用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs 培正
樓主: Happymama88
go

KTS vs 培正  

Happymama88 發表於 21-4-7 13:27
回覆 mcl203 的帖子

真的嗎?我見好多朋友話九小好好多,所以好迷惘

培正雖然係中中,但係坊間評1A。九小入1A率中學有幾高?況且,如先前所講,培正前列生一樣可以外闖,尤其是上年已經改咗,自行階段會提早咗公佈,更受恵於新方法~~~

kc33 發表於 21-4-7 13:31
你要諗既:
傳統教學頂唔頂得順
培正係中中你接唔接受到

九小高小已經要谷升中,有幾咁唔傳統?~~~

醒目開學勳章 貢獻勳章

留意一樣野,過往所知 (請自行再確認),培正中學自行位全部留俾自己友,所以收街外人嘅位唔多,亦唔係自己話事嘅

樓主問題嘅考慮點,我相信只有一個:中中有無問題?
我個人寧願揀間成績差少少嘅,都要入英中 (英文易學d)
恐龍家

Happymama88 發表於 21-4-6 20:53
回覆 bettyay 的帖子

大家覺得培正的英文底子如何?

都唔明,明明兩間都係中小,有乜基本上嘅分別?直小好處係,唔中意直上係中中,走又得,留亦可,唔係一定㗎喎~~~

樓主一早講明想入band 1英中(並冇指明1A), 所以九小可能適合D (升band 1 英中亦有>50%)

ming7150 發表於 21-4-7 14:29

樓主一早講明想入band 1英中(並冇指明1A), 所以九小可能適合D (升band 1 英中亦有>50% ...

仲未明,入B1英中 同兩間‘中文’小學有乜非常直接関係~~~

回覆 ming7150 的帖子

我暫時觀察到小朋友不是B1A 材料, 但想佢入到英文底子不差的中學, 因為打算高中會去外國讀書

kc33 發表於 21-4-7 13:31
你要諗既:
傳統教學頂唔頂得順
培正係中中你接唔接受到
KTS幾時變咗"非傳統學校"?
部份科目教快一年, 學APS咁要求每人一樂器, 的確同傳統官津小學有D唔同

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Happymama88 發表於 21-4-7 14:58
回覆 ming7150 的帖子

我暫時觀察到小朋友不是B1A 材料, 但想佢入到英文底子不差的中學, 因為打算高中會去 ...
如果唔打算讀培中,KTS。畢竟培小將近300人一級,考前列更難。當你如果考級中間,培小可能已經去到130名,而KTS可能70名左右,出去考自行名次好睇d

究竟幾多培小前列生升中時外闖成功?有冇資料可以找到?

creambun 發表於 21-4-7 15:35
一定無

b3410 發表於 21-4-7 15:38
一定無

咁可能讀完6年,外闖不成,逼住上培中。

creambun 發表於 21-4-7 15:35
詳情唔會有, 我淨係知最兩三年前有培小學生考入LSC
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 b3410 的帖子

培小難讀嗎?  知道KTS不易...

hkpapa852 發表於 21-4-7 15:30
KTS幾時變咗"非傳統學校"?
部份科目教快一年, 學APS咁要求每人一樂器, 的確同傳統官津小學有D唔同

點解要求每人一樂器就係學APS?雖然我唔確定係咪「學」,不過KTS好啲,鋼琴都計

hkpapa852 發表於 21-4-7 15:44

早一兩年有培小學生插班入KTS. 當然只是個別例子,沒有指標性。可能亦有KTS 學生插入培正,只是我不知道。

bettyay 發表於 21-4-7 15:48
點解要求每人一樂器就係學APS?雖然我唔確定係咪「學」,不過KTS好啲,鋼琴都計 ...

依家成日講一體一藝,除非讀100%龍校,個個為升中都要搵啲嘢學下傍身!

hkpapa852 發表於 21-4-7 15:44
應該年年有

creambun 發表於 21-4-7 15:49
早一兩年有培小學生插班入KTS. 當然只是個別例子,沒有指標性。可能亦有KTS 學生插入培正,只是我不知道。 ...
yes ar, 你唔知