用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 後悔自行分配做錯左,20分聖羅撒入唔倒 ...
go

後悔自行分配做錯左,20分聖羅撒入唔倒 [複製鏈接]

自行分配前,問過身邊好多媽媽聖家同聖羅撒之間選擇
女兒本身就讀聖羅撒幼稚園有宗教分
前幾年好多20分都入到聖羅撒小學
所以就放棄咗唔揀聖家
結果今年女兒好多個同學20分直入聖家20分天神都入倒幾個
但好多個同學同我哋一樣20分入唔到聖羅撒
成級k3
20分倒聖羅撒小學得兩個
因為本身係住喺沙田
而家真係勁後悔

1    0    0    1

抽獎就係靠運
別人20分抽到唔代表你20分抽到
無得後悔架
所以先要裝備自己,考直資或私校
命運控制在自己手裡

我仔的同學的確係20分抽到聖家,有妹跟尾
當然她亦有直資私校offer
她有兩手準備

回覆樓主:

抽獎就係咁,自行計分demand多過supply都要抽,冇運都冇辦法。我兩個小朋友20分自行報冇宗教一線地區小學都唔成功,第一個失敗時都好心up,第二個都係咁時就認左命,冇再失望,好彩兩個都有私backup。

如果真係想入,仲有大抽獎同叩門機會,努力谷下做好叩門準備啦!

Yeeyeung39 發表於 21-4-6 02:58
前幾年好多20分都入 ...

我朋友同你十分相似,但我幾年前已經聽好難直升,20分其實好危。

朋友個大女係聖羅撒讀緊小一,個妹就係聖羅撒幼稚園都唔收(一樣有宗教分),後來要去學校求位,最後先收。

有什麼咁後悔? 你都識講 "前幾年好多20分都入到聖羅撒小學", 你今年想抽入聖羅撒都好正常, 今年特別多人選都冇計, 又唔係年年好多人20分都唔收, 你都照去博咁就會後悔了, 現在是裝備自己為扣門准備, 或者一心一意選沙田區學校

emmywky 發表於 21-4-6 10:36
我朋友同你十分相似,但我幾年前已經聽好難直升,20分其實好危。

朋友個大女係聖羅撒讀緊小一,個妹就係 ...

st rose係津校,家姐係在讀生,妹係必收生喎?冇可能唔收,除非無填自行。

jennylady 發表於 21-4-6 07:42
抽獎就係靠運
別人20分抽到唔代表你20分抽到
無得後悔架
今年有 JM 話 有人 15分入聖家,若20分自行揀聖家係必入。

wingjaiii 發表於 21-4-6 11:29
st rose係津校,家姐係在讀生,妹係必收生喎?冇可能唔收,除非無填自行。
...

學你話齋,家姐係在讀生,妹妹係必收的

mooie 發表於 21-4-6 13:41
我諗佢講緊係幼稚園唔收,唔係小學。學你話齋,家姐係在讀生,妹妹係必收的
...

咁更加唔使擔心啦,幼稚園讀邊間都可以嘅

wingjaiii 發表於 21-4-6 13:41
咁更加唔使擔心啦,幼稚園讀邊間都可以嘅
不過佢又話有宗教分,真係唔知佢講緊係考幼稚園定小學

回覆 emmywky 的帖子

必收生,唔讀幼稚園都得,讀唔讀聖羅撒幼稚園都冇問題。

apple1990 發表於 21-4-6 13:18
今年有 JM 話 有人 15分入聖家,若20分自行揀聖家係必入。

九龍城聖家每年也有人表示自行15分入到,所以有20分又想穩陣的人,是很應該選聖家。不過隨著越來越多人睇ek, 可能又會多左人選九龍城聖家,明年唔知20分是否必入了

WinnieCatCat 發表於 21-4-6 16:48
九龍城聖家每年也有人表示自行15分入到,所以有20分又想穩陣的人,是很應該選聖家。不過隨著越來越多人睇e ...
又咁講.....手握20分家庭,大多數揀九龍塘聖家!

apple1990 發表於 21-4-6 16:56
又咁講.....手握20分家庭,大多數揀九龍塘聖家!

同意啊!再進取啲會搏MCS, 瑪利、天神,或過海去聖心、Paul Cat。有細佬的會選油天。

唔計上述有名氣的學校,一些地區天主教小學20分也要抽,九龍城聖家20分穩入,絕對是滄海遺珠

WinnieCatCat 發表於 21-4-6 17:07
同意啊!再進取啲會搏MCS, 瑪利、天神,或過海去聖心、Paul Cat。有細佬的會選油天。

唔計上述有名氣的學 ...

人就是這樣......當容易得手時,就會想是否人棄我取,變得唔矝貴!有幾多家庭會諗 九龍城聖家屬 滄海遺珠 呢?!

Yeeyeung39 發表於 21-4-6 02:58
前幾年好多20分都入 ...

Pm你

樓主,概然都行錯一步棋,與其後悔,不如努力準備好下一步。現在仲有少少時間準備叩門,good luck

回覆 apple1990 的帖子

請問兩間聖家,除了九龍塘是普教中,新校舍,九龍城是粤教中,舊校舍,還有甚麼分別?謝謝!

WinonaBB 發表於 21-4-7 11:46
回覆 apple1990 的帖子

請問兩間聖家,除了九龍塘是普教中,新校舍,九龍城是粤教中,舊校舍,還有甚麼分 ...
白色校服及粉紅色校服,其他沒有大分別,升中同一中學部,校監都係邵修女。

甲一再報SRL, 去年都有人入

叩門也入不少SRL幼稚園生
‹ 上一主題|下一主題