用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田B1 ...大抽獎點填討論區
樓主: werty
go

沙田B1 ...大抽獎點填討論區  

dandan2006 發表於 21-4-3 18:08
1A
曾肇添、呂明才、 崇真

培英放乙二應該無乜機

唔知1b放乙二有無機會?
聖羅撒得八個位應該唔得。

BB666 發表於 21-4-3 16:26
參考往年沙田band1中學排位大概如下:
(請大家幫忙更正)
之前有PO話沙蘇乙三都入到,唔知係咪真係冷門成咁。我見自行沙蘇都好多人報。

c.ronaldoz 發表於 21-4-2 21:20
我上年小朋友自行一沙崇,自二沙培,全軍盡墨,大抽獎第一揀沙祟,第二郭得勝,結果沙崇收咗,第二個選擇你 ...

多謝分享

BonnieYT 發表於 21-4-3 19:02
之前有PO話沙蘇乙三都入到,唔知係咪真係冷門成咁。我見自行沙蘇都好多人報。
...

沙蘇啱啱呢年DSE成績進步咗好多,可以睇返校網

hobby 發表於 21-4-3 20:14
沙蘇啱啱呢年DSE成績進步咗好多,可以睇返校網

係,呢兩年BIGEXAM都評沙蘇有1B-A(唔知準唔準),但今年自行真係好多人報。我覺得今年擺佢做乙三無咩機會。

BonnieYT 發表於 21-4-3 20:43
係,呢兩年BIGEXAM都評沙蘇有1B-A(唔知準唔準),但今年自行真係好多人報。我覺得今年擺佢做乙三無咩機會 ...

我唔多信哪些網頁,都係睇返學校網頁準確啲

係呀,可以睇返相關嘅資料, 林裘謀、蘇浙 ……上屈DSE成績係進步咗, 可能多咗人擺一, 所以今年擺乙二,應該冇乜機會

回覆 BB666 的帖子

Sorry 因為我跨區,所以冇乜idea

回覆 YmOra 的帖子

上年以我所知,林裘謀放第二有機,但係沙循就已經要放第一

c.ronaldoz 發表於 21-4-4 15:20
回覆 YmOra 的帖子

上年以我所知,林裘謀放第二有機,但係沙循就已經要放第一 ...

好多謝你的資訊,唔知與"林裘謀"舊年開5班多咗學額有關呢?咁!今年只開4班,會否與"沙循"一樣需要填响乙1呢?

YmOra 發表於 21-4-4 15:30
好多謝你的資訊,唔知與"林裘謀"舊年開5班多咗學額有關呢?咁!今年只開4班,會否與"沙循"一樣需 ...
理論上林裘謀從地理位置及DSE成績上都比沙循好。沙循真係太隔涉,馬鐵出來仲要行上山或者駁一程巴士。周圍又無咩地方食飯。
但大林應該嚴啲同谷啲,沙循就出名關愛學校無咁谷,可能各有捧場客。

BonnieYT 發表於 21-4-4 18:59
理論上林裘謀從地理位置及DSE成績上都比沙循好。沙循真係太隔涉,馬鐵出來仲要行上山或者駁一程巴士。周圍 ...

真係各有各特色

BonnieYT 發表於 21-4-4 18:59
理論上林裘謀從地理位置及DSE成績上都比沙循好。沙循真係太隔涉,馬鐵出來仲要行上山或者駁一程巴士。周圍 ...

十分認同,真係各有捧場客,各找所需。林裘謀和沙循給我的感覺實力差不多,故可以從學校有嘅辦學宗旨、活動和特色選擇"合適"嘅就讀。到現在為止,係未咁接受到"林裘謀"由舊年5班縮為今年4班,其實,個人認為,林裘謀和沙循係有條件全開5班的,因為兩校總數10班中一皆可吸納得晒喜歡兩校而又差不多實力的小學生,若果話,乙1必填無異嘅中學為沙曾、沙呂、沙崇和沙培,咁!個人認為,林裘謀和沙循若能夠全開5班中一,兩校就是乙1和乙2必放的好位置了。

YmOra 發表於 21-4-5 08:33
十分認同,真係各有捧場客,各找所需。林裘謀和沙循給我的感覺實力差不多,故可以從學校有嘅辦學宗旨、活 ...

乙4,5排band1c仍有機會嗎?
或是已經要排band2??

回覆樓主:

沙田區乙二往績冇安全保證,太多1A,1B 學校,控制唔到所有家長諗法,今年乙二循道應該易博過林裘,但又有機會人人諗住循道加班而求乙一穩陣上岸,上年林裘加班乙二都仲有機,不過有曾記吸左堆聖公會客源。
個人認為沙田可乙一乙二博盡d,乙3456 ,1C止蝕“郭得勝,沙官,林漢光,聖心”.

乙一 曾/崇/培  乙二 循,林裘,穌。

乙一呂就要過心理關口。

PS : SRL 乙二都有得諗!我認為乙二最穩1C而有力上1B可能係郭,林漢光。

BB666 發表於 21-4-10 00:13
乙4,5排band1c仍有機會嗎?
或是已經要排band2??

是否仍然有機會要視乎所揀嘅B1c中學的"熱度"如何,但,個人認為"沙田區"也是屬多B1中學的地區,無需太早就填B2中學,應該盡填B1中學才填你第一所揀好的B2中學,如果你確實知道自己係B1組別學生,無需擔心而採納提早入第一所B2中學,因為最差都係去那所B2中學,那第一所填嘅B2中學的前面所有B1中學皆是有機會被抽中嘛!機會有幾大幾細都不是最重要問題,問題的首要是"先盡填",後考慮每所B1中學的"熱度"應放哪兒,就算機會率只得0.0000000001%也是機會,填响第一所B2中學之前亦是"合情合理"嘛!因為,""最差最差""也是派去該所B2中學嘛!

回覆 Cliokohonda 的帖子

SRL 沙田區大抽獎得8個位,少人㨂所以機會大啲嗎?

WSCWMN 發表於 21-4-10 18:41
回覆 Cliokohonda 的帖子

SRL 沙田區大抽獎得8個位,少人㨂所以機會大啲嗎?

得8個位,少人放乙一,真係有得諗

YmOra 發表於 21-4-10 09:03
是否仍然有機會要視乎所揀嘅B1c中學的"熱度"如何,但,個人認為"沙田區"也是屬多B1中學的地區,無需 ...

明白,謝謝意見。

YmOra    發表於 21-4-11 00:58

Cliokohonda 發表於 21-4-10 01:27
沙田區乙二往績冇安全保證,太多1A,1B 學校,控制唔到所有家長諗法,今年乙二循道應該易博過林裘,但又有機 ...

多謝意見。

那請問郭得勝或是林漢光有多些資料分享嗎?
已上網search, 但林DSE成績不太找到……