用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 女校 VS
樓主: 222magmag
go

女校 VS   [複製鏈接]

SLHongkonger 發表於 21-4-7 17:07
係囉
好少人傾St Clare 聖心 HTC

St Clare 聖心都真係一直少人講

HTC 以前都多人講,之後.... 講少啲好,廢事俾人話過渡吹捧啦

Cliokohonda 發表於 21-4-7 18:24
SPCS 係咪咁易入呀。。。
我又咁睇,雖然第二梯隊overall 冇咁亮麗,但頭果浸絕對夠睇,我又唔信冇一線尾 ...
所以我成日都覺得,係咪一定要最好呢?最緊要自己知自己小朋友係咩情況,再做適當配對,勉強冇幸福。

b3410 發表於 21-4-7 17:58
我估最大原因係自行公佈早咗。上年還唔熟新玩法,今年已經明白還有備取呢個概念,心大心細。加上經濟問題 ...
係,非常認同,所以我一直同朋友講,要早啲去了解,小四開始好了,有啲事情預計唔到。我小朋友都係親身去過學校先決定非君不嫁

我又咁睇,雖然第二梯隊overall 冇咁亮麗,但頭果浸絕對夠睇,我又唔信冇一線尾 ...

都係.... 讀第二梯隊學業唔使咁吃力,仲可以有時間精力發揮係興趣上

PTL_L 發表於 21-4-7 17:51
係但覺唔覺今年多咗人vs spcs,往年有spcs即袋啦,仲駛vs?係咪因為自行早咗公布又或經濟問題,大家 ...

除左SPCS 連HY 都係

SLHongkonger 發表於 21-4-7 18:38
除左SPCS 連HY 都係

絕對係好事,亮麗成績不應側重係付費的學校,更多更好的教育資源應該放在B3abc 校。

PTL_L 發表於 21-4-7 18:34
係,非常認同,所以我一直同朋友講,要早啲去了解,小四開始好了,有啲事情預計唔到。我小朋友都係親身去過 ...

我小朋友都係 我幫佢報某間女校之前 佢無乜感覺
去完個間學校 接觸到個度d 師姐之後 勁鍾意間學校

相對易入其實係MSS,可惜無乜人信
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-4-7 19:08
相對易入其實係MSS,可惜無乜人信

其實我覺得要中mss要求,始終43個位,係咪真係咁易呢?我又唔會覺得好易,但確實比ywgs,bps,MCs 易,不過interview 表現都頗重要。

PTL_L 發表於 21-4-7 19:19
其實我覺得要中mss要求,始終43個位,係咪真係咁易呢?我又唔會覺得好易,但確實比ywgs,bps,MCs 易,不過i ...
自行位大家都係咁上下,LS算多,不過報的人也多。相對來講,畢竟MSS在港島,而港島唔少傳統單性別學校都有自己直屬,也多學校揀,分散咗。
不過依家多咗EK曝光,唔知下一年是否多人掙

b3410 發表於 21-4-7 19:31
自行位大家都係咁上下,LS算多,不過報的人也多。相對來講,畢竟MSS在港島,而港島唔少傳統單性別學校都有 ...
咁多人競爭,學校咪容易收叻學生,對學校嚟講係好事spss and MCs 都54個,仲有其他女校呢?多11個就係差11㗎喇

b3410    發表於 21-4-7 19:36

SLHongkonger 發表於 21-4-7 19:06
我小朋友都係 我幫佢報某間女校之前 佢無乜感覺
去完個間學校 接觸到個度d 師姐之後 勁鍾意間學校
...
如果係講你女女果間,我都好鍾意,可惜我冇報到

回覆樓主:

當取消CE,瑪利開始沉淪。
花無百日紅,我相信LS 執笠後又再一次調位。

Cliokohonda 發表於 21-4-7 15:49
年年都係dgs vs hys vs spcs vs ghs vs bps vs mcs vs ywg... 講下第二梯隊啦
HTC,ST Clare , 油真, SRL  ...

第二梯隊加多幾間
上智 St. Clare's 油真 SRL 聖家
SPSS 蕭明 ... 聖心 坑真 聖母玫瑰

B1女生仲有其他選擇
嘉諾撒 九真 梁式芝 培道 保祿六世
聖潔靈 SFCC SPSLT 德雅 德愛

PTL_L 發表於 21-4-7 19:19
其實我覺得要中mss要求,始終43個位,係咪真係咁易呢?我又唔會覺得好易,但確實比ywgs,bps,MCs 易,不過i ...

MSS似乎仲要分啲俾自己小學部學生呢?仲有冇部分國際學生係你哋果級?~~~

PTL_L 發表於 21-4-7 19:44
如果係講你女女果間,我都好鍾意,可惜我冇報到

我自己都想讀

mcl203 發表於 21-4-7 20:44
MSS似乎仲要分啲俾自己小學部學生呢?仲有冇部分國際學生係你哋果級?~~~
...

今年真係冇咩機會認識同學但見到NCS有10個內。

PTL_L 發表於 21-4-7 21:00
今年真係冇咩機會認識同學但見到NCS有10個內。

咁可能都係有分位俾佢哋,始終國際學生一科中文已經係令佢哋成為B1生資格嘅伴腳石~~~

娶完新抱,再揀女婿。綜合曾經接觸過的相關校友,絕對個人化的排名如下:
1)九華
2)喇沙
3)港華
4)若瑟
5)保羅
6)長天
7)英華
8)皇仁
9)英皇
10)男拔
*如有雷同,實屬僥倖

kiwi2007 發表於 21-4-7 22:42
娶完新抱,再揀女婿。綜合曾經接觸過的相關校友,絕對個人化的排名如下:
1)九華
2)喇沙
DB 校友幾好喎,謙遜有禮方面好過喇沙仔唔知幾多。QC,KC 都係讀書人,文質彬彬,欣賞。
若瑟第一感覺有些少街頭古惑feel, 唔知點解人品其實不錯。
兩華氣宇軒昂,有拯救世界的英雄款
‹ 上一主題|下一主題