用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 究竟細仔係咪A仔?
go

究竟細仔係咪A仔? [複製鏈接]

細仔2歲零去過CAC評估是言語遲緩,社交弱,大肌肉弱,經過半年訓練由說十零個單字至現在可簡單說我唔沖涼來表達,算是有很好的進步,當時評估說他不是自閉,但我最多見到佢既行為真係有d懷疑。
懷疑自閉的行為:
1)細個時一識行已經好鍾意玩門和櫃,2歲半至3歲時少左,但現在快3歲半時突然又玩返,同埋好鍾意禁lift
2)鍾意尖叫
3)鍾意睇洗衣機係度轉
4)屋企人叫佢有時唔應唔望你,但街外人好多時就會望人
5)有時打我和爸爸,以為玩,閙佢就當玩,扮痛咸佢就望下你但都係咪咪笑
6)呢排脾氣差,唔啱佢心意既就大吵大閙,同佢出街食飯好煩
7)鍾意重覆搓酒精,說形狀和顏色,因最近用點讀筆學會,但不重覆說其他也學會既詞語如動物昆蟲等

唔似既有:
1)有眼神接觸,不過唔係100%,睇佢心情
2)冇玩車輪,冇玩自轉,冇玩手
3)有時識表達要求,如要要求畫紙
4)鍾意睇書,不過睇得好快
5)喜歡做的事好專心,可做半小時
6)小手肌很好,大肌肉都追到
我有d疑惑,咁算唔算有問題?
   1    0    0    0

我仔係A仔, 就快5歲, 放心, 妳囝囝不似A仔
妳懷疑囝囝的(1-7) 行為都不是A仔獨有特徵
鐘意睇洗衣機轉, 玩LIFT門都係男仔對機械的好奇天性。
A仔會沈迷玩具車, 比普通男仔更沉迷, 將幾十架玩具車排列, 重覆做些奇怪無意義動作, 興奮時會來回跑不停

小菜豆 發表於 21-4-8 10:34
我仔係A仔, 就快5歲, 放心, 妳囝囝不似A仔
妳懷疑囝囝的(1-7) 行為都不是A仔獨有特徵
鐘意睇洗衣機轉, 玩LI ...

謝謝你的回覆。
我仔興奮時都會來回跑...
佢細d果陣玩門或櫃筒可以玩足1個鐘唔停,我用3m扣佢先玩唔到,但門就冇得避,好彩而家在家玩少左好多,但喺酒店就玩d櫃玩得好大力。

5)喜歡做的事好專心,可做半小時
呢點反而似A 仔, A 仔對自己有興趣嘅野做野可以好專心. 重點係佢有興趣嘅玩法, 其他小朋友唔會玩咁耐.

係ADHD 先至無耐性

最好評估下

小朋友3--5歲其實係探索緊個環境,反而唔洗太在意。一d涉及危險或者不正當行爲記得嚴肅制止就可以。有機會佢係度探索緊環境嘅rules。
‹ 上一主題|下一主題