用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區大抽獎 / 羅氏基金
go

九龍城區大抽獎 / 羅氏基金

我仔終於有直資 offer,啱啱收到羅氏基金 call,我應該註冊呢間定玩大抽獎?我仔應該屬於B1B-B1C

Siuyyan 發表於 21-4-7 13:30
我仔終於有直資 offer,啱啱收到羅氏基金 call,我應該註冊呢間定玩大抽獎?我仔應該屬於B1B-B1C ...

介意分享下自行揀咗邊兩間嗎?有自行取錄學位嗎?

回覆 YmOra 的帖子

自1誇區聖言,自2丘佐榮,兩間自行無收

Siuyyan 發表於 21-4-7 13:40
回覆 YmOra 的帖子

自1誇區聖言,自2丘佐榮,兩間自行無收

明白。純粹個人意見,既然孩子會响"九龍城"區進行"大抽獎",而且你哋對"丘中"亦心儀,咁!留番响九龍城區會好DD,因為丘中願意填响""乙1""嘅話,係幾乎一定入到,如果丘中與羅氏比,我會投丘中票。

YmOra 發表於 21-4-7 13:53
明白。純粹個人意見,既然孩子會响"九龍城"區進行"大抽獎",而且你哋對"丘中"亦心儀,咁!留番响九龍城區 ...
丘中唔係心儀㗎,只係自行保險啲所以揀做自2

Siuyyan 發表於 21-4-7 13:58
丘中唔係心儀㗎,只係自行保險啲所以揀做自2

哦明白。個人認為,其實身處"九龍城區"這片福地,係可以响自行全選晒兩所"心儀"中學,入唔到仲有大抽獎嘛!若然丘中不是最心儀嘅,就好睇你是否想"延續"保險DD的心態只求入讀B1中學了,如果係,咁乙1仍然可以考慮揀"丘中"放棄直資。

回覆樓主:

我會揀羅氏

其實我都係想不通,註冊了羅氏,但自己係九龍城網,好想抽奬,又怕運氣不好

canadababy93 發表於 21-4-7 16:34
其實我都係想不通,註冊了羅氏,但自己係九龍城網,好想抽奬,又怕運氣不好
...
同感!既然喺九龍城校網,真係想試大抽獎,但又怕運氣唔好,好矛盾!

回覆 canadababy93 的帖子

你自1自2揀左邊間?

醒目開學勳章

回覆樓主:

我唔係羅氏,但係我都有間1C直資,我都應該準備棄直資入返九龍城大抽獎

Siuyyan 發表於 21-4-7 13:30
我仔終於有直資 offer,啱啱收到羅氏基金 call,我應該註冊呢間定玩大抽獎?我仔應該屬於B1B-B1C ...

如放棄直資,或許派位乙部

1 華英
2 銀禧

都不錯  

回覆 Siuyyan 的帖子

Deleted

如果肯定B1生,我會抽乙一, 乙二 兩間心儀B1b
乙三 丘中

如果本身係九龍城區,直得去抽獎,九龍城Band 1位本身夠,加上band 1 中學水準高,自行階段其他區d學生都入九龍城中學放自一和自二,就知啦。

ws1213 發表於 21-4-7 20:59
如果本身係九龍城區,直得去抽獎,九龍城Band 1位本身夠,加上band 1 中學水準高,自行階段其他區d學生都入 ...

有冇數據可以睇到九龍城區 band 1 位足夠?

回覆 Siuyyan 的帖子

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&;tid=3818202可以研究吓上面條Link(ref :資深會員 hkpapa852 統計資料 (20-7-29 11:50 更新)個topic,  入面18區都有講,可以參加吓
除左九龍城中西區女仔,灣仔區B1位,都係夠,沙田也是

Siuyyan    發表於 21-4-8 08:37

Siuyyan 發表於 21-4-7 23:42
有冇數據可以睇到九龍城區 band 1 位足夠?

純粹個人睇法,無論"九龍城區"B1位足夠與否,B1組別學生都應該盡填B1中學才揀B2中學,因為B1組別"優先"抽,B1學生最差都只會派去第一所B2中學,加上,响EK仍然有人有好大信心,認為銀禧、丘中、陳瑞祺等中學仍然會有學位剩餘流落B2組別,B2組別學生似乎可以响乙1搏一搏,若然說法正確,似乎,這幾所B1中學就是九龍城區B1學生的"必入保險線"了,那麼,又可需擔心九龍城區B1位是否足夠,"大抽獎"之選校策略仍然是以""盡填""為主要考慮。

Siuyyan    發表於 21-4-8 08:36

早兩日有家長係Facebook share過上年KL3男仔B1生大抽獎填盡B1學校唔入而派B2,由此可見男仔B1未必有足夠B1位。如果想符合返仔仔程度乙一黃芴南或銀禧應該問題不大。

Siuyyan    發表於 21-4-9 09:47

拆彈專家 發表於 21-4-8 22:52
早兩日有家長係Facebook share過上年KL3男仔B1生大抽獎填盡B1學校唔入而派B2,由此可見男仔B1未必有足夠B1 ...

真的?我仔都係上年,老師話只要係B1,盡填B1學校一定入,而仔有同學估計B1尾B2頭都入銀禧喎