用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Del。。。。。。
樓主: 41009022009
go

Del。。。。。。   [複製鏈接]

想請問一下 馮黃鳳亭、梁文燕、楊葛小琳 呢 3 間係咪BANDING 同校風都差不多 ? 上網睇既評價非常不一致, 有D話佢地係BAND 2尾; 但亦好多建議放前D做保險線...........

小朋友始終心儀馬崇同基督, 但變左第三四五志願已經要開始SET保險線

草仙子 發表於 21-4-19 10:43
想請問一下 馮黃鳳亭、梁文燕、楊葛小琳 呢 3 間係咪BANDING 同校風都差不多 ? 上網睇既評價非常不一致, 有 ...

馮黃鳳亭/楊葛小琳 B2C
梁文燕2020年成績跌至B3A

醒目開學勳章

1最心儀
2馮黃鳳亭
3楊葛小琳
4梁文燕
5陳楷
B2生咁排都穩陣

回覆樓主:

我諗緊博唔博。老師睇我初稿。乙一胡忠 乙二聖若瑟。我第五志願已經放band 3。都係太進取。
而家諗緊博唔博。因為今年英中夠派。
但胡忠又係band 1保險線必選。
小朋友心儀胡忠。
我抽唔抽超聖若瑟呢?今年又加了班。

41009022009 發表於 21-4-19 13:32
我諗緊博唔博。老師睇我初稿。乙一胡忠 乙二聖若瑟。我第五志願已經放band 3。都係太進取。
而家諗緊博唔博 ...

胡忠雖為B1生保險線
B1/英中夠位 B1生未到胡忠已應派咗

而家諗緊博唔博 ...

除非B1生老早就投降填選"胡忠"啫!如果大家都盡盡哋填B1中學嘅話,胡忠好難收到很多B1生,始終大多數嘅位會留番俾B2組別學生。

我女都係B2a,交咗初稿比老師,乙部填咗
1 胡忠
2基督
3楊葛

老師話1、2 Ok,但話乙三唔好放楊葛,話楊葛係2A。但我睇好多網都話楊葛係2B-C,都唔知信邊個好😓其實乙3放邊間會穩陣d?

fish08312 發表於 21-4-19 18:14
1 胡忠
2基督

我哋學校評楊葛係2A。

1 胡忠
2基督

楊葛小琳2020年B2C水平
主科2+ 86.3%(73.4/90.8/88.1/92.7)
升學士 11%(12/109人) 計本地9.2%

應参考中學近幾年dse成績才知道banding,問返學校老師較準確。

41009022009 發表於 21-4-19 19:14
我哋學校評楊葛係2A。

楊葛小琳近年未試過去到B2A水平

2020年 | 2019年 | 2018年
考生 109人 | 96人 | 117人
中文2+ 90.8% | 94.8% | 95.7%
英文2+ 73.4% | 81.3% | 87.9%
數學2+ 88.1% | 87.5% | 93.1%
--------------------------------------------------
CEM2+ 84.1% | 87.9% | 92.2%
通識2+ 92.7% | 96.9% | 97.4%
--------------------------------------------------
主科2+ 86.3% | 90.1% | 93.5%

畢業生出路
本地 9.2% | 9.4% | 27.4%
內地 0.9% | 4.2% | 0.9%
台灣 0.9% | 3.1% | -
海外 --- | --- | 1.7%
學士 11.0% | 16.7% | 29.9%

學校周年報告 2019-2020 (p.3)
http://www.lstyoungkhl.edu.hk/attachment/news/16043697431vdSe.pdf

學校周年報告 2018-2019 (p.3)
http://www.lstyoungkhl.edu.hk/attachment/news/1572597011fGKdO.pdf

學校周年報告 2017-2018 (p.3)
http://www.lstyoungkhl.edu.hk/attachment/news/1542332223J868e.pdf

tyyktk 發表於 21-4-19 19:46
應参考中學近幾年dse成績才知道banding,問返學校老師較準確。
班主任話根據佢d資料係楊葛2A…

我見不同網站評banding都有出入,不知那個最準確,每間學校各有優點,適合自己孩子就是好學校

醒目開學勳章

fish08312 發表於 21-4-19 20:35
班主任話根據佢d資料係楊葛2A…

因為楊葛有一班全英班,情況同基督差唔多,可能班主任就此斷定楊葛屬2A吧!
EK JM慣性睇數據,事實DSE成績又未上到2A水平。

conniecheung 發表於 21-4-19 21:39
因為楊葛有一班全英班,情況同基督差唔多,可能班主任就此斷定楊葛屬2A吧!
EK JM慣性睇數據,事實DSE成績 ...

中一收4班其中一班全英班
全級~1/4學生屬前列40%
收生有無過半B2A+(前列44%)?

醒目開學勳章

Poyau 發表於 21-4-19 23:11
中一收4班其中一班全英班
全級~1/4學生屬前列40%
收生有無過半B2A+(前列44%)?

數據上冇深究,朋友兒子讀楊葛英文班,去年暑假我睇過佢張書單,的確是全英班,並不是化時為科的英文班。

草仙子 發表於 21-4-19 10:43
想請問一下 馮黃鳳亭、梁文燕、楊葛小琳 呢 3 間係咪BANDING 同校風都差不多 ? 上網睇既評價非常不一致, 有 ...
黃鳳亭、楊葛差唔多banding, 梁差少少,同覺光差唔多

而家諗緊博唔博 ...
如果胡第一、聖第二,第三一定要set保險線隱入的如band two尾左右中學,不然一、二派唔到就會派到唔知邊間了

1 胡忠
2基督
胡忠、基督只可選其中一間在第一位,排第二位的band two生預九成半入唔到啊

conniecheung 發表於 21-4-19 23:31
數據上冇深究,朋友兒子讀楊葛英文班,去年暑假我睇過佢張書單,的確是全英班,並不是化時為科的英文班。
...
楊葛有一班英文班,除中文、中史外英文班大部分用英文書教,另一班普教中
‹ 上一主題|下一主題