用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs 培正
樓主: Happymama88
go

KTS vs 培正  

bettyay 發表於 21-4-7 15:48
點解要求每人一樂器就係學APS?雖然我唔確定係咪「學」,不過KTS好啲,鋼琴都計 ...
APS近十多年都要求學生必需學樂器,KTS係大約6年前先有呢個要求。大部份官津小學,呈分考樂器部份都可由唱歌取代,甚少要學生必須學樂器。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-4-7 18:39
APS近十多年都要求學生必需學樂器,KTS係大約6年前先有呢個要求。大部份官津小學,呈分考樂器部份都可由唱 ...
好肯定KTS都一定唔止六年,起碼碼十年,而且呈一、呈二都係唱歌加樂理,呈三先樂器加樂理!亦唔係呈分先要考樂器,係小二開始每年都有一次以樂器考核音樂成績,這要求小一時已知,我覺得ok la
又真係冇留意官津小學的音樂呈分要求,謝謝分享。不過純好奇!點解要用官津小學同私校比

bettyay 發表於 21-4-7 19:00
好肯定KTS都一定唔止六年,起碼碼十年,而且呈一、呈二都係唱歌加樂理,呈三先樂器加樂理!亦唔 ...

同官津小學比其實係覆另一會員,唔係個個為升中都一體一藝傍身

始終升中最睇重最後都係學術,要玩體藝,永遠係體著數過藝。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-4-7 19:04

始終升中最睇重最後都係學術,要玩體藝, ...
明白!完全同意成績第一,如以體藝助升中,亦必以體為先

體藝發展又確係能夠在孩子成長中,有所脾益!但要懂與學業之間平衡及分輕重。至於有冇家長本未倒置,以為體藝重要過成績,則睇其造化了

no no no藝相對來講更適合讀書人。而且學樂器作為娛樂,也可以練習手眼協調,睇譜,學樂理,練琴的專注等等,都和學習相輔相成。

運動緊係好,強身健體,不過到了高程度,天資唔夠,再練都係候補隊員。而樂器,入樂團,並不需要好高的天份,四四正正,識得配合,已經入到。而且時間方面,換衫,沖涼,去運動場/泳池等等,花費的時間一定多過練琴。

所以我好佩服讀書叻,運動叻的同學,付出的一定好多。

我知有d學校會收band 3運動員,不過冇聽聞有學校收band 3的樂團成員。即係話,好多成績好的同學,也可以兼顧音樂,唔需要全部投入去練。

如果目標係官津中,升學道路相當簡單,只要讀好書,保住B1成積就可以了。如果目標係直資/神校,除成績外,有一體一藝傍身會加大成功機會。如果DG, DB 等學校牧童笛已收貨,咁大家就不用花時間,金錢投資在管樂及弦樂器上了。不過對於運動及音樂,應該自小培養,參加樂團及運動訓練對小朋友是一個很好的體驗。其實現在好多津小都有管或弦樂團,疫情前的比賽見不少。身邊其實有兩位朋友因運動教練及樂器老師推薦可以入某神校,但都沒有take 插班offer,一位覺得學術未必跟得上,另一位學術絕無問題但喜歡另一神校。

creambun 發表於 21-4-7 19:50
如果目標係官津中,升學道路相當簡單,只要讀好書,保住B1成積就可以了。如果目標係直資/神校,除成績外, ...
如果SPCC,QC,也是成績足夠好就可以了
DBS,DGS,LSC 如果冇一枝之長傍身,會比較麻煩。

b3410 發表於 21-4-7 20:16

DBS, DGS, LSC 本身已有好多叻的讀書人,升中收外來生梗係想收文武全才多過純讀書人

bettyay 發表於 21-4-7 19:19
明白!完全同意成績第一,如以體藝助升中,亦必以體為先

體藝發展又確係能夠在孩子成長中,有所脾益 ...

如果只想以體藝入讀神校太不切實際,如果無學術支持,就算入到都無乜好結果。

睇吓你講去到邊個程度啦,體受資質限制,未必可以有著數過藝~~~

b3410 發表於 21-4-7 19:22
no no no藝相對來講更適合讀書人。而且學樂器作為娛樂,也可以練習手眼協調,睇譜,學樂理,練琴的專注等等 ...

好多人根本唔知體嘅競爭性,仲可能以為一星期走一兩轉就會有成績,咁就可以用嚟升中。所以,我非常懷疑啲網友究竟明唔明甚麼叫特異功能,定果啲只係叫興趣活動~~~

b3410 發表於 21-4-7 20:16

所以,3C1D 除咗1C,佢哋咪針對性提供體藝生去符合中學要求,增加入學機會。其中1C,佢哋嘅網頁已經話咗俾大家知,佢哋要學埋乜東東啦~~~

mcl203 發表於 21-4-7 21:00
好多人根本唔知體嘅競爭性,仲可能以為一星期走一兩轉就會有成績,咁就可以用嚟升中。所以,我非常懷疑啲 ...

咁3私1直啲家長通常都好清楚邊啲體藝有用,邊啲比賽,邊啲成績有助升中嘅。話晒咁多親朋戚友,家姐阿哥係神校做線眼。

creambun 發表於 21-4-7 21:26
咁3私1直啲家長通常都好清楚邊啲體藝有用,邊啲比賽,邊啲成績有助升中嘅。話晒咁多親朋戚友,家姐阿哥係 ...

真係?~~~

creambun 發表於 21-4-7 21:26
咁3私1直啲家長通常都好清楚邊啲體藝有用,邊啲比賽,邊啲成績有助升中嘅。話晒咁多親朋戚友,家姐阿哥係 ...
有3C1D家長朋友做升中顧問,收風都快d  

不過,有時還是要提下自己,勿忘初心,栽培小朋友也不是僅限於升中,太功利有時也容易太計較得失,還是從長計議好一些。
唔好意思,冇冒犯的意思,只是有感而發。

b3410 發表於 21-4-7 21:41

不過,有時還是要提下自己,勿忘初心,栽培小朋友也不是 ...

這個當然明白,不同小朋友天資不同,唔係話操就有成效。例如樂器方面,如果無天份,無興趣係一定無好成績的。就算有成積,亦聴過不少樂器8級亦考不上心儀中學。人生在世,除讀書外,培養到運動或音樂興趣是一件很好的事。

mcl203 發表於 21-4-7 21:39
真係?~~~

唔通信網上啲吹水升學專家網友咩!

b3410 發表於 21-4-7 21:41

不過,有時還是要提下自己,勿忘初心,栽培小朋友也不是 ...

初心,咪可能用嚟考學校囉。見過一個例子,入學前如何如何喜歡,入咗後發覺原來無正選做,即時退隊無謂晒時間。只係無忘初心,繼續搭船~~~

mcl203 發表於 21-4-7 13:55
九小高小已經要谷升中,有幾咁唔傳統?~~~

我指兩間對比下 KTS 無PC 咁傳統
但自知小朋友傳統唔黎 兩間都無報到

creambun 發表於 21-4-7 19:50
如果目標係官津中,升學道路相當簡單,只要讀好書,保住B1成積就可以了。如果目標係直資/神校,除成績外, ...
DG, DB, LSC也有純學術隊,只係呢條隊既要求不比QC/SPCC低
但佢地亦有純體/藝隊(當然要極優秀)