用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 臨考DSE想退縮一科經濟科可有影響嗎?
go

臨考DSE想退縮一科經濟科可有影響嗎? [複製鏈接]

我囡突然話想考DSE的經濟科當天不出席應考, 她本身報考7科, 但佢現在話跟本温唔切, 佢對經濟科一D信心都冇. 與其温唔切, 倒不如集中其他有信心的科目.
但她報考大學的心水學神科是要count (best 6科)的. 大家覺得會否好冒險?
她說如果裸考經濟科, 佢覺得自己只有3左右.
請教各位可否比意見, 又擔心張DSE 証書寫absent 會否唔係咁好.
   2    0    0    0

我自己就覺得absent唔係幾好,既然裸考都有3,叫做合格,點解唔考?5.15先考ECON,相當後,仲有啲時間溫。

隨樂 發表於 21-4-5 09:53
我囡突然話想考DSE的經濟科當天不出席應考, 她本身報考7科, 但佢現在話跟本温唔切, 佢對經濟科一D信心都冇. ...

裸考都有3,點解要absent?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

October. 發表於 21-4-5 11:38
我自己就覺得absent唔係幾好,既然裸考都有3,叫做合格,點解唔考?5.15先考ECON,相當後,仲有啲時間溫。 ...

同意。
缺席但又唔係因為病,會俾大學一個唔負責任/臨陣退縮嘅不良印象。考得差問題反而不大。

October.    發表於 21-4-5 18:58

我覺得以前好多同學都會abs因為我哋以前唔興drop 科㗎嘛, 而家張cert係點樣我哋以前正式嗰張係唔會有abs㗎喎, 根本冇人知你本來報幾多科

Arabellahk    發表於 21-4-6 00:07

如果只打算在港讀大學,缺席一科沒問題,因為仍有2科X。
大學才沒空每個學生研究,所以不會看你缺席的情況,只看你考到甚麼成績。另外正式的證書上沒有顯示缺席那科的,不用擔心。
朋友兒子也是一樣,臨考前也覺得應付不到其中一科X,於是缺席,而整體成績理想,照樣入了 A1 中大。

回覆 djf 的帖子

我囡想讀物理治療, 應該是計6科, 但佢話聽人講如果有人同分, 咁就要看埋第7科.
佢現在又話可能econ科會唔合格, 因為佢直頭冇温過.

我覺得科econ祼考成綪有幾咁差同其他科考既成綪會唔會變學系兩回事,因為我覺得你個女本身呢3年有温econ,佢都得番一個月既時間準備其他科,咁佢大可以唔理econ照去到考既啫.一樣可以選擇温其他科.最重要既係考埋呢科econ既原因係,你係大學選科方面會比較選擇性多. 萬一你真係入唔到物理治療.都可以選擇其他科嚟入定先架,只係保障你個女都可以入到心儀degree啫

我女上星期才話不考Bio, 我提議她冇時間就温其他先,考Bio前有3日時間温,但她說將時間留給Econ,不想考Bio.見她壓力頗大,我唯有同意,始终去考的是她!

回覆樓主:

記得我仔仔上年考DSE, 他對Chem 沒有把握想放棄,但我覺得已經由中四讀到中六,無論成績如何都堅持去考,最後都有3。其實我起初諗住他不合格。
整體成績都不錯,順利入讀港大。
今屆DSE 考生要加油呀,唔好咁容易放棄!

回覆樓主:

好似我女ba,因為佢日文已A在手,而另外一科中史估計5*或5**,因為呢2科咁翹前後日考,所以放棄ba(估計得3/4)佢冇放時間去溫,佢寧願溫科有把握嘅科,但佢會去考唔會缺席,因為佢都覺得張cert會唔好睇。

回覆 happylogin 的帖子

其實讀左3年, 我都覺得臨門放棄有點可惜.
但佢話如果張cert 見到其中一科唔合科會好核突.我只好支持她.

隨樂 發表於 21-4-5 09:53
我囡突然話想考DSE的經濟科當天不出席應考, 她本身報考7科, 但佢現在話跟本温唔切, 佢對經濟科一D信心都冇. ...

我女話 經濟唔太難喎 只係唔易高分
叫女盡力 唔好放棄 可能會喜出望外呢

回覆 隨樂 的帖子

你小朋友最終有無考經濟?

回覆 qkhui 的帖子

佢最終都冇去考呀. 因為佢話真係冇信心.我唔勉力她. 只有支持她的決定.
但其實我都唔知這個決定是對或是錯呢!

回覆 隨樂 的帖子

小朋友本身報7科, 依家考6科. 其實考入大學都沒太大影響. 除非你話這6科的其中一科連3都無噉就當然好大問題. 但如不. 都OK的。
‹ 上一主題|下一主題