用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中四生成績中下
樓主: loverlymama
go

中四生成績中下

回覆 Jane1983 的帖子

明白!多謝鼓勵,我們不會放棄!我都同呀囡傾過,可能在温習上問題,改變下温習方向,再找私補老師教導呀囡!希望有進步!

Jane1983    發表於 21-4-5 11:04
:-P :party: :weapon: :wink: :lol:

loverlymama 發表於 21-4-4 15:31
回覆 YolandaTam 的帖子

呀囡係讀econ和數學差,所以一路都找人補習

原來只是這兩科差,不是整體差,就不用太過擔心,因為去到高中係"焦點"响自己個別或弱科身上,整體6科或7科或8科之"總成績"响學校的"總科級排名"不是絕對重要,皆因人人選修的科目不同難於比較整體總分,反而,每科的"科名次"較有指標性,睇住科排名推算自己响嗰科的實力會好DD啫!

另外,你囡囡有努力响Econ和Maths樹而不見起色,必需另找"合適"的補習老師幫助,或去集體有口碑嘅補習社補,試試不同的"進補"方式,看看哪款容易給囡囡進口吃又容易吸收,中四仍然有時間,努力支持她走每一步,個人認為,對一個十分努力的孩子來說,我們的支持尤其重要,必需要有緊她所緊的。

loverlymama 發表於 21-4-4 15:31

呀囡係讀econ和數學差,所以一路都找人補習

文科唔差, 只係數學+ECON成績差,咁情況並不是完全讀唔到書,只是較偏科,只要阿囡勤力有心想讀好,加上遇到夾既補習社,數學係有得救的。

只要下定決心,勤操卷,DSE要取4-5,做得到。

回覆 YmOra 的帖子

明白支持最緊要!謝謝你!希望呀囡找到合適的老師,幫她找出學習的方法!
:-P :party: :weapon: :wink: :lol:

回覆 October. 的帖子

多謝鼓勵!我地會嘗試找老郳和補習社,希望找到夾的老師幫到她!

唔好太在意個分數,阿女肯努力要多d鼓勵佢,同時你可以比建議佢,比佢知道你會backup佢

樓主囡囡是讀4C3X嗎?, 那麼ECON之外的另外2X, 情況OK嗎?  

回覆 tautaub 的帖子

4c2x是的,其他1x科ok的

loverlymama 發表於 21-4-4 20:19

佢語文科比較好,我會找私補單對單試下,謝謝你

既然"文科"比較好,為何唔選修中史或西史類,可能會比讀Econ容易DD。

本來有唸讀中史的,最後呀囡選了econ,以為易讀D

回覆 tautaub 的帖子

另外一科比較好的

loverlymama 發表於 21-4-8 08:23

本來有唸讀中史的,最後呀囡選了econ,以為易讀D

雖然,响EK多數人認為Econ容易讀,不過,我相信對一些人而言,如我囡囡和你囡囡都係唔會覺得易讀,我估計你囡囡係純文科人,選擇了Econ已成事實唯有繼續向前行,個人建議,找口碑好嘅逐一嘗試"惡補"一番一定有出路嘅,因為我認為多人覺得Econ易讀不無道理的,我亦看過過往Econ之CutOff線顯示取4取5嘅試卷分數係高嘅,換言之係容易取分,間接地說明容易讀,只是對我哋這些人嚟講係困難DD咁解啫,但,只要"找對"補習老師幫助,相信取4不會難,取5嘅就好睇找來的老師之能耐了,我相信Econ和Maths都可以靠進補來彌補自己的弱處。

明白!謝謝你!現在巳找了位補習老師補習,巳上了一堂econ,希望夾到老師,在學習上有進步。同時,多謝EK的媽媽介紹補習給我,呀囡都會去試!感謝大家的意見!

loverlymama 發表於 21-4-8 17:55

明白!謝謝你!現在巳找了位補習老師補習,巳上了一堂econ,希望夾到老師,在學習上有進 ...

預祝囡囡Econ成績不斷進步,亦鼓勵你多多與補習老師溝通,起碼俾老師知道你緊張和擔心女兒這一科,好叫補習老師教得肉緊DD,因為時間無多,不能太奢侈地試很多老師。

明白!謝謝你提醒,我會多與補習老師溝通,讓呀囡好好學習!

YmOra    發表於 21-4-8 23:24

回覆 loverlymama 的帖子

我囡囡今年讀中二同你家囡囡有幾分似,數理科底弱,喜歡文科較易上手D,現正尋找適合她的補習導師。祝願你們盡快找到適合的導師令母女的身心都得以放鬆!

回覆 吳憂 的帖子

謝謝你!祝大家小朋友都可找到合適的學習方面!

回覆樓主:

我大仔都喺中四,佢話佢喺網上搵到好多past paper(DSE+HKCEE+HKAL)都有,搵多啲卷,比私補操吓,同埋阿仔話數學卷有一部分喺偏易,一部分喺偏難,佢話喺偏易部分盡量取分,唔好放咁多時間難嘅部分,咁過到機會大啲。(純阿仔分享,我唔知啱唔啱)

cheungoli 發表於 21-4-10 10:55
我大仔都喺中四,佢話佢喺網上搵到好多past paper(DSE+HKCEE+HKAL)都有,搵多啲卷,比私補操吓,同埋阿仔話 ...

係㗎,阿女話數學好多題係容易,難嘅部分係摘星部分,操晒D易題目,起碼坐4望5。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 cheungoli 的帖子

謝謝你!我會找pastpaper比私補操券,謝謝你提議。