用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 復活節假期後回英國嗎?
go

[英國] 復活節假期後回英國嗎?

我仍考慮是否俾大仔復活節假期後回英國(Year 11),已考mock exam, 學校好好可以online exam.
一來不肯定7月初是否有直航,二來有的話,想起隔離21天就頭痛(咁長),三來隔離後,仍要弄study visa , 不知道是否夠時間。

回覆樓主:

我細囡 下星期一回英國,大囡大學就唔返。
其實係一家四口子

一家三口 發表於 21-4-2 13:23

你細女暑假回港嗎?
Isaac仔2004年4月8號在法國醫院出左世啦~~~

delfin 發表於 21-4-2 13:24
你細女暑假回港嗎?

有機就一定返
其實係一家四口子

如果冇直航,就要住英國近2個月

我仔今年都係Y11一直起學校無返香港,珍惜每一個可以上學既日子,其他問題之後至算,佢有幾個香港同學已book 下星期機回校,不過佢哋係Y10。

delfin 發表於 21-4-2 13:26
特定航班都應該有掛,我仔要返黎做sixth form 個Visa 。

我仔Y10,嚟緊6/4都會返去學校,隔離10日,之後準備復活節假期後開始正常上堂

如果返香港做study visa, 你們打算何時回港?

delfin 發表於 21-4-2 13:26

現在4月尾都有機,7月都應該有
其實係一家四口子

delfin 發表於 21-4-2 12:15
我仍考慮是否俾大仔復活節假期後回英國(Year 11),已考mock exam, 學校好好可以online exam.
一來不肯定7月 ...
A few flights to London every day

delfin 發表於 21-4-2 12:15
一來不肯定7月 ...

如果學校比online 考一定唔回英,21 日隔離實在痛苦

小公主媽媽 發表於 21-4-2 17:08
如果學校比online 考一定唔回英,21 日隔離實在痛苦

我就係咁諗,因為隔離21天實在太辛苦。加上,仲要提早六月又回香港,加埋隔離21天,剛好7月初申請埋study visa. 雖然知道網上學習成效不大,但返去一陣,5月又half term, 之後又趕住六月中趕回來,又要book 酒店、搶機票、想起也頭痕。

delfin 發表於 21-4-2 17:44
我就係咁諗,因為隔離21天實在太辛苦。加上,仲要提早六月又回香港,加埋隔離21天,剛好7月初申請埋study  ...

所以我都決定留港,擔心到時搶唔到機票

小公主媽媽 發表於 21-4-2 17:46
所以我都決定留港,擔心到時搶唔到機票

你小朋友year 幾?

delfin 發表於 21-4-2 17:46
你小朋友year 幾?

Y12

想起搶貴機票、之前又檢測、回來又隔離21天...可怕

一家三口 發表於 21-4-2 13:23
唔打針返去開學先?

過客 發表於 21-4-2 18:39
唔打針返去開學先?

趕唔切,同埋 未夠16歲呀!
其實係一家四口子

我仔仔打了,下星期打第二針