用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行20分入第一城呂明才
go

自行20分入第一城呂明才

請問大家自己20分入沙田第一城呂明才的機會大嗎?

回覆 鈴鈴鐺鐺 的帖子

兩年前網上流傳25分都入唔到, 今年唔知有冇人20分入到?

25分都入唔到?一呂係神校級?

鈴鈴鐺鐺 發表於 21-4-3 20:30
25分都入唔到?一呂係神校級?

2019年25分不中分享

2020 May 08 update 收到唯一offer! 11/18 update 25分入唔到第一城呂小
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3744371

JessieLeung 發表於 21-4-3 19:43
回覆 鈴鈴鐺鐺 的帖子

兩年前網上流傳25分都入唔到, 今年唔知有冇人20分入到? ...

見以下統計 2020年有20分中

2021/22 年度小一自行分配取錄統計資料 (20-11-28 13:26 編輯)
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3848185

今年有20分入

回覆 鈴鈴鐺鐺 的帖子

呂小雖然唔係直屬/龍津,但佢一定係沙田區升中最強嘅學校之一,甚至可以話最強,而且有聯繫中學,學校跨區自行同直資都多。
循道都試過 25 分失敗,反而天神、瑪利曼、瑪利諾都有 20 分中獎。輪「神級」同升中,後者都顯然高一班,但偏偏就係循道多人爭。

醒目開學勳章 貢獻勳章

一呂個band 1 rate 可能同神校差唔多
恐龍家

我係91校網,諗緊得20分,自行應該一呂定沙呂、培基好呢?好似沙呂同培基穩陣D,大家覺得呢?

1998Ruby1998 發表於 21-4-4 10:12
回覆 鈴鈴鐺鐺 的帖子

呂小雖然唔係直屬/龍津,但佢一定係沙田區升中最強嘅學校之一,甚至可以話最強,而 ...

上述所指嘅神級, 都係單一性別學生, 因循舊生自行分數取錄的 (即媽媽係舊生+小朋友要係囡囡), 相對較少; 反觀, 一呂循道等, 舊生可以係父or母, 小朋友又可以係仔仔or囡囡, 合資格人數自然又會多d

自行多少分入, 唔”完全”代表該校神
唔神or受歡迎與否, 有幾多關連人仕都受影響架

醒目開學勳章 貢獻勳章

鈴鈴鐺鐺 發表於 21-4-4 11:56
我係91校網,諗緊得20分,自行應該一呂定沙呂、培基好呢?好似沙呂同培基穩陣D,大家覺得呢?
...
一呂同沙呂叩門都要111,培基唔駛,3間20分抽到都應該係個位數字,所以分別唔應該好大
恐龍家

多謝你分享及指導,新手媽媽乜都唔識(emoji)

今年有20分唔中

20分 入左一呂

恭喜你呀,請問你係邊年自行㗎?

回覆 鈴鈴鐺鐺 的帖子

21-22年度,即今年9月小一。

pandameimei 發表於 21-4-16 22:28
20分 入左一呂
好幸運

mimi222shi 發表於 21-5-4 08:24
好幸運
thanks!希望啱小朋友讀!

鈴鈴鐺鐺 發表於 21-4-4 11:56
...
沙呂一樣不穩陣。甚至比一呂更不穩陣。