用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 女校 VS
樓主: 222magmag
go

女校 VS  

b3410 發表於 21-4-6 16:08
點解嘅?
行政上既效率, 專業, 貼心. 整個過程令人感覺良好.
有D學校真係死板(邊間唔講啦).

b3410    發表於 21-4-7 11:30

kiwi2007 發表於 21-4-6 23:46
綜合曾經接觸過的相關校友經驗,如果要娶新抱,排名如下:
1) MCS
2) SMCC

你呢個娶新抱的排位我好同意
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

AAmother 發表於 21-4-7 11:23
你呢個娶新抱的排位我好同意
咁女兒選校同選新抱一唔一樣?

lukeskywalker 發表於 21-4-6 23:01
咁就好啦,其實我之前都有問過朋友仔,會唔會好難融入小學部升上去嘅學生,佢話唔會,同學之間都好support ...

幾間女校大部分都有自己小學,我諗融入方面大家應該冇乜分別。so far 認識的朋友子女,無論升中考入,或者插班入,未見到有融入問題。放開自己的心,大家不用戴有色眼鏡,自然結識到新朋友。

有趣的是,大家總喜歡講關愛,特別是小學,覺得SEN小朋友先需要特別照顧,關愛。名校通常唔理咁多,pushy, 勸退,跟唔到自己搞掂佢等等。

其實恰恰相反,DG(暫時只知道JS)SPCC等學校非常注重同學身心健康,各種方法幫同學減壓,課堂氣氛輕松愉快。同學與班主任,老師關係十很好,整班女仔圍住老師,group chat也十分熱鬧。有困擾也可以單獨搵老師傾訴,老師的支援也timely,反應恰當, 正面鼓勵小朋友自己認識清楚並且解決問題。暫時未遇到過“惡”老師。
學校唔會俾壓力同學,也會有各種講座俾家長,邀請教育專家來分享如何關注小朋友身心健康。

我覺得,應該屬於“關愛”學校類

我又嚟1.HYS
2.YWGS
3.SPCS
4.MCS
5.MSS
6.SMCC
7.BPS
8.SSGC
9.GHS
10.DGS

b3410 發表於 21-4-7 11:28
幾間女校大部分都有自己小學,我諗融入方面大家應該冇乜分別。so far 認識的朋友子女,無論升中考入,或者 ...

同惡字大纜扯唔埋。阿女係學校被收電話,要我去攞番,正滴汗諗住點同班主任灑冧之際,見到班主任行過黎時四萬咁既口,訓話都無句,好似失物認領咁先嚇一跳。

cafeva 發表於 21-4-7 11:26
咁女兒選校同選新抱一唔一樣?

我自己會排DGS和MCS,其他在香港區冇研究過!
但娶新抱MCS  
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

個人喜好:
1. SPCS
2. DGS
3.  MCS
4.  MSS
5.  YWGS
6.  SMCC
7.  BPS
8.  GH
9. HYS

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-4-6 14:45
zip埋啲培德,何東等等,砌夠10間啦,反正都係主觀認為~~~
又真係唔識人讀呢2間(可能有但冇話我聽),反而有相熟人士讀spss, shcc 同 sfcc, 攝埋落個list度

1. SPCS
2. GHS
3. DGS
4. SPSS
5. MCS
6. BPS
7. SFCC
8. MSS
9. SHCC

醒目開學勳章

b3410 發表於 21-4-7 11:28
幾間女校大部分都有自己小學,我諗融入方面大家應該冇乜分別。so far 認識的朋友子女,無論升中考入,或者 ...
幾好奇spcc同dg(j)s有無sen小朋友?

bobbob 發表於 21-4-7 12:40

我知spcc係有
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

bobbob 發表於 21-4-7 12:40
of course

成績勁叻果種,脾氣可能差d,性格可能比較古怪。

social方面同學老師包容。

b3410 發表於 21-4-7 12:59
of course

高智能SEN唔出奇,我好奇小一時如學校睇耐眼,收了有讀寫障礙之類,或智力平庸的SEN,請問學校有支援嗎?

醒目開學勳章

b3410 發表於 21-4-7 12:59
of course

嗰啲gifted嘅唔出奇,想問下有無堅asd或adhd或dyslexia嗰類,學校點支援?家長又包唔包容?

popochiny 發表於 21-4-7 13:07
高智能SEN唔出奇,我好奇小一時如學校睇耐眼,收了有讀寫障礙之類,或智力平庸的SEN,請問學校有支援嗎?
...

其實大部分小朋友都應該係中人資質,讀寫障礙只不過是一個label, 可能不同的成長階段會出現,也不出奇。

bobbob 發表於 21-4-7 13:23
嗰啲gifted嘅唔出奇,想問下有無堅asd或adhd或dyslexia嗰類,學校點支援?家長又包唔包容? ...
唔知喎,未見過。之前小學都未見過,反而怪獸家長就知道一個咁多。

講開又講,其實依家小朋友SEN 已經被over diagnosed, 貼一個SEN label, 所有問題變成了小朋友自己問題,家長,學校,醫生,全部解決咗問題。有冇人真正去了解下,小朋友出現問題,有幾多是因為家庭,父母關係之間出現咗問題?
問題小朋友常常有,如果家庭和諧,父母齊心,大部分小朋友都可以變返“正常”。學校應該做的,是儘量提供一個“正常”的環境,無區別的對待,令小朋友可以發現原來自己和其他小朋友一樣,是一個有獨特性格(保持個性)的正常孩子。

回覆樓主:

女校巡禮2.0

Cliokohonda 發表於 21-4-7 13:52
女校巡禮2.0

總結得幾好       

AAmother 發表於 21-4-7 11:53
我自己會排DGS和MCS,其他在香港區冇研究過!
但娶新抱MCS   
...
我都同意

Cliokohonda 發表於 21-4-7 13:52
女校巡禮2.0
where is 1.0?