用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 IELTS Online Course
樓主: 小時了了
go

IELTS Online Course  

洋蔥頭媽咪 發表於 22-12-7 13:01
其實係咪指其中一卷9分咋?Ielts 總分係9分, overall 9分即係4卷都滿分    咁即係個呀 SIR 話 ...

overall 9分,可以唔洗4份9。
4部分加總除。
如果平均成績算下來,小數位的部分是小於0.25的,那麼將捨去小數保留整數部分;
如果平均成績的小數位是大於等於0.25且小於0.75,那麼就入到0.5分,
如果小數位是大於等於0.75分,那麼則入到下一個整分。

2jkidsfather    發表於 22-12-7 15:29

洋蔥頭媽咪 發表於 22-12-7 13:01
其實係咪指其中一卷9分咋?Ielts 總分係9分, overall 9分即係4卷都滿分    咁即係個呀 SIR 話 ...

甘好多補習社一樣賣緊片。 早排先買咗九百幾蚊YYLam記敘抒情作文4條片

阿妹個數學補習, 因為測驗唔合格畀人叫出去覺得樣衰,而家轉睇片仲要畀貴啲 話因為片可以睇多幾次所以貴啲 睇片測驗網上交無限時,佢唔驚唔合格。
但根本條片得兩星期邊有咁多時間睇多兩次。

洋蔥頭媽咪    發表於 22-12-7 13:47

emoh 發表於 22-11-3 16:49
我擔心我囡祼考衰左再考過成本好高喔?
不用擔心,
我仔仔英文最差,佢剛剛裸考IELTS,得出來的成績都見得人呢!

你女肯定英文好過我仔的。

JJDBB 發表於 22-11-11 09:24
我女11月都報左,只因為大學英文科可以暫時吾需要讀,之後又怕自己退步,又申請學校嘅獎勵計畫出國可能要IE ...

我女同你女嘅情況一樣,上個月
裸考,都有8.5/9(emoji)(emoji)(emoji)

kellymami 發表於 23-1-3 12:51
我女同你女嘅情況一樣,上個月
裸考,都有8.5/9(emoji)(emoji)(emoji)

我女今個月考,佢話裸考啲人英文系好勁架!我叫佢裸考,佢吾彩我。

我女太忙,太多補習,所以冇時間預備炸!(emoji)(emoji)

焯媽媽 發表於 22-12-28 16:49
不用擔心,
我仔仔英文最差,佢剛剛裸考IELTS,得出來的成績都見得人呢!
總分7.5, 單項7以上,已經足夠用。唔需要高分

2jkidsfather    發表於 23-1-5 12:39

醒目開學勳章

JJDBB 發表於 23-1-3 13:07
我女今個月考,佢話裸考啲人英文系好勁架!我叫佢裸考,佢吾彩我。
你個女講得啱,英文勁去考最少都 overall 7.5 (講緊讀中四)
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

JJDBB 發表於 23-1-3 13:07

你女女今個月考? 因為exchange?

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 23-1-5 12:37
你女女今個月考? 因為exchange?

今個月考呀,無Exchange,佢就報名同同學一齊考,因為佢同學應該下年有exchange,佢系陪考。你女有無話同教授傾計,有叫佢哋去下交留。

JJDBB 發表於 23-1-5 13:16
今個月考呀,無Exchange,佢就報名同同學一齊考,因為佢同學應該下年有exchange,佢系陪考。你女有無話同教 ...

冇聽佢提過exchange啲野! 至於 exchange 佢都想嘅。。。。

不過ielts佢舊年考咗,之前考係for報UCAS。

gracelam 發表於 23-1-5 13:25
冇聽佢提過exchange啲野! 至於 exchange 佢都想嘅。。。。

不過ielts佢舊年考咗,之前考係for報UCAS。

有無上堂考同買練習,我女話好貴,報名已經用左兩千幾,佢系叫朋友比資料同上Utube練習!因為上一個學期無上英文所以有些吽底,你女個科英文某成績達標可以暫時不用上英文嗎?另外,女話Biochem深,你女有冇或者必修這科,女考完話有D讀生物醫學同學都話深。

JJDBB 發表於 23-1-5 13:42

有無上堂考同買練習,我女話好貴,報名已經用左兩千幾,佢系叫 ...

佢ielts裸考㗎,樓上網友話齋, 唔追求高分, 夠洗就算!

佢要上大英, 5*先唔洗上, 下個sem上大中,但大中5**先唔洗上, 佢得5 *激死佢

佢今年冇take biochem, 其實佢話好多科都好深,但大學好多神人又好勁, 覺得自己好智障⋯⋯

gracelam 發表於 23-1-5 13:54
佢ielts裸考㗎,樓上網友話齋, 唔追求高分, 夠洗就算!

佢要上大英, 5*先唔洗上, 下個sem上大中,但 ...

今sem我女都上大中,佢最憎中文,返而佢科不用上数學,佢數學教喜歡的。

JJDBB 發表於 23-1-5 17:51
今sem我女都上大中,佢最憎中文,返而佢科不用上数學,佢數學教喜歡的。
...

佢要上數學,佢有讀M2,都話深到懷疑人生,佢比D大學數我睇,計完全版大部分都係英文字母或符號,都唔知咩嚟

gracelam 發表於 23-1-5 18:00
佢要上數學,佢有讀M2,都話深到懷疑人生,佢比D大學數我睇,計完全版大部分都係英文字母或符號,都唔知咩 ...

我女同學讀經濟,數學又是深,好似M1M2個啲数,好多時吾識就問我女,我女話都好深,唯有問善衡講醫啲同學。

JJDBB 發表於 23-1-5 18:03
我女同學讀經濟,數學又是深,好似M1M2個啲数,好多時吾識就問我女,我女話都好深,唯有問善衡講醫啲同學 ...

一樣,我女唔識會問吓師兄或讀數學精研D同學!

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

吾洗4份都9,我識人考左2次,一次3份9,一份8,另一次3份9,另一份8.5,兩分overall都係9分

洋蔥頭媽咪    發表於 23-2-21 19:24

kirstyau 發表於 22-11-14 22:46
因為Task1係分析圖表數據,150字內,佢英文科成績本身已經算好好,但係讀eng lit人,寫開感性野多,所以對 ...
想請問可以share 買那個ielts overall 9分阿sir IG 比我? Thanks

kirstyau 發表於 22-11-14 09:42
唔算好滿意咪靠 listening reading拉高。但應該唔會再考了,計過再考overall都正路不變,overall ...

請問可否share ielts 9分教學片,謝謝