用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Del。。。。。。
樓主: 41009022009
go

Del。。。。。。   [複製鏈接]

conniecheung 發表於 21-4-19 23:31
數據上冇深究,朋友兒子讀楊葛英文班,去年暑假我睇過佢張書單,的確是全英班,並不是化時為科的英文班。
...

謝謝 明白

醒目開學勳章

bb0826 發表於 21-4-19 23:45
楊葛有一班英文班,除中文、中史外英文班大部分用英文書教,另一班普教中 ...

正確

咁請問楊葛同青年會邊間好D? 另外五育又如何?? 如果呢三間應該點樣排會好D?

candylam2010 發表於 21-4-20 10:01
咁請問楊葛同青年會邊間好D? 另外五育又如何?? 如果呢三間應該點樣排會好D? ...

青年會書院2020年無公布3322率/2+
據2019年數字 成績較楊葛小琳好啲

楊葛小琳 | 青年會書院
2020年 2019年 | 2020年 2019年
考生 109人 96人 | [···] 79人
3322率 14.7% 14.6% | [···] 16.3%
22222 63.3% 74.0% | [···] [···]

中文2+ 90.8% 94.8% | [···] ~94%
英文2+ 73.4% 81.3% | [···] ~81%
數學2+ 88.1% 87.5% | [···] ~91%
-------------------------------------------------------
CEM2+ 84.1% 87.9% | [···] ~88.7%
通識2+ 92.7% 96.9% | [···] ~96%
-------------------------------------------------------
主科2+ 86.3% 90.1% | [···] ~90.5%
整體2+ 87.7% 87.6% | [···] [···]

青年會書院
年份 中六 | 3322率
2020年 [···] [···]
2019年 79人 16.3% (新低)
2018年 113人 30.9%
2017年 104人 26.9%
2016年 92人 17.4%
2015年 157人 21.7%
2014年 155人 29.2%
2013年 165人 31%
2012年 160人 52%

青年會書院
學校周年報告2019-2020 (p.22)
http://www.cymcac.edu.hk/annual_report/1920/201920.pdf

學校周年報告2018-2019 (p.25)
http://www.cymcac.edu.hk/yearreport/yearreport1819/201819.pdf

醒目開學勳章

candylam2010 發表於 21-4-20 10:01
咁請問楊葛同青年會邊間好D? 另外五育又如何?? 如果呢三間應該點樣排會好D? ...

1楊葛 2青年會 3五育
個人感覺:校風 楊葛較青年會好,青年會4班英文班(某幾科英教)。

conniecheung 發表於 21-4-20 12:28
1楊葛 2青年會 3五育
個人感覺:校風 楊葛較青年會好,青年會4班英文班(某幾科英教)。
...

青年會書院開4班英文班顯示收生B2A
為何DSE成績就......

醒目開學勳章

Poyau 發表於 21-4-20 13:11
青年會書院開4班英文班顯示收生B2A
為何DSE成績就......

你留意下青年會2012年DSE成績上過2A⋯⋯後來每況越下...
佢4班英文班 其實都算係化時為科,不是全英。

青年會唔係2C嗎??有四班英文班咁多架....
如果放甲一, 乙一楊, 有無機呢?
咁五育呢??請問知唔知如何?

conniecheung 發表於 21-4-20 13:13
你留意下青年會2012年DSE成績上過2A⋯⋯後來每況越下...
佢4班英文班 其實都算係化時為科,不是全英。
...

青年會書院原來化時為科 謝謝

馬崇今年好似收5班, 對嗎? 抽入機會會唔會大O的?

qkhui 發表於 21-4-20 17:23
馬崇今年得4班,計埋聯繫位得55個,比一般學校少位。

醒目開學勳章

qkhui 發表於 21-4-20 17:23

聖若瑟今年開5班,聯繫位取消左,公海有9x個,入讀機會較大。

回覆 小娜子 的帖子

是嗎? 我以為開了5班

醒目開學勳章

qkhui 發表於 21-4-21 10:22
回覆 小娜子 的帖子

是嗎? 我以為開了5班

上年係

回覆 conniecheung 的帖子

即今年又改設開4班?

交左初稿俾學校, 但老師叫我刪晒所有 BAND 3 既學校

我有D唔明, 其實填晒BAND 2  (仔仔成績係 BAND 2中) 再填BAND 1 係咪都無咩意義 ? BAND 1 學生派晒後, BAND 1 學校都唔會有咩位剩架喎...........老師叫我咁改, 我同只填BAND 2 果十零間咪根本無分別 ? 我本身係填左兩三間 BAND 3A 既當做個最後保險防線

我哋學校就算band1生,都叫填最少20個志願...減返一啲覺得唔合適,真係連band3都要填埋

如果band2,進取型就填1間1c,乙二 2B,
普通型就2A 2B.... 第10開始band3

草仙子 發表於 21-4-21 17:34

我有D唔明, 其實填晒BAND 2  (仔仔成績係 BAND 2中)  ...

B2生最後以B3校為保險線正常
何解老師要删除B3校但加B1校?

草仙子 發表於 21-4-21 17:34

我有D唔明, 其實填晒BAND 2  (仔仔成績係 BAND 2中)  ...

佢係叫你塞返d b2a校入去搏執雞定點?
無可能攝 b1校掛,
老師訓醒未?巧驚驚喎。
同老師再溝通下好d, 可能一日內同好多家長傾過,亂左。
‹ 上一主題|下一主題