用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs 培正
樓主: Happymama88
go

KTS vs 培正  

creambun 發表於 21-4-7 15:35
究竟幾多培小前列生升中時外闖成功?有冇資料可以找到?

如果係 b1生,又想去英中,派位揀返英中便走到;想穩派入 b1a學校,又可以乙1放培中。如果係 b2生,就好大機會上返培中。b2生可以入讀 b1a學校,又點會係“迫住讀",開心都黎唔切

creambun 發表於 21-4-7 15:44
咁可能讀完6年,外闖不成,逼住上培中。
無話逼住嘅,你唔讀,大把人想讀。band1 ,出去抽,同其他學校一樣。band 2, 入到已經叫做好彩。

Happymama88 發表於 21-4-7 15:45
回覆 b3410 的帖子

培小難讀嗎?  知道KTS不易...
Happy school 至少小一到小三,有足夠的時間俾小朋友慢慢成長。高小,能力逐步提高後,可以開始發力。

amoyresident 發表於 21-4-7 15:56
如果係 b1生,又想去英中,派位揀返英中便走到;想穩派入 b1a學校,又可以乙1放培中。如果係 b2生,就好大 ...

因為樓主比較鐘意英中,但是如果在培小只做到B2 學生,但升中時唔想入B2 學校就唯有揀上培中安全啲。

creambun 發表於 21-4-7 15:49
早一兩年有培小學生插班入KTS. 當然只是個別例子,沒有指標性。可能亦有KTS 學生插入培正,只是我不知道。 ...
KTS 無中學backup,跳親都跳去各個有直屬有龍啦!培正係其中之一

creambun 發表於 21-4-7 16:04
因為樓主比較鐘意英中,但是如果在培小只做到B2 學生,但升中時唔想入B2 學校就唯有揀上培中安全啲。
...
如果培小band2生,讀KTS可能band1 ? 一樣喎!除非話讀PC band 2, 讀KTS係band1, 唔知有冇可能,大家同一個校網?

我覺得分別在於名次寫出來是否好睇。 130/280,好睇,還是70/150 好睇d 的問題。

出去考直資,叩門英中,可以做的完全一樣。

b3410 發表於 21-4-7 15:55
yes ar, 你唔知

因為呢兩年知道去SPC, DB, YW, SPCS ,培僑同 IS多。我收風唔太叻

creambun 發表於 21-4-7 16:04
...

讀任何學校都可以考到英中,只要小朋友努力便可以。

creambun 發表於 21-4-7 16:10
因為呢兩年知道去SPC, DB, YW, SPCS ,培僑同 IS多。我收風唔太叻
冇直屬學校,轉去有龍的學校好正常。考入DGJS也有,也有去協恩小,我估也有去MCS
畢竟呈分試唔係講笑,有個保障點都安樂d

b3410 發表於 21-4-7 16:16
冇直屬學校,轉去有龍的學校好正常。考入DGJS也有,也有去協恩小,我估也有去MCS
畢竟呈分試唔係講笑,有個 ...

見到升中那邊打仗咁亂,讀培小當然比讀KTS 壓力細得多。

creambun 發表於 21-4-7 16:25
只有考過的人先知,有龍有幾香!

creambun 發表於 21-4-7 16:25
如果肯定band1, 也不打算外闖,可以唔使溫書添。
不過KTS壓力大,逼著家長小朋友去搏擊,潛能釋放出來,也戰果頗豐。

睇個人目標和承受能力

b3410 發表於 21-4-7 16:08
如果培小band2生,讀KTS可能band1 ? 一樣喎!除非話讀PC band 2, 讀KTS係band1, 唔知有冇可能,大家同一個 ...

有無機會A校排尾勝B校頭排 㗎?~~~

b3410 發表於 21-4-7 16:33
如果肯定band1, 也不打算外闖,可以唔使溫書添。
不過KTS壓力大,逼著家長小朋友去搏擊,潛能釋放出來,也 ...

識3個小朋友讀培小,1個已升中,另外兩個初小,佢哋都打算直上培中,費事搞咁多

mcl203 發表於 21-4-7 16:42
有無機會A校排尾勝B校頭排 㗎?~~~

如果你有本事查到兩校學生嘅RO 就會知答案

creambun 發表於 21-4-7 16:43
識3個小朋友讀培小,1個已升中,另外兩個初小,佢哋都打算直上培中,費事搞咁多
...
咪係,除非去幾間top中學,其他真係唔值得轉。唔少所謂英中唔係一樣英書中教。而且學習英文相對中文來講,易好多。為了所謂英文“語境”,而放棄其他科目,朋友,環境,真係唔值得。畢竟唔係幼稚園階段,除了培養小朋友社交,自理,就是語言語境。中學生喎

講緊培小學生?

storymum 發表於 21-4-7 17:27
講緊培小學生?

KTS 學生

仲有港同,CKY,SMCCPS,DGJS等等

bettyay 發表於 21-4-7 17:43
仲有港同,CKY,SMCCPS,DGJS等等

KTS 學生的插班能力其實都相當不俗