfer 如果係premium 戶口就免手續費,其他戶口係咪一樣就要問清楚。銀行職員有唔同答案,可能係呢個原因。

etoile 發表於 21-4-8 12:45
Glober transfer 如果係premium 戶口就免手續費,其他戶口係咪一樣就要問清楚。銀行職員有唔同答案,可能係 ...

Advance 轉左One 之後係免費。

etoile 發表於 21-4-8 12:45
Glober transfer 如果係premium 戶口就免手續費,其他戶口係咪一樣就要問清楚。銀行職員有唔同答案,可能係 ...

收到

YuYuMother 發表於 21-4-8 12:56

謝謝

Due to Covid, HSBC UK will ask you to open the account via online banking.  For my son's case, it took more than one month for a response.  

I suggest you to apply a HK credit card for your kid or ask him to open an account in other UK bank.  My son opened an account in Lloyds bank, took three weeks.

cherubic 發表於 21-4-8 15:07
Due to Covid, HSBC UK will ask you to open the account via online banking.  For my son's case, it to ...

oh, no, take so many days…

Mjames 發表於 21-4-8 15:08
oh, no, take so many days…
I gave my son a credit card (additional card).  Can you get one for your son?  Some places do not accept cash.

Mjames 發表於 21-4-8 07:55
請問各位,由於阿仔在香港趕不及開離岸戶口,唯有去到英國先開HSBC戶口,到時他在英國網上把香港HSBC英磅轉 ...

如果佢足18歳,或者你叫囝囝睇吓Citibank plus,未足18歳就你開。雖然而家佢先至開未必趕得切收debit card,但Citibank plus可以網上免費滙錢去外國,張debit card寄到屋企你再轉寄俾佢,可以響英國用。佢去到英國之後用手機開住當地虛擬銀行暫時用住先,應該幾日就收到卡,然後再等滙豐或者開其他大銀行。

8-)

anitawong21 發表於 21-4-8 16:24
如果佢足18歳,或者你叫囝囝睇吓Citibank plus,未足18歳就你開。雖然而家佢先至開未必趕得切收debit card ...

明白,謝謝資料

請問係咪要HSBC Account先可以免費transfer?即係我只有香港HSBC,我女就開咗英國HSBC,如果我登記咗Global transfer 咁就唔使俾手續費?

另外,如果我交學費,學校唔係HSBC,咁係咪要收手續費呢?謝謝你!

請問係咪要HSBC Account先可以免費transfer?即係我只有香港HSBC,我女就開咗英國HSBC,如果我登記咗Global transfer 咁就唔使俾手續費?

另外,如果我交學費,學校唔係HSBC,咁係咪要收手續費呢?謝謝你!

6x6=36 發表於 21-4-8 17:27
請問係咪要HSBC Account先可以免費transfer?即係我只有香港HSBC,我女就開咗英國HSBC,如果我登記咗Globa ...

應該匯款收款都係HSBC Account先可以免費transfer。

其實你有香港HSBC,你女有英國HSBC,你喺自己戶口加你女英國HSBC做受款人,就可以轉賬比佢。轉賬時會顯示手續費係0,岩先按確認就可以。

交學費唔清楚因為我女自己處理,聽佢講學校portal到交學費,應該邊間銀行關係不大。

如果係匯款去學校戶口,正常會有收費,可能要問返Hsbc。可能Ebanking transfer 先免費?

6x6=36 發表於 21-4-8 17:27
請問係咪要HSBC Account先可以免費transfer?即係我只有香港HSBC,我女就開咗英國HSBC,如果我登記咗Globa ...

Duplicated