用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中四生成績中下
go

中四生成績中下 [複製鏈接]

同補習社老師講暫時吾補習!補習社老師話你讀吾惦DSE,叫你找後路比呀囡,考慮送外國讀!老師這句傷家長和小朋友心!請問中四無得追咩?
   6    0    0    0
:-P :party: :weapon: :wink: :lol:

無生意做,就發爛渣!~~~

2jkidsfather    發表於 21-4-5 12:20

loverlymama 發表於 21-4-4 10:03
同補習社老師講暫時吾補習!補習社老師話你讀吾惦DSE,叫你找後路比呀囡,考慮送外國讀!老師這句傷家長和小 ...

憑字面睇,又唔覺得老師有問題喎 !
忠言逆耳,已經中四成績中下,若學生態度仍然懶散唔願補習唔肯付出,的確要有心理準備 DSE 會全炒,老師建議揾定後路或出國升學也未嘗不可。

中四都唔细已經15歲,好應該諗下自己將來為前途作打算,成绩差更應該急起直追,如果真的非讀書材料,或者諗定出路學門手藝。恕直言已經高中並非小學生,我唔覺得有咩咁傷家長同小朋友個心, 一分耕耘一分收穫,香港係競爭型社會,你唔進步只會永遠落後於他人。

最重要係了解下成績中下係咩原因先, 冇讀?份卷唔夠時間做?做左但答唔到重點? 完全唔明?真架高中答題講重點,中point就有分,如果冇讀係阿女問題,唔夠時間做就要多操卷去操時間掌握,答唔到重點及完全唔明就可以請補習,唔明講到明... 中四未係遲,咩叫考唔掂DSE..肯努力一定得,就算入唔到大學都可以讀high diploma駁返入大學,加油呀

回覆 hugub 的帖子

呀囡系勤力的,永遠交齊功課,考試前努力温習,但考試常常吾理想,之前巳不斷補習的,但都無進步!所以唸住再找私補試下,希望夾到,找到怎樣學習和温習的方法!你地講得啱呀囡DSE我預吾入到大學,但期望夠分讀副學士愽上去。
:-P :party: :weapon: :wink: :lol:

loverlymama 發表於 21-4-4 15:19

呀囡系勤力的,永遠交齊功課,考試前努力温習,但考試常常吾理想,之前巳不斷補習的, ...

令嬡讀邊幾科選修呀?佢自己覺得主要困難喺邊度呢?

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我明白!但我知呀囡有努力,所以我先找補習幫佢!如佢係懒,我一早放棄比每月幾千元的補習費了。

回覆 YolandaTam 的帖子

呀囡係讀econ和數學差,所以一路都找人補習

呀囡系勤力的,永遠交齊功課,考試前努力温習,但考試常常吾理想,之前巳不斷補習的, ...

直接地問,你和囡囡點評價學校,學校教書好嗎?

loverlymama 發表於 21-4-4 15:27

我明白!但我知呀囡有努力,所以我先找補習幫佢!如佢係懒,我一早放棄比每月幾千 ...

如果底子弱,唔好去補習社,直接揾專科私補老師針對弱項去補,補習社一大班學生好難針對性方向。

loverlymama 發表於 21-4-4 15:31

Econ似乎係掌握唔到個concept,試下搵私補
數呢我一向覺得似求籤,要搵人解,指點迷津,解通左就順暢,中四下學期似乎教緊log...我女2星期前話放棄呢課,但去左補數個阿sir度,打通左經絡後,又掂啦

如果覺得私補重皮可以試下睇Herman Yeung 既網上教學,唔錯架

https://hermanutube.blogspot.com ... -economics.html?m=1

b3410    發表於 21-4-4 20:42

loverlymama 發表於 21-4-4 15:31

呢兩科唔好,其實係同一個問題,就係掌握唔到推導邏輯。同意揾私補。
佢語文會唔會好啲?

繼續努力,無須為他人嘅睇法,動搖自己和囡囡嘅信心,最清楚係自己,並非甚麼路人~~~

其實去到中四,勤力但成績差,阿囡都會很氣餒,補習老師語氣可能吾好,但內容可能啱,香港制度似乎吾適合阿囡,去外國可能係出路,或者鼓勵阿囡學門手藝可能亦係出路。

loverlymama 發表於 21-4-4 15:27

我明白!但我知呀囡有努力,所以我先找補習幫佢!如佢係懒,我一早放棄比每月幾千 ...

自己同囡囡研究下,會否係理解和答題欠技巧?令到事倍功半。私補老師未必有此能力,問下身邊朋友或家長試吓找出路~~~

佢語文科比較好,我會找私補單對單試下,謝謝你

loverlymama 發表於 21-4-4 20:19

佢語文科比較好,我會找私補單對單試下,謝謝你

語文科比較好嘅同學,數學同經濟係要花多啲時間
我自己當年會考都係咁,死做爛做都叫做攞到 B,最緊要唔好放棄。
之前補習社,個老師可能顧唔到個別同學,所以幫唔到手清概念。
祝你哋揾到夾嘅私補

謝謝你!我會叫呀囡看

回覆 loverlymama 的帖子

勤力但成績差,可能搵唔到個竅門,繼續努力嘗試。做人既嘢,唔放棄就有機會。
你個女的成績,佢的人生,其實係你同佢最關注最上心。外人講的說話,可能是金石良言,亦可能係晦氣說話。聽過就算,唔好太在意。

有時做父母,唔好太玻璃心,盞自己辛苦。
‹ 上一主題|下一主題