用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 北區馬錦明中學大抽獎階段
go

北區馬錦明中學大抽獎階段

請問往年統一派位申請馬錦明中學的爸爸媽媽,您家小孩屬於band1還是band2?是否成功錄取?

純粹好奇問:貴子弟本身Band幾?

回覆樓主:

band2頭吧

WooBrit 發表於 21-4-6 20:25
band2頭吧

大抽獎B2無分A/B/C跟隨機號碼

回覆樓主:

我明白,就是不知馬中到底是band1還是band2,我看網上多數是說band2,但有老師告訴我是band1

WooBrit 發表於 21-4-6 20:50
我明白,就是不知馬中到底是band1還是band2,我看網上多數是說band2,但有老師告訴我是band1
...

其實都大抽獎階段。點解唔繼續抽返自己的兩間自行呢?
舊年我仔升中,班主任都話馬錦明Band1架(但我仔一直心儀田中)。馬錦明升中YouTube就老實D,講明有收Band1及Band2生。
除非自行搏得太盡或區外,否則揀返自行做乙一係正路。

WooBrit 發表於 21-4-6 20:50
...

馬錦明2020年DSE成績B2B水平

文憑試
整體3+ 70.6%
整體2+ 94.5%

3322率 高於全港37.4%
22222 79.8%

聯招取錄
港大 1
中大 7
科大 3
----------------------------------
三大 11 (9.6%)
理大 5
城大 3
浸大 2
嶺大 2
教大 0
----------------------------------
八大 23 (20.2%)
其他 22
學士 45/114^ (39.5%)

^ 人數據畢業生出路%推算

學校報告
https://www.plkmkmc.edu.hk/admission/學校報告-school-reports

19-20學校報告 (p.26)
https://www.plkmkmc.edu.hk/sites/default/files/files/19-20xue_xiao_bao_gao_.pdf

公開試成績
https://www.plkmkmc.edu.hk/公開試成績-highlights-hkdse-results

nillnill 發表於 21-4-6 21:22
其實都大抽獎階段。點解唔繼續抽返自己的兩間自行呢?
舊年我仔升中,班主任都話馬錦明Band1架(但我仔一 ...

心儀馬錦明,但是如果馬錦明屬於band1,大抽獎階段是不是band2生抽中機會就很少了

Poyau 發表於 21-4-6 22:03
馬錦明2020年DSE成績B2B水平

文憑試

這個只是民間統計,我相信馬中在北區是band2A站得住,不過在大抽獎階段,ABC不重要了。

WooBrit 發表於 21-4-7 05:23
心儀馬錦明,但是如果馬錦明屬於band1,大抽獎階段是不是band2生抽中機會就很少了
...

對於Band1生而言,馬錦明通常做保險線,放乙二乙三。舊年小朋友都放乙二,乙一就田中。好彩乙一已經抽中。
所以,如果心儀馬錦明,當然應該放乙一。始終沒有百幾個Band1生都走去放馬錦明做乙一的的,因為部分小學仍然視馬錦明作Band2。如果係Band2生,亦必須放乙一才有機會的。

回覆樓主:

多謝!

回覆樓主:

順便問一下田中是不是比李嘉誠更受歡迎?

WooBrit 發表於 21-4-7 10:30
順便問一下田中是不是比李嘉誠更受歡迎?
正常答案︰係。
不過田中近幾年收自行表都係四百幾左右,講收表近年北區幾間band1中學都較穩定。
大抽獎階段,如果樓主小朋友band2,當然唔好諗田中﹑李嘉誠,因為根本派唔到。
如果心儀馬錦明,就唔好諗太多,直接放乙一。始終叫得心儀,按理都應該參觀過﹑八卦過,了解度比其他家長更清楚。

nillnill 發表於 21-4-7 11:36
正常答案︰係。
不過田中近幾年收自行表都係四百幾左右,講收表近年北區幾間band1中學都較穩定。
大抽獎階 ...

感謝細緻答複,收穫很多。