用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs 培正
樓主: Happymama88
go

KTS vs 培正  

hkpapa852 發表於 21-4-13 08:24
其實不少英中學生,英文oral都係麻麻

完全同意

所以我(“真正”),而且,我强調像“運用”,唔單止oral.

hkpapa852 發表於 21-4-12 09:21
9屆DSE以來, DSE成績大部份時間較培正好既中學有
港島:
男校: QC, SJC, SPC (直資)

就以上中學看,有部分中學好似只係英文科差過培中,印象SPC ,SJC 只係英文DSE 成績好過培中?但另外幾科就同培中差不多(吾肯定,待hkpapa852分析

感覺大部分所謂英中,英文其實真係麻麻。至少唔覺得好過培中,無論應用或者oral

傳統名校除外,通常傳統名校特別一條龍/有直屬果d,英文的確高幾班。

不過,學習英文相對來講方法多好多,特別係現代社會,所謂語境,已經唔係幾十年前,真係要靠學校/家庭的環境。有心去學,聽,講,用,唔會被英中/中中所限制。

聽講培中英書中教,其實係講緊高中選科後,還是初中呢?

b3410 發表於 21-4-13 09:10
感覺大部分所謂英中,英文其實真係麻麻。至少唔覺得好過培中,無論應用或者oral

我小朋友嘅體驗,S2升S3暑假,參加某個課程,印象中全部係英中生,結果隔離組,由佢S2同學嘅錄音去做project introduction,佢同學當日有事唔到,所以留録音,每一組都包括S2-6各一位~~~

而課程完結日,做project presentation
,我小朋友向6位評判查詢係咪用英文present,結果只有一位港大教授話英文,其餘話中文~~~

所以英中生用英語表達不少學生係缺乏信心~~~

b3410    發表於 21-4-13 12:02

Azzurro 發表於 21-4-13 07:48
你好,請問有鏈接可以參考一下嗎?謝謝

得幾間唔難吖,自己去睇啦~~~

Poyau 發表於 21-4-11 15:17
培正2020年主科5+全港頭15位
其餘14間包括男女校6 女校5 男校3
是否漏了港大同學會?

hippoo 發表於 21-4-13 15:52
是否漏了港大同學會?

2019和2020年港同主科成績略低過培正
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

弱弱一問
如果想小朋友中文非常好,培正中學是否好選擇?
培正中學中文 5+ 是否排香港前列?
如否,什麼中學更好?
謝謝

培正雖然用中文教
但啲學生英文都好好

Azzurro 發表於 21-5-12 12:25
弱弱一問
如果想小朋友中文非常好,培正中學是否好選擇?
培正中學中文 5+ 是否排香港前列?

培正2020年中文5+全港名列前茅

2020年 中文5+ >30%^
DGS 44%
鄧顯 43.6%
SPCC 43.1%
HYS 41%
荃官 38.8%
培正 36.8%
伊中 36.2%
沙呂 33.5%
順天 33.1%
保一 32.9%
YWGS 30.1%

^ MCS/曾肇添 無公布主科5+
^^ 如有遺漏 歡迎補充

培正 中文 5+ | 3+ | 2+
2020年 36.8% | 89.2% | 99.5%
2019年 35.5% | 89.0% | 99.4%
2018年 26.8% | 87.6% | 100%
2017年 20.8% | 80.9% | 98.3%
2016年 38.6% | 93.5% | 99.5%
2015年 21.8% | 87.0% | 98.4%
2014年 27.8% | 84.5% | 98.5%
2013年 28.5% | 90.0% | 98.5%
2012年 28.0% | 85.7% | 98.4%

校刊
https://www.puiching.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?webPageId=29&pageId=56&nnnid=20

b3410    發表於 21-5-13 08:09

回覆 Poyau 的帖子

感謝閣下資料!

Happymama88 發表於 21-4-6 20:52
回覆 bettyay 的帖子

不是八成以上都可以直接升讀中學咩?

培正中小學為直屬
小一256 (2019年小六畢業生253人)
中一216 公海21 餘下195/253=77%
只計自行及直屬位 183/253=72%
計及外闖 升直中有可能達8成