用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 4.21、4.28 CX2252 倫敦至香港
樓主: summerhotel1
go

[英國] 4.21、4.28 CX2252 倫敦至香港   [複製鏈接]

lmsn 發表於 21-4-3 23:48
好嬲呀!!剛睇新聞,菲律賓,印尼,巴基斯坦,中親都係變種,嗰個正苦話無意限制呢D地方的人入境

既然係 ...
無論疫情定變種病毒,印巴一定比英國嚴重,佢哋仲要咁唔透明,上機前D檢測報告唔方堅得去邊。

yuyueng 發表於 21-4-3 23:54
無論疫情定變種病毒,印巴一定比英國嚴重,佢哋仲要咁唔透明,上機前D檢測報告唔方堅得去邊。 ...

今晚 睇無X 新聞內容是大致講就英國禁菲律賓的人入境,香港有沒有必要跟從 , 訪問許X昌教授 , 他說以香港現在21天酒店檢疫,絕對有效阻隔 來港染疫者 ,就算他們是帶變種病毒 , 以現行方式,都沒有令香港社區感染變種病毒和擴散, 21天酒店檢疫隔離是必需要繼續的,因是最好的方法。( 內容大致咁上下 )

自從出現變種病毒,都幾個月了, 香港把開嚴緊D,理應是應付到的。 菲律賓人帶變種病毒入境問題不大 , 那英國的港人返港就很大問題而被禁入境? ?用意何在 ?

galatea 發表於 21-4-3 22:04
如果想4月坐這兩班机從Heathrow回港,可否詳細講下點樣取得到認可pcr檢測報告呀?應該係London邊度做檢測呀 ...

Heathrow Airport Collinson can do PCR test (Results in 48 hours) / Corona Test Centre in central London.
PCR 係最common, 亦都係最準確嘅test. 大部分國家都要求從英國出發嘅人要做PCR Test, 例如去法國, 馬爾地夫, 杜拜, 泰國等等。

不過唔方便在於PCR Test 要24-48小時才有結果。

katrinafu 發表於 21-4-4 00:37

今晚 睇無X 新聞內容是大致講就英國禁菲律賓的人入境,香 ...
我地一早就咁講啦,上機前檢測報告(英國返港既我相信無咩人做假),抵港21日酒店隔離,係最衰之前有家長去隔離酒店探仔又播毒,否則其實唔明擔心D咩。

yuyueng 發表於 21-4-4 07:29
我地一早就咁講啦,上機前檢測報告(英國返港既我相信無咩人做假),抵港21日酒店隔離,係最衰之前有家長去 ...

我同意

只能希望呢兩班指定航班回到香港後冇人確診, 咁六月政府就應該冇藉口唔開。

summerhotel1 發表於 21-4-4 07:32
我同意

只能希望呢兩班指定航班回到香港後冇人確診, 咁六月政府就應該冇藉口唔開。
暑假回港需求好大,十班飛機都唔夠,隔離酒店一定唔夠房,希望政府可以早D比直航機返,疏導回港學生,好多中學7月2號開始放假,學校一定唔比學生留低,到時唔好大混亂就好,今年Y11 同Y13 既學生可以返先。

CCCK1234 發表於 21-4-3 23:18
回覆 lmsn 的帖子

我Fb 見到d 人話青衣間酒店好唔掂,又爛,床有野咬,而家更係冇咩人book, 就要英國返來 ...
我仔住過一晚,佢話如果係呢間隔離,佢唔會返來

katrinafu 發表於 21-4-4 00:37

今晚 睇無X 新聞內容是大致講就英國禁菲律賓的人入境,香 ...
政府雙重標準,我地可以點樣投诉?

請問今次4月尾的兩班機要做RT-PCR, 係咪同樣要ISO15189, 見網上有很多test kit話係fit to fly, 又話所有航空公司都接受,只需寄回樣本就1、2日有結果,究竟香港入境係咪接受架?

andreach 發表於 21-4-4 09:08
請問今次4月尾的兩班機要做RT-PCR, 係咪同樣要ISO15189, 見網上有很多test kit話係fit to fly, 又話所有航 ...

相信都要政府認可嗰啲檢測中心先可以,機場有得做不過要等20至48小時,另外有間有幾個檢測點corona test centre. 有即日,24小時和48小時選擇,都要網上預約的。

galatea 發表於 21-4-3 22:04
如果想4月坐這兩班机從Heathrow回港,可否詳細講下點樣取得到認可pcr檢測報告呀?應該係London邊度做檢測呀 ...

London 有corona test centre,有即日,24和48小時選擇,要綢上預約和付費。

Kmee@@ 發表於 21-4-4 09:32
London 有corona test centre,有即日,24和48小時選擇,要綢上預約和付費。
因為唔近London, 諗住郵寄方便d, 係咪出境時可以用手機show 結果,不用hard copy

andreach 發表於 21-4-4 09:52
因為唔近London, 諗住郵寄方便d, 係咪出境時可以用手機show 結果,不用hard copy

我有用hard copy

Kmee@@ 發表於 21-4-4 09:32
謝謝回覆。

summerhotel1 發表於 21-4-4 01:23
Heathrow Airport Collinson can do PCR test (Results in 48 hours) / Corona Test Centre in central Lo ...
謝謝回覆

幸福花海 發表於 21-4-4 08:53
政府雙重標準,我地可以點樣投诉?

投訴政府? 仲有得投嗎? 佢哋好為市民設想,抄又抄唔切, 做又做得慢 , 抗疫做了好多好多好多野。

summerhotel1 發表於 21-4-1 21:40
4月8日開始接受預訂就會知道啦! 不過我相信唔得。

就算得,都會話你的class冇哂位 , 可能要你up幾個Class ,加幾千  。

幸福花海 發表於 21-4-4 08:52
我仔住過一晚,佢話如果係呢間隔離,佢唔會返來
如果响果度隔離21日,人都顛

CCCK1234 發表於 21-4-4 21:08

隔離21天已好辛苦,仲要間酒店咁差,又不知道暑假是否有直航,所以仍考慮是否讓他回英國定9月才返
Isaac仔2004年4月8號在法國醫院出左世啦~~~

CCCK1234 發表於 21-4-4 21:08

希望暑假有得直航兼千奇唔好呢間洒店隔離,我同亞女住過太差(emoji)
BOOBOO
‹ 上一主題|下一主題