用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 旅港 vs 英華 (男)
樓主: happyluckysss
go

旅港 vs 英華 (男) [複製鏈接]

回覆 YmOra 的帖子

無念甘長遠覺得旅港其實蠻谷的~

0030 發表於 21-4-7 12:00

無念甘長遠覺得旅港其實蠻谷的~

早陣子,响EK多咗DD關於"旅港"高中課程資料,唔知係咪多咗人諗得長遠咗DD才多咗人問高中選修科配搭問題。個人認為,啱Banding入讀嘅未必覺得"谷"

小學happy慣了,無谷過,所以擔心升中受不了谷

王家爸爸    發表於 21-4-13 08:46
YmOra    發表於 21-4-7 16:13

小鹿揀學校 發表於 21-4-7 11:17
從 output 來說, 旅港DSE 成績比 英華好...
從 input 來說, amid B1位多過人的九龍城區, 旅港只能收到 B1C  ...

近年,旅港都唔會收b2學生,知道今年有b1A學生自行報旅港中學,操行B都唔收。旅港不單收或績好的,連操行都要好自行才可入。大抽獎入旅港又另一回事,因為b1 pool內大抽獎就冇再細分b1abc。

conniewktang 發表於 21-4-7 19:46
近年,旅港都唔會收b2學生,知道今年有b1A學生自行報旅港中學,操行B都唔收。旅港不單收或績好的,連操行 ...

"旅港"應該唔會有機會收到B2生,唯一可能嘅會係給予深水埗區嗰5個他區位出現學位被流落B2組別現象,但相信發生機會率十分細,個人認為,旅港極受九龍城區B1a和B1b學生歡迎,相信B1c學生想入讀旅港唯一機會就是响"大抽獎"乙1搏入,估計B1c學生又心儀旅港嘅好多都會用此策略。

Arabellahk    發表於 21-4-12 23:48

conniewktang 發表於 21-4-7 19:46
近年,旅港都唔會收b2學生,知道今年有b1A學生自行報旅港中學,操行B都唔收。旅港不單收或績好的,連操行 ...
我意思是經大抽獎有小部份B2學生會入到旅港....
因為B1位多過人, 旅港,丘中,銀禧 都是九龍城B2學生經大抽獎博入 B1學校的好選擇

小鹿揀學校 發表於 21-4-8 09:15
因為B1位多過人, 旅港,丘中,銀禧 都是九龍城B2學生經大抽 ...

近年旅港入degree成八成幾,旅港早已是b1B近1A咁,一定不會差過華英同迦密,相信b1生都收唔曬。旅港對旅小學生自行時同樣不留情(同一辦學團體,只收1A成績好同操行好的學生。注意,旅小在40網成龍頭小學,派b1英中最多,已經幾年了。其中穩陣派的旅小家長,即使級頭旅小b1A生也比較喜歡選旅中。當年是旅小校長不想聯繫旅中,因他覺得旅小b1學生有能力選其他更佳的b1英中。)

小鹿揀學校    發表於 21-4-8 10:14

因為B1位多過人, 旅港,丘中,銀禧 都是九龍城B2學生經大抽 ...

近年旅港已經唔係保險線了

IYY    發表於 21-4-8 12:49
小鹿揀學校    發表於 21-4-8 10:15

近5/6年, 應該唔會有B2學生入到旅港
雖然旅港既名聲到今時今日都未及迦密同華英, 但至少能和黃笏南看齊, 未有耐去到人地所認為既丘佐榮呢個水平 (起碼無B2學生會夠膽放佢係乙1諗住搏到)

現實中, 過去幾年, 只曾見有B2學生能在乙1入到以下九龍城區達B1水平既中學

黃笏南
銀禧
丘佐榮
九真

小鹿揀學校    發表於 21-4-8 10:15
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果,B2學生可以搏入旅港、丘中和銀禧,即是話B1組別學生縱然放响乙30皆可以"必入",純粹個人認為,我無信心認為B1學生响大抽獎只要肯填就算填乙30都必入這些中學。

小鹿揀學校    發表於 21-4-8 10:16

小鹿揀學校 發表於 21-4-7 11:17
從 output 來說, 旅港DSE 成績比 英華好...
從 input 來說, amid B1位多過人的九龍城區, 旅港只能收到 B1C  ...
六年整體有咁高既增值,可能嗎?

Arabellahk    發表於 21-4-12 23:51

如果你睇下年報,同啲讀緊既學生或者教緊既老師八下,然後分析下、比較下,你會發現旅港收到既學生唔會差過英華。

反而英小每年有一兩成B2生直上書院,可能因為咁3322 同4+率都偏低

王家爸爸 發表於 21-4-8 10:21
六年整體有咁高既增值,可能嗎?

可能㗎!不過,是"個人賽"而矣!jm囝囝當年以B1c尾得好僅要幸運地入到"旅港",六年後真的捱出頭來,DSE成功取得多個5**,個人賽而言,佢增值率十分之高。

王家爸爸 發表於 21-4-8 10:24
如果你睇下年報,同啲讀緊既學生或者教緊既老師八下,然後分析下、比較下,你會發現旅港收到既學生唔會差過 ...

冇錯,華英高層都話迦密華英旅港差不多,同我講過。
旅中同旅小都不斷上緊。

conniewktang 發表於 21-4-8 10:30

冇錯,華英高層都話迦密華英旅港差不多,同我講過。

你需睇清楚DD,樓上只把旅港與"英華"比作同級,不認為可以與迦密和華英看作同級。不過,我認同你,旅港屬(B1a-B1b)英中,我更覺得迦密、華英和旅港係"何文田三寶"

YmOra 發表於 21-4-8 10:35
你需睇清楚DD,樓上只把旅港與"英華"比作同級,不認為可以與迦密和華英看作同級。不過,我認同你 ...

有人教英華男,DSE見成績只b1C, 而且有不少運動或其他叻的b3生。
英華男英文科成績不錯,但其他科什至不如元朗區的b1C, 該朋友比較過。

conniewktang 發表於 21-4-8 10:38
有人教英華男,DSE見成績只b1C, 而且有不少運動或其他叻的b3生。

謝謝資訊,咁!Banding而言,旅港應該响英華之前。

conniewktang 發表於 21-4-8 10:38

有人教英華男,DSE見成績只b1C, 而且有不少運動或其他 ...
見之前POYAU家長在別POST的數據:
回覆樓主:
英華2020年成績有進步
中英數5+平均接近B1A水平
選修科5+亦亮麗

2020年
考生 159人
3322率 76.7%

中文5+ 18.9%
英文5+ 40.3%
數學5+ 42.8%
----------------------------------------------
CEM5+ 34.0% ← 近B1A 35%
通識5+ 13.2%
----------------------------------------------
主科5+ 28.8%

物理5+ 49.3%
化學5+ 58.8%
生物5+ 46.2%
經濟5+ 34.1%
地理5+ 42.1%
中史5+ 33.3%
歷史5+ 66.7%

joycechanwy 發表於 21-4-8 10:42
見之前POYAU家長在別POST的數據:
回覆樓主:

英華男係有進步,認同。