用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs 培正
樓主: Happymama88
go

KTS vs 培正   [複製鏈接]

培正德育方面亦做得好好,D 學生好乖

lifeofshow 發表於 21-4-8 20:43
入三大的比率真的令我驚訝,186個學生有87個,
真係厲害(emoji)
87/186 = 46.8% hku/cu/ust. How many school in HK has a better ratio?
What can you ask for more?

hknz 發表於 21-4-9 17:12
87/186 = 46.8% hku/cu/ust. How many school in HK has a better ratio?
What can you ask for more?
不多,全港約有25間學DSE成績較培正好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-4-10 16:20

大部分係女校?

cclemon2009 發表於 21-4-11 00:41
大部分係女校?

培正2020年主科5+全港頭15位
其餘14間包括男女校6 女校5 男校3

男女 SPCC 林護 鄧顯 TST 伊中 荃官
女校 DGS HYS MCS SPCS YWGS
男校 QC SPC LSC

2020文憑試成績及入大學率 #7
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3835104&pid=48689262

KTS出offer了嗎?

回覆 babieblue 的帖子

How about 港同小升中?可否考其他直資?

hkpapa852 發表於 21-4-10 16:20
可否知邊25間? 謝謝!

bsbj 發表於 21-4-11 21:44
可否知邊25間? 謝謝!
9屆DSE以來, DSE成績大部份時間較培正好既中學有
港島:
男校: QC, SJC, SPC (直資)
女校: BPS, MSS, YWGS, SPCS (直資)
男女校: 張祝珊, SPCC (直資), 港同 (直資)

九龍:
男校: LSC
女校: MSS, St Mary, DGS (直資), HYS (直資), GHS (直資)
男女校: QES, 保良一中

新界
男女校: 鄧顯, 林護, 荃官, 曾肇添, 沙田呂明才, 沙田崇真, 百周年李兆忠

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我自己本身係PC畢業(當然係N年前),兩個女係KTS畢業。我自己係誓死要兩個女(真正)英中畢業的。

creambun 發表於 21-4-7 15:35
究竟幾多培小前列生升中時外闖成功?有冇資料可以找到?

細女升中果年,培小級一考到入DGS. 先前DGS有個狀元亦係培小生。不過呢尐係人地尐女,自己有無信心栽培到?入培小,自己就要從小加油浸英文。

Yanamami 發表於 21-4-12 12:18
我自己本身像PC畢業(當然係N年前),兩個女係KTS畢業。我白己係誓死要兩個女(真正)英中畢業的。 ...
朋友同你講法一樣不過佢兩個都冇考其他,都係揀返讀培小,情意結,但同你一樣講法係培中係中中,影響佢大學時選科。不過佢而家都係公司高層,英文流利,我估佢有將自己同其他名校生比較過,好客觀地講番英語能力問題,但我估咁多年後,培正一定已經有唔同。

PTL_L 發表於 21-4-12 12:27
朋友同你講法一樣不過佢兩個都冇考其他,都係揀返讀培小,情意結,但同你一樣講法係培中係中中,影 ...
以前英文有分Syballus A同B, 培正揀咗易嗰個Syballus去教, 學生英文自然不如其它人但現在DSE全部都係同一level

當然, 其它科既中/英用詞, 都會有D麻煩

PTL_L 發表於 21-4-12 12:27
朋友同你講法一樣不過佢兩個都冇考其他,都係揀返讀培小,情意結,但同你一樣講法係培中係中中,影 ...

我果代9班中五,總有人英文好好,但全級計,比例十分少……我依然十分堅持:必須一定務必要(真正)英中畢業。而家有幾唔同?唔同極同真正英中仲有一定距離。除非家長自己跟足。

hkpapa852 發表於 21-4-12 12:34
以前英文有分Syballus A同B, 培正揀咗易嗰個Syballus去教, 學生英文自然不如其它人但現在DSE全部都係同一le ...

都講左好多次,英文程度,唔可以衹睇考DSE呢個屬2nd lang程度既考試,考到點先叫好?5*?5**?係睇你日常英文運用,英中學生一定比PC學生用英文機會多。正所謂,個腦用英文諗野定中文。

Yanamami 發表於 21-4-12 14:08
都講左好多次,英文程度,唔可以衹睇考DSE呢個屬2nd lang程度既考試,考到點先叫好?5*?5**?係睇你日常英 ...
但我又想問, 培中出來考DSE 真係全部成績都好叻..又BAND 1 A...係咪真係中中同英中咁大分別...

moledy 發表於 21-4-12 16:20
但我又想問, 培中出來考DSE 真係全部成績都好叻..又BAND 1 A...係咪真係中中同英中咁大分別...
...

全部好叻嗎?真係唔覺……我唔會話佢唔好,但又唔係特別好,唔知幾時變左名校。校友仔女,一係情意結非要入番PC, 一係就好似我咁,仔女必定要英中甚至IS畢業,各走極端。

回覆 Yanamami 的帖子

我覺佢係小學又可以大機會入中學, 所以吃香. 因為高錕先開始出名, 以前唔覺咁多家長追捧, 始終中文中學.  個人感覺而已.

Yanamami    發表於 21-4-12 17:33

mcl203 發表於 21-4-7 21:10
所以,3C1D 除咗1C,佢哋咪針對性提供體藝生去符合中學要求,增加入學機會。其中1C,佢哋嘅網頁已經話咗俾 ...

你好,請問有鏈接可以參考一下嗎?謝謝

Yanamami 發表於 21-4-12 16:44
全部好叻嗎?真係唔覺……我唔會話佢唔好,但又唔係特別好,唔知幾時變左名校。校友仔女,一係情意結非要 ...
其實不少英中學生,英文oral都係麻麻
‹ 上一主題|下一主題