用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中路完成,入離分享下
樓主: chasedream
go

升中路完成,入離分享下  

subb 發表於 21-4-9 10:17
有D覺得係普通小學點都會收1-2個止, 今年我識人普通津小級頭1月底已經有OFFER !
上年這間津小無人入HY ( ...

咁從未收過或收得少嘅又唔會一定無機會嘅,中學,我估,都會不停去發掘成績好嘅學生,只係,有偏好嘅存在~~~

mcl203 發表於 21-4-9 11:00
咁從未收過或收得少嘅又唔會一定無機會嘅,中學,我估,都會不停去發掘成績好嘅學生,只係,有偏好嘅存在 ...

全港咁多小學生報,它區的小學@1—2個(分散投資)
本區熟悉收多D, HY都可以填滿了一級了 !

hkpapa852 發表於 21-4-9 08:46
DGS同HYS其實唔係真正睇當屆學生既RO,反之係集合了過往申請人所報讀小學既前人RO,學校名氣,校內排名而決 ...

覺得DGS唔睇RO.

可能就係睇報名表列出果D. 1st in 過品質檢查, 2nd in 校長揀卒

cafeva 發表於 21-4-9 11:10
覺得DGS唔睇RO.

可能就係睇報名表列出果D. 1st in 過品質檢查, 2nd in 校長揀卒
我也覺得DGS不看RO。其實我自己覺得在名校女直資中,HY算係容易考入。位多。

SuLuLu 發表於 21-4-9 11:18
我也覺得DGS不看RO。其實我自己覺得在名校女直資中,HY算係容易考入。位多。 ...
DGS的確未必盡睇RO, 但極大機會係以"小學名氣"去決定接見該校多少個學生
跟據我子女學校所觀察, 近年DGS接見佢地學校校既人數幾年都係一樣, 但幾班女仔既校內排名差異都唔少, 曾有一年接見既全部排名都係10-20, 反之往後幾個年排名頭10有多人申請亦只係得相同人數有得見(都係排隊頭個幾個有得見)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

咦, 當年無報DGS來試下添 !

subb 發表於 21-4-9 11:06
全港咁多小學生報,它區的小學@1—2個(分散投資)
本區熟悉收多D, HY都可以填滿了一級了 ! :happy ...

前面就係SPCC嘅收生方法(起碼前任校長似乎係咁)~

後嘅似乎HYSPS都唔係有明顯優勢,有係有體藝傍身嘅~

maomaochoi 發表於 21-4-9 10:42
認同

因為阿仔話中學interview啲題目真係好淺,佢小學同佢地模擬時嘅題目好深。班主任仲話interview好重 ...
今年點考時事?問乜都可能被人投訴老老實實考學術,少d嘢準備

maomaochoi 發表於 21-4-9 10:42
認同

因為阿仔話中學interview啲題目真係好淺,佢小學同佢地模擬時嘅題目好深。班主任仲話interview好重 ...

簽名被屏蔽

b3410 發表於 21-4-9 11:59

我都係咁諗

可惜同老師講又唔聽...我話問下啲常識仲有可能

最後班主任仲話我個仔模擬面試表現好差,俾佢一定唔會收我阿仔等等...

有時真係唔可盡信班主任,有啲老師唔與時並進

b3410    發表於 21-4-9 13:58

醒目開學勳章

我女上年Christmas 前已經有直資收咗 所以安心好多 只係睇下有冇其他offer 可以再選擇
ToBy and VinCent

hkpapa852 發表於 21-4-9 11:35
DGS的確未必盡睇RO, 但極大機會係以"小學名氣"去決定接見該校多少個學生
跟據我子女學校所觀察, 近年DGS接 ...
小女小學歷年都唔多同學入dgs,上年更加好似零,今年竟然有2-3個,感覺今年考四女直比往年容易。

hkpapa852 發表於 21-4-9 08:46
DGS同HYS其實唔係真正睇當屆學生既RO,反之係集合了過往申請人所報讀小學既前人RO,學校名氣,校內排名而決 ...
完全同意!

PTL_L 發表於 21-4-9 15:26
小女小學歷年都唔多同學入dgs,上年更加好似零,今年竟然有2-3個,感覺今年考四女直比往年容易。 ...
今年升中人數比去年多,dgs 無可能易左

cafeva 發表於 21-4-9 20:23
今年升中人數比去年多,dgs 無可能易左

今年走既人都多,經濟考慮因素都會多。

PTL_L 發表於 21-4-9 20:23
今年走既人都多,經濟考慮因素都會多。

多左幾千個升中生!去年幾多家庭身家漲幾多縮

cafeva 發表於 21-4-9 20:28
多左幾升個升中生!去年幾多家庭身家漲幾多縮
我睇唔明tim

cafeva 發表於 21-4-9 20:28
多左幾升個升中生!去年幾多家庭身家漲幾多縮
五十萬個千萬富翁,今年身家不縮反升。

唔了解其他學校,就我女學校而言丶今年自行一役,可以說不盡人意。其實在EK一派喜氣洋洋景況中,那些多收了三五斗的學校是否代表今年大市現況?畢竟今年多咗幾千個小六畢業生競爭。