用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中路完成,入離分享下
樓主: chasedream
go

升中路完成,入離分享下   [複製鏈接]

Face3366 發表於 21-4-9 22:14
唔了解其他學校,就我女學校而言丶今年自行一役,可以說不盡人意。其實在EK一派喜氣洋洋景況中,那些多收了 ...
呢個階段自行可能只有少數人收電話,所以暫時不盡人意。不過,的確搞到人心惶惶,大抽獎也放軟手腳。

阿囡升中路比我想像中順利,囡當年升小,經歷直資冇offer,自行唔中,抽獎中寶校,去到叩門反而由東區轉到去中西區學校,真係塞翁失馬,焉知非福,。
經歷過升小,有時覺得好多時讀邊間學校都係講緣份。升上小學後,一心只諗住和阿囡準備好每個考試,keep住成績上游,有機會入到英華女校便好滿意了,結果本來最想入嘅英華冇收,但有更好嘅學校,真係好似中咗六合彩咁

lukeskywalker 發表於 21-4-10 14:23
阿囡升中路比我想像中順利,囡當年升小,經歷直資冇offer,自行唔中,抽獎中寶校,去到叩門反而由東區轉到 ...

你地中dg應該好開心!!我女想入dg已經係妄想都係安安分分讀其他學校

lukeskywalker 發表於 21-4-10 14:23
阿囡升中路比我想像中順利,囡當年升小,經歷直資冇offer,自行唔中,抽獎中寶校,去到叩門反而由東區轉到 ...
緣份就係咁
珍惜

cafeva 發表於 21-4-9 20:23
今年升中人數比去年多,dgs 無可能易左
去年12月有報導,實際比上年少至少1000人
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我都覺得可能因為升小一時,自行唔收,大抽獎抽到沒有填過名字的寶校,然後四處叩門,晚晚都擔心的日子。孩子都問我,媽咪,是不是我們不乖,所以沒有學校要我們?實在讓人回想起來都想流淚。所以,這次讓我們平衡返,可以現在止步。感恩!

阿珠媽2號    發表於 21-4-10 17:44

hkpapa852 發表於 21-4-10 16:10
去年12月有報導,實際比上年少至少1000人

係喎,原来今年真係易左!咁D小朋友去左邊?雙非返大陸讀書?

200904 發表於 21-4-10 17:20
我都覺得可能因為升小一時,自行唔收,大抽獎抽到沒有填過名字的寶校,然後四處叩門,晚晚都擔心的日子。孩 ...

我女升小一時 自行已經有心儀小學收 無經歷過大抽獎
到升中 都係有直資收左 再一次不用經歷大抽獎
我希望出年到弟弟時 都不用經歷大抽獎

回覆 SLHongkonger 的帖子

大女升中路都算順利,希望妺妹(小五)都唔駛大抽獎啦!

回覆樓主:

我都終於順利完成,上年band1大仔自行無份,但係1間唔係太top但好鍾意既直資收左,無駛大抽獎,yeah!今年細佬學校評2C,我擔心係邊緣人,不過係band2~3既邊緣人,所以應該我嗰區band1~3既學校都睇哂 ,感恩細佬自一自二中哂,入到佢最心儀既學校,又唔駛落大抽獎,yeah!!
呢兩年啲嘢亂哂,能夠順利完成,非常開心

b3410 發表於 21-4-10 16:07
緣份就係咁
珍惜

阿囡好珍惜失而復得嘅dgs學位,仲寫咗張thank u card 俾Mrs Lau,畫左著住dgs校服嘅自己在card 上,好開心嘅樣子。
我相信佢會俾心機喺呢間學校讀書,因為係佢真心喜歡,同努力爭取番嚟。

emchung    發表於 21-4-10 23:31
b3410    發表於 21-4-10 19:17

queenalion308 發表於 21-4-10 18:07
我都終於順利完成,上年band1大仔自行無份,但係1間唔係太top但好鍾意既直資收左,無駛大抽獎,yeah!今年 ...

恭喜呀 我都希望出年3月31就報喜

chasedream 發表於 21-4-10 14:51
你地中dg應該好開心!!我女想入dg已經係妄想都係安安分分讀其他學校
...

入到中學又係新一頁,每個孩子都有無限可能,大家加油

我都覺得可能因為升小一時,自行唔收,大抽獎抽到沒有填過名字的寶校,然後四處叩門,晚晚都擔心的日子。孩 ...
你的囡囡好乖,生性,叻女

PTL_L 發表於 21-4-9 15:26
小女小學歷年都唔多同學入dgs,上年更加好似零,今年竟然有2-3個,感覺今年考四女直比往年容易。 ...

完全同意,多左好多間offer

我和你經歷一樣,(以下分享的與中學無關)小學自行唔收,派到借位寶校,填都無填,最後叩門好彩叩中三間荃灣小學,最後選擇的嗰間(即女讀緊嗰間)其實係叩中三間中最唔佔優勢的一間,三間中一間與荃灣區一哥中學聯繫,一間派位/校舍也較我女揀嗰間好,女揀果間不是不好,只是稍微遜色小小,只是當時因為嗰女朋友在那讀,表哥也是,便選擇了那間。但五六年級升中,我女成日因為覺得選錯小學而喊,影響她派位,但自行卻也入到心儀,或許如果女女讀了其餘嗰兩間,成績就不會咁top了,所以我成日教女一句說話:天主總是會給我們最好的安排

Poyau    發表於 21-4-11 00:37
jacknetpass    發表於 21-4-11 00:06

chasedream 發表於 21-4-10 23:49
我和你經歷一樣,(以下分享的與中學無關)小學自行唔收,派到借位寶校,填都無填,最後叩門好彩叩中三間 ...

你個囡在目前的小學考到級一,好彩冇因為讀不到區內排名No 1的小學而放棄自己。她考入top 中學是她多年努力的成果。

chasedream 發表於 21-4-10 14:51
...

LW都好好啦!

chasedream 發表於 21-4-10 23:49
我和你經歷一樣,(以下分享的與中學無關)小學自行唔收,派到借位寶校,填都無填,最後叩門好彩叩中三間 ...

回想轉頭,小學的知名度在現下的升學制度下的確很重要。就算自己考到再好,都要靠師兄師姐的RO。

200904 發表於 21-4-11 08:44
回想轉頭,小學的知名度在現下的升學制度下的確很重要。就算自己考到再好,都要靠師兄師姐的RO。
...

這睇法我一半半而矣,因為二線三線四線小學也有叻過一線小學的學生仔,中學會把二線三線四線級頭級中的"歷來"就讀緊嘅學生們之資料數據留底參考,個人認為,大家眼中視為"下線"小學嘅學生,其實都會"穿插"响一線小學的級頭至級中的這群學生中不同位置,就算這些穿插只反映"學兄學姊"們的PreS1下的次弟位置,但不要忘記,升中小學生仍然有學校"成績表"知其"實力",仲有自行面試,仲有過往不靠成績次弟好幸運抽入又讀緊該中學的中一、中二、中三等等各級的由弱小學而來的學生們之成績表現,那麼多的"數據"十卜十卜,要""透視""一名二線三線四線麼至乎更弱嘅小學的""叻叻學生"",絕對不成問題,倒過來想想,一線小學的"中游"學生咪又係有人會送"失望"給被取之中學。

‹ 上一主題|下一主題