用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀國際學校
go

[小學] 讀國際學校

之前完全冇諗行呢條路
但公司調職原因包到8成學費
本身本來諗住去新加坡抽local 算

家下有2組聲音

1. 難得公司貼比你可以提供更好的教育,點解要諗local , local 壓力不少

2. 你讀咗國際,小朋友中文水平會下降,仲咁細(今年小一) 日後如番香港不太好

諗唔掂

Nanacats 發表於 21-4-3 09:10
之前完全冇諗行呢條路

IS, 中文找人補習,有個愉快童年非常重要!

之前完全冇諗行呢條路

示乎你要求中文有幾高程度,如果要去到考 DSE 5☆ 就可能有啲難,但如果日常生活書寫讀就真係冇問題。 有得揀梗係讀 IS 啦

之前完全冇諗行呢條路

你指星加坡的local vs IS?
星的local 比香港更谷更填鴨,本身中文程度就唔高又簡體字,除了錢真係稔唔到點解唔揀IS.
我好多親友星馬local school畢業,佢地啲中文程度咪就係類似香港的IS, 國語流利看中文電視報紙雜誌可以,但不會想寫中文,somehow又不太影響工作和日常生活。

之前完全冇諗行呢條路

可以讀在新加坡的國際學校?
俾我一定揀呢個,反而要擔心如果返回香港,可否繼續讀IS

Radiomama 發表於 21-4-3 14:12
可以讀在新加坡的國際學校?
俾我一定揀呢個,反而要擔心如果返回香港,可否繼續讀IS
...

係呀,新加坡iS, 不過唔可以讀好top 嗰d , 因為好超資。

我就係怕如果番香港唔知點接番,唔係政府工,話唔埋公司可以做幾耐。

964000 發表於 21-4-3 11:01

你指星加坡的local vs IS?

因為有好多真係移咗去新加坡港人/台灣人/大陸人 的意見係讀local 仲好過is, 話新加坡唔似香港人,係local 比is好, 所以我有d 迷惘

Nanacats 發表於 21-4-3 14:39
因為有好多真係移咗去新加坡港人/台灣人/大陸人 的意見係讀local 仲好過is, 話新加坡唔似香港人,係local  ...

你不如去新加坡forum問下,不過不似香港,一般新加坡local 係唔入得IS,可能學生profile會有點分別。

新加坡課程英文程度本身高和相對有語境, 不似香港LS vs IS英文咁大差別,而且數學本身都好,不過唔知會唔會口音比較Singlish.
你咪試下local 唔啱再轉番IS.不過如果讀到升中試係超大壓力,人人都想入好中學,之前睇過you tube講好多學童自殺,D家長成立了個組織。無論你讀邊様,第日你回港申請SIS都大機會收。

回覆 Nanacats 的帖子

冇可能,當地最有錢嘅星加坡人,全部會同政府申請特別許可,送子女入國際學校都唔讀本地

在星加坡,有機會及能力當然選國際,當地人要批准才可讀國際,最重要有機會避開星英語。以往馬拉同事在星加坡有3個小朋友,有讀國際,有讀本地,他只怪自己沒有足夠財力全送他們在國際。
另外今天公司願意補貼你小朋友,將來有改變話唔願意,你今天唔要,將來唔會補翻,應該攞左先,亦可以給小朋友開眼界。

我以前有幾個新加坡鄰居,佢地都係咁講,在新加坡top的學校係local school,例如Raffles、南洋。但而家係咪咁,就唔清楚。
不過小朋友在新加坡讀書,無論讀local或國際,回到香港都可能有銜接問題。

Jane1983 發表於 21-4-3 19:00

我以前有幾個新加坡鄰居,佢地都係咁講,在新加坡top的學校係local school,例如Raf ...

咁講唔奇,可能Raffles, 南洋就等如香港SPCC, DxS, 以前香港啲人都覺得讀唔掂local的才入IS, 不過時移世易,現在IS成績愈來愈好,加上其他因素,好多LS名校生都想轉IS。

我覺得選國際學校,應該係選佢嘅教學模式,教學理念。

Jane1983 發表於 21-4-3 19:00

想請教一下, 90年代有啲香港學生去新加坡讀寄宿中學,係咪就係讀呢啲學校?咁如果IS小朋友小學畢業,有冇機會考到呢啲學校?其實值唔值得為咗中文去新加坡讀中學呢?(有個家長咁建議俾我,所以想問多少少資料,謝謝)

回覆 mandy_ng207 的帖子

如果無理解錯,外國人無得入讀local名校的。
就學中文而言,唔會特別揀去新加坡讀。如果小朋友肯學,香港重中文的IS唔會差過當地。

回覆 Jane1983 的帖子

情況同澳洲一樣,非PR citizen 不可考government selective school .而top 20又係個d selective school . 我先生讀南洋小學,五年班返左香港。

lui 發表於 21-4-4 17:05
回覆 Jane1983 的帖子

情況同澳洲一樣,非PR citizen 不可考government selective school .而top 20又係個 ...

南洋小學係好嘢,睇過佢五、六年班的數學和科學卷,唔係深咁簡單,係好豐富,覆蓋全面。