用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 delete
樓主: christse1314
go

delete

conniecheung 發表於 21-4-8 17:18
FB嗰個分享post我睇完都R哂頭,所以都費事覆,但好多家長,好認真同佢討論分析
...

B2生估錯係B1才可能?
深水埗B1生有佛教大雄為保險線

醒目開學勳章

Poyau 發表於 21-4-8 17:33
B2生估錯係B1才可能?
深水埗B1生有佛教大雄為保險線

其實呢個可能性最大,不過嗰位家長咬定係B1生,唯有信佢...成件事變左不解之謎

FB嗰個分享post我睇完都R哂頭,所以都費事覆,但好多家長,好認真同佢討論分析
...
嗰個舖鬼鬼地,前幾個月佢先至問九華,上年派完今年又收集意見?定真係咁橋一年一個,嗰度上年都有某幾個人不停交人第二第三志願放保險線,日日都周圍留言話唔夠位穩陣啲,不過又有人信,睇完都懶得覆,自己唔做功課驚驚青青,懵懵哋

mcl203 發表於 21-4-8 16:23
首先,我仍然認為網上吹水不可盡信,亦唔知邊區有15間誇區B1英中~~~

務實舉例,30個跨區位,一吹行有4 ...

深水埗區2020年B1借位39個
旅港5 林護3 李兆基3 其餘各2

2020年度中學統一派位選校工具試算表
https://www.schooland.hk/download/sspa-2020-ca-analysis-20200410.xlsx

...

認同 ,如果係B1 沒有可能會發生,另想起衣車爸爸事件

Poyau 發表於 21-4-8 19:43
深水埗區2020年B1借位39個
旅港5 林護3 李兆基3 其餘各2

我真係唔知邊個區有15間跨區英中,唔係否定無一個區有15間跨區~~~

加曬1+2A+2B,計埋走咗自行直資果班,已經過千人,以上一間都唔中,要去派到2C。除非,果間2C就係佢第一間B2中學~~~

mcl203 發表於 21-4-8 22:11
我真係唔知邊個區有15間跨區英中,唔係否定無一個區有15間跨區~~~

加曬1+2A+2B,計埋走咗自行 ...
剛剛Facebook見到,KLN3,二線小學級13-15 ?老師話一定band1. 因為學校30幾名也入band1. 所以填了28間band1, 包括他區借位。再填band 2a, 例如何管。結果碌落去睇20+學校