用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 仁立紀念小學 vs. 馬灣基慧小學
go

仁立紀念小學 vs. 馬灣基慧小學

大家應為邊間學校好d(emoji)?

nmamy75 發表於 21-4-2 00:36
大家應為邊間學校好d(emoji)?

睇下小朋友受吾受谷~仁紀同林護有聯繫,升中校網好好多

馬灣基慧屬於荃灣校網,也沒有直屬中學,不利於升中。
仁立有林護聯繫位,聽聞考前30名左右都好大機會入到林護,升中保障好過基慧。經常有區外人士考雙仁插班,所以可能到高年班保持前20-30名也未必容易做到。學校比較谷,也傳統。

回覆樓主:

我見到仁紀而家招收插班生,就是考慮緊好唔好考插班仁紀,個女成績達到招生要求,但又怕學校太谷個女頂唔順,好抖結

雙仁都比較谷,報名先,再慢慢了解評估。考到再決定未遲。

b3410 發表於 21-4-6 08:11
雙仁都比較谷,報名先,再慢慢了解評估。考到再決定未遲。

都啱,報左都未必收,可以趁中間時間再詳細了解情況。

請問有無現時在仁立/仁紀在學同學的家長可以俾少少意見我參考一下,謝謝!

回覆 nmamy75 的帖子

我的子侄剛好是這2間學校的用家, 不過都畢咗業, 但也分享一下資訊。爬文看樓主應該是小孩現就讀馬基, 考慮插班仁纪, 對吧?
首先, 有朋友分享仁纪很谷, 是沒有錯。具體一點, 我外甥讀時, 基本上做功課晩晚都要食完晚飯再做 (小學階段個個都多野學); 相對我個仔讀馬基大部份時間功課已在學校做完 (當然他是做功課快那類人)。測驗考試仁纪也比馬基多。

反而升中方面我有些另類看法。校網唔驶講荃灣係差, B1就得4間, 以住常見向葵青借位。但馬基级頭至40,50名, 常見跨區自行成功或報直資成功。如比較仁纪和馬基级頭1-3真係差唔多, 過往也見過入QC, SPCC等。去到大抽獎, 馬基也有不少人去荃官, 可風。仁纪林護聯系係事實。但林護的情况是關注兩班精英, 如不是兩班精英只好自求多福。其實, 荃官也有類似林護情況。合適與否, 真係看個人。

最後, 畢竟我的子侄已經畢業, 就怕呢幾年有大改變, 樓主要問多d人掌握準确資訊,再做決定。

P1001S 發表於 21-4-10 17:42
回覆 nmamy75 的帖子

我的子侄剛好是這2間學校的用家, 不過都畢咗業, 但也分享一下資訊。爬文看樓主應該是 ...

非常感謝你的寶貴意見,令我了解更多,我會再收集更多資料多方面考慮清楚再作決定,最重要個女鐘意間學校,讀得開心有興趣,成績先會好。(emoji)(emoji)

回覆樓主:

想請教下有無jm知道現時仁立/仁紀仲係咪定普教中班為精英班?係咪一至六年班都有普教中班呢?謝謝!

回覆樓主:

另外仁立/仁紀有無校車到荃灣?

回覆 b3410 的帖子

請教各位,如果我仔荃灣基慧全級10名左右,仁立收好唔好轉校呢

erica-camy 發表於 21-4-30 20:41

請教各位,如果我仔荃灣基慧全級10名左右,仁立收好唔好轉校呢 ...

插小幾?仁立定仁紀?插班試唔係未考嗎

回覆 szeszeeee 的帖子

插5年級仁立

erica-camy 發表於 21-4-30 22:39

插5年級仁立

收的話緊係轉啦,荃基同仁立爭好遠,已報名考插班?加油

考咗有offer,只係擔心5年級下學期就呈分,少少擔心

erica-camy 發表於 21-4-30 23:14

都叫做仲有些時間努力,加多幾把勁(emoji)(emoji)比多些support小朋友

erica-camy 發表於 21-4-30 20:41

請教各位,如果我仔荃灣基慧全級10名左右,仁立收好唔好轉校呢 ...

轉,基慧級10應該考唔到林護,而過去仁立機會大好多。
不過5年級馬上呈分,也有些擔心冇時間適應。

我今年先睇升中資料,見荃灣得4間英中,其實王少清我都ok,只係怕自行唔收,大抽獎衰咪死(識人跌到第六志願B3)。我考仁立係諗住有葵青校網多d英中抽咋。所以我先插小五,但又1516。

erica-camy 發表於 21-5-1 21:24

我今年先睇升中資料,見荃灣得4間英中,其實王少清我都ok,只係怕自行唔收,大抽獎衰咪 ...

一定轉,先唔講林護,講升中葵青一定好過荃灣,我小朋友都係荃基,今年都會考插班

erica-camy 發表於 21-4-30 23:14

仁立收已證明有能力
升中葵青區較佳 有林護聯繫位更佳