用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC vs SJC
樓主: pokeylai
go

SPC vs SJC   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 21-5-27 07:38
噢!
無留意SJC原來走咗20%學生
唔出奇吖 ! 好多人移民, 走晒 !

王家爸爸 發表於 21-5-27 08:11
今年仲多,我都識幾個去咗 Cardiff Sixth。

你哋去多咗,就令到其他去少咗,no fair ~~~

rainbowcov 發表於 21-5-27 10:26
唔出奇吖 ! 好多人移民, 走晒 !

仲好多去左IS, 以前Y9以上比較少人插班,而家Y10/Y12都有

rsx 發表於 21-4-6 01:18
有你這些咁努力為子女選擇中學家長的推薦,我更放心比小兒入讀SPC

我個仔都有玩吓stem例如scratc ...
其實 STEM 呢啲野,自己買套 Lego EV3,自己玩下就得。再唔係自己玩下 MIT 既 App Inventor。

Deleted

KikiDaddy 發表於 21-5-26 13:34
SJC tries to offer as many seats as possible for popular elective subjects as long as its students  ...
SJC 及 LSC 的高中 elective subjects 多位讓同學選擇一直是我十分佩服這兩間名校的地方。但 SJC 主科成績反覆尋底的確是學校管理層需要面對及調節的地方。主科平均 4+ 低過 70%, 管理層必須正視, SJC 一向實力強橫, 相信未來必有進步。

回覆 IYY 的帖子

Chinese Language is a key problem.
Performances of the other 3 core subjects go up and down over the years but Chinese Language shows an obvious downward trend.

The new principal Ms. Wong was the former Chinese Language Panel head. Hope she can figure out how to fix the problem.  

王家爸爸 發表於 21-5-27 08:11
今年仲多,我都識幾個去咗 Cardiff Sixth。

喇記都唔少學生出國留學,包括我囝仔

Soundervolt 發表於 21-5-28 00:37

同一辦學團體,兩間好相似。今年考DSE既人又再少啲,而且走既係成績(尤其係英文、數學)好啲既。

KikiDaddy 發表於 21-5-27 19:31
回覆 IYY 的帖子

Chinese Language is a key problem.
其實好多LSC、SJC、MCS、MSS既家長未必認為中文重要,反而英文先係重點。反正去外國讀,人哋唔睇中文(最多都係要求合格),所以只要英文、數學好就得,其他無所謂。
英文好,去讀Sixth Form時,歷史、文學之類既文科自然好;數學好,物理、經濟類既理科自然好。對呢四間既學生,中四之後去讀Sixth Form,3科A-Level有A*AA其實一啲都唔難。

IYY 發表於 21-5-27 18:50
SJC 及 LSC 的高中 elective subjects 多位讓同學選擇一直是我十分佩服這兩間名校的地方。但 SJC 主科成績 ...
解決方法係高中招生。你走咗啲叻既,唔招返啲叻既,好難唔見頂下跌。

祝一路順風, 前程似錦....

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 21-5-28 08:13
其實好多LSC、SJC、MCS、MSS既家長未必認為中文重要,反而英文先係重點。反正去外國讀,人哋唔睇中文(最多 ...
我見香港考ial好似好易攞4A* or above (spcs ~26%, spc ~50%, wkf ~30%), 其實係咪淺啲?
如果咁淺點解仲要過英國去讀學店?

祝學有所成, 生活愉快 !

小鹿揀學校 發表於 21-5-28 09:11
祝一路順風, 前程似錦....

多謝祝福!時間過得真快,想當年插班喇小上嚟 EK攞料同大家吹咗咁多年水,阿仔眨吓眼又要遠走繼續學業旅途。我都祝阿仔師兄學業有成,事事順景!

IYY 發表於 21-5-28 13:09
祝學有所成, 生活愉快 !

多謝多謝!大家咁話!

王家爸爸 發表於 21-5-28 08:03
同一辦學團體,兩間好相似。今年考DSE既人又再少啲,而且走既係成績(尤其係英文、數學)好啲既。 ...

剩係今屆阿仔G班同學都走咗幾個,其他班亦唔少人離開,嚟緊下屆或之後仲有唔少師兄弟離開,學校又唔似會大量補充高中插班生,睇嚟都未必交到盤靚數俾HKpapa852做年結,唯有希望繼續留守學校到最後一刻嘅同學努力交個好成績出嚟

bobbob 發表於 21-5-28 10:48
我見香港考ial好似好易攞4A* or above (spcs ~26%, spc ~50%, wkf ~30%), 其實係咪淺啲?
如果咁淺點解仲要 ...

GCE A-level 優良率 較 DSE 高

DSE | GCE A-level
2020 2019
5** 1.3% 1.4% | A* 14.4% 7.8%
5*+ 5.0% 5.3%
5+ 12.3% 13.1% | A*-A 38.6% 25.5%
4+ 35.1% 36.5% | A*-C 87.9% 75.8%
3+ 61.0% 61.6% | A*-E 99.7% 97.6%
2+ 84.8% 85.2%
1+ 95.2% 95.2%
U 4.8% 4.8% | U 0.3% 2.4%

DSE
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/DSE20_Press_Release_Eng.pdf

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/DSE19_Press_Release_Eng.pdf

GCE A-level
http://www.bstubbs.co.uk/a-lev.htm#Totals

HKEAA The New UCAS Tariff (2017)
https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/Leaflets/2017_UCAS_Tariff_factsheet_eng.pdf

2017 UCAS Tariff
AL A ↔ IB HL 6 ↔ DSE 5
AL B ↔ IB HL 5.5 ↔ DSE 4.5
AL C ↔ IB HL 5 ↔ DSE 4
AL D ↔ IB HL 4/SL 6 ↔ DSE 3.5
AL E ↔ IB SL 5 ↔ DSE 3

bobbob    發表於 21-5-29 00:27

Soundervolt 發表於 21-5-28 13:54
剩係今屆阿仔G班同學都走咗幾個,其他班亦唔少人離開,嚟緊下屆或之後仲有唔少師兄弟離開,學校又唔似會大 ...
我仔嗰班呢兩年都走咗幾個。我見英國既一線學校鍾意收香港既傳統名校學生。可能有師兄、師姐讀過,成績好,又乖(同鬼仔、鬼妹比較)。

bobbob 發表於 21-5-28 10:48
如果咁淺點解仲要 ...
去到A*AA之後,其實睇既係課外活動,唔可以成績差到只剩下A*。當然4A*可能除外,但係唔容易攞。
‹ 上一主題|下一主題