用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請賜教:Good Hope vs St. Mary’s
樓主: Winnie722
go

請賜教:Good Hope vs St. Mary’s  

好多謝大家的分享!

Winnie722 發表於 21-4-2 11:40
女兒憧景著參加GH 的Global Choir Competition Tour...請問有用家可分享一下意見嗎?
...

gh的音樂之旅系頂级的,我大女金色大廰玩過两次,联合國总部玩過一次。最近一次系去英國e顿睇仔(好彩疫情刹停左),而啊妹在stmary真系读到天昏地老!
睇下要D啦!

Cliokohonda 發表於 21-4-2 16:24
阿大偏向商科,阿二就破斧沉舟m2,phy,chem,bio 。
覺得M2抵玩啲?雖然我都係偏向M2.原因好簡單,避免同男仔勁人爭,當然仲早.

medicine 發表於 21-4-2 16:50
覺得M2抵玩啲?雖然我都係偏向M2.原因好簡單,避免同男仔勁人爭,當然仲早.

(emoji)

medicine    發表於 21-4-2 17:13

Cliokohonda 發表於 21-4-2 17:03
冇助力底下,數理偏好,不過要睇多一個學期。
好勁

Winnie722 發表於 21-4-2 00:20
女兒性格活潑,喜歡參加choir, 將來考慮海外升學,哪所較適合?謝謝!

GH好多同學會讀讀吓就飛左去外國升學,校風較St. Mary 自由(冇咁嚴),choir前兩年拎左國際金獎,如果正常返學時,小學都有得去參加國際賽,中學Choir 成績更加係非常之好,不過……係要預時間練到傻既! 諗吓keep到成績同練合唱團係咪兼顧到先

Homesze 發表於 21-4-2 16:46
gh的音樂之旅系頂级的,我大女金色大廰玩過两次,联合國总部玩過一次。最近一次系去英國e顿睇仔(好彩疫情 ...

請GHS choir 難入嗎? 平均投入時間多少?假期及星期六都要練嗎?

謝謝!女兒係GH 師姐?

St Mary

catf2 發表於 21-4-2 18:14
GH好多同學會讀讀吓就飛左去外國升學,校風較St. Mary 自由(冇咁嚴),choir前兩年拎左國際金獎,如果正 ...

我都擔心兼顧唔到,但係阿女真係好想參加GHS合唱團, 所以想早d取經

回覆樓主:

St Mary...可分享原因嗎?謝謝(emoji)(emoji)

GH好多同學會讀讀吓就飛左去外國升學,校風較St. Mary 自由(冇咁嚴),choir前兩年拎左國際金獎,如果正 ...

請教⋯⋯Choir 是否自己可申請參與定要經過assessment? Thanks

b3410 發表於 21-4-2 11:35
幾年前一定揀St Mary, 不過依家,如果唔需要考慮學費,我可能都會揀GH。
成績接近,校園設施好好多,活動豐 ...

Agree

hyao 發表於 21-4-2 18:38
Agree
我擔心學校可能會用更多資源去補底,而無暇拔尖。而中學考入去的 ,應該都係叻女,可能會更注重拔尖

回覆樓主:

有冇瑪莉近年成績?

好多衝出國際嘅choir或樂團都係練到傻,不過一team人一齊嗰種同心真係好珍貴嘅經驗

fatman69 發表於 21-4-2 18:52
有冇瑪莉近年成績?

置頂有

睇過呢2年大約band 1b水平
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Winnie722 發表於 21-4-2 18:16
謝謝!女兒係GH 師姐?

再多一年就畢业

gracelam 發表於 21-4-2 18:56
置頂有

睇過呢2年大約band 1b水平

外生位少,B1b水平,真係吸引吾到頂級生去報,GHS近年攪得不錯,係地點方面Mary會較方便。

fatman69 發表於 21-4-2 19:16
外生位少,B1b水平,真係吸引吾到頂級生去報,GHS近年攪得不錯,係地點方面Mary會較方便。
...

頂級生去晒4大女直,瑪你樂,英化,小白菜。

中學部要諗吓計了!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!