用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Del。。。。。。
樓主: 41009022009
go

Del。。。。。。   [複製鏈接]

小女B2,老師建議第五志願開始要填B3學校,是否太保守?

Queeniesmall 發表於 21-4-22 16:39
小女B2,老師建議第五志願開始要填B3學校,是否太保守?

老師建議 保[住]守[住]首五志願率?

回覆 Poyau 的帖子

我自己覺得係咁,寫曬B2先寫B3係咪好正常?想1.心儀2.基督3.聖若瑟4.梁文燕5.劉伯樂,穏陣?

Queeniesmall 發表於 21-4-22 18:35

我自己覺得係咁,寫曬B2先寫B3係咪好正常?想1.心儀2.基督3.聖若瑟4.梁文燕5.劉伯樂, ...

梁文燕2020年整體/主科2+跌穿8成
請問有無考慮馮黃鳳亭/楊葛小琳

(emoji)(emoji)(emoji)

Poyau 發表於 21-4-19 16:31
胡忠雖為B1生保險線
B1/英中夠位 B1生未到胡忠已應派咗
請問如何知今年B1/英中夠位?我大概計算沙田英中學位900多個,但沙田參加派位從舊年看有5000多人,平均5個多人爭一個英中學位?我計得是否有錯?

早前玨主任同我講, 我女係b2,
今日又同我女講, 佢全級42/125, 沙田區b1多位, 其實可以搏間b1學校,
我而家好矛盾, 搏得過嗎?

Miniki 發表於 21-4-23 10:40
請問如何知今年B1/英中夠位?我大概計算沙田英中學位900多個,但沙田參加派位從舊年看有5000多人,平均5個 ...

沙田區B1情況可參考hkpapa以下帖

2019/21年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Update: 15-Apr) #18
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3853527&pid=48916592

fish08312 發表於 21-4-23 14:51
早前玨主任同我講, 我女係b2,
今日又同我女講, 佢全級42/125, 沙田區b1多位, 其實可以搏間b1學校,
我而家 ...

班主任咁講有可能係邊緣人
亦可能因位沙田B1/英中位夠有餘
進取可考慮甲2/乙2才開始選B2

Poyau 發表於 21-4-23 15:13
班主任咁講有可能係邊緣人
亦可能因位沙田B1/英中位夠有餘
進取可考慮甲2/乙2才開始選B2
如果掹車邊入到b1, 又會擔心讀得辛苦、無自信, 如果佢個NO. 唔靚, 又搏唔到b1, 到時未會派到好後??其實一直都係諗b2學校, 唔明玨主任之前又唔同我講, 今日先同小朋友咁講, 搞到我而家好亂..

fish08312 發表於 21-4-23 15:17
如果掹車邊入到b1, 又會擔心讀得辛苦、無自信, 如果佢個NO. 唔靚, 又搏唔到b1, 到時未會派到好後??其實一直 ...

越級挑戰要睇小朋友性格是否適合
乙1博等於放棄B2熱門例如胡忠/馬崇

草仙子 發表於 21-4-21 17:34
交左初稿俾學校, 但老師叫我刪晒所有 BAND 3 既學校

我有D唔明, 其實填晒BAND 2  (仔仔成績係 BAND 2中)  ...
我填晒所有band 2學校先老師唔比,要我填啲band 3喺10位之內

bb0826 發表於 21-4-19 23:45
楊葛有一班英文班,除中文、中史外英文班大部分用英文書教,另一班普教中 ...

我自一楊葛,自二馮黃鳳亭,學校建議我,甲一,二,乙一,二都係同自行一様,甲三,乙三(梁文燕,馮堯敬,陳震夏,三揀一)乙四(開始3A學校,五育),但學校比到乙七,就不用填),而佢話我哋係組別二,由於我係跨區返來,係咪應該跟學校教呢?

楊葛同馮黃原本填左,不過老師話乙3/乙4就機會微

原本楊葛,馮黃填乙3/乙4,不過老師話機會微

Poyau 發表於 21-4-23 15:06
沙田區B1情況可參考hkpapa以下帖

2019/21年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Update: 15-Apr) #18
多謝🙏

回覆 conniecheung 的帖子

楊中is the best among these three
‹ 上一主題|下一主題