用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC vs SJC
樓主: pokeylai
go

SPC vs SJC   [複製鏈接]

回覆 為食仔 的帖子

回覆 為食仔 的帖子

係咪SJC 因疫情關係冇參加🤣🤣🤣?

王家爸爸 發表於 21-4-1 16:32
不明朗因素?舊生、教會、家教會、校監、校長,五權分立之下,加上既定既歷史傳統,連校監都無實權,何況校 ...
但 SPC 是一個活生生的例子噃⋯⋯

鬼佬校長走後,學校有着翻天覆地的改變,
成績報復式反彈,升勢有餘未盡

回覆樓主:

去年取消咗,是前年的成績。

bobbob 發表於 21-4-1 15:21
如果sjc係自2,我會揀sjc搏後補入自1

我同意,如果我等唔到自一,SJC都係間好好嘅學校

回覆 20媽咪 的帖子

正常情況下可以這樣做,但我就係唔想去自一,淨係想自二,所以依家冇得搞啦

王家爸爸 發表於 21-4-1 16:32
不明朗因素?舊生、教會、家教會、校監、校長,五權分立之下,加上既定既歷史傳統,連校監都無實權,何況校 ...

同意,即使係現任黃校長,我睇過佢嘅訪問,佢都話想保持現時SJC嘅自由校風,同埋佢任教SJC多年,仲有四年就退休,我相信唔會有不明朗因素。

回覆樓主:

DSE成績 SPC↑> SJC↓ 

叻仔
問用家最好

pokeylai    發表於 21-4-1 17:32
pokeylai    發表於 21-4-1 17:32

Poyau 發表於 21-4-1 17:19
DSE成績 SPC↑> SJC↓
同意!

2017-19三年,兩間主科4+平均相差約3-4個百分點
2020年,兩間學校差幅擴大到8個百分點,但一年數據也不作準

pokeylai    發表於 21-4-1 17:33

小鹿揀學校 發表於 21-4-1 16:48
但 SPC 是一個活生生的例子噃⋯⋯

鬼佬校長走後,學校有着翻天覆地的改變,
好唔同喎,SPC係聖公會學校,舊生影響無咁大,亦都無咁注重傳統。

問題係小朋友既讀書目的係嘜,如果純粹讀,老實講SJC同SPC都唔適合,張記會更好。

回覆 王家爸爸 的帖子

請問邊間係張記?我孤陋寡聞

pokeylai 發表於 21-4-3 12:45
回覆 王家爸爸 的帖子

張祝珊, 非常樸實無華的好學校。

pokeylai 發表於 21-4-3 12:45
回覆 王家爸爸 的帖子

張祝珊DSE成績可比SJC

2020年 張祝珊 | SJC
中文5+ 29.3% | 16.7%
英文5+ 36.2% | 59.0%
數學5+ 55.2% | 45.3%
-----------------------------------
CEM5+ 40.2% | 40.3%
通識5+ 27.6% | 25.2%
-----------------------------------
主科5+ 37.1% | 36.6%

33222 98.3% | 71.2%

張祝珊
HKDSE Results & JUPAS Offers
https://www.ccsc.edu.hk/achievments.php?cid=161

2020 HKDSE and University Admission
https://www.ccsc.edu.hk/attachment/content/1597626841qA2j2.pdf

回覆 Poyau 的帖子

咁 CCSvs SPC 呢?

張記係主要concentrate on 讀書的好學校
Spc係多啲活動既學校
Eg我仔讀書唔叻,所以我無幫佢報張記雖然近屋企。我怕佢academic 一落後,就沒有其他方面可以有滿足感

回覆樓主:

投SJC

情意結 投SJC 小朋友無機會入去 他們初小時 我巳好喜歡

上年我們也有這個煩惱,從這兩間優秀的學校選其一。我們和仔仔最後選了St Paul's。首先從入學講座說起,SJC我是聽了3個年度。SPC之前認識不多,小學裡一直入讀的同學比較少,當初也沒有特別留意,但就是上一屆親身聽了講座後,聽過校長的教學理念和當場的觀察後,看到校長、老師互動很自然,相處融合,甚至對校工也很體諒,感到這間學校關愛好像也不錯,畢竟在香港除了成績之外,仔仔要6年成長的地方,教學團隊的遠見、和對學生的關愛,我認為是重要的,所以開始多了解。
當時我是比較學校網站,BK的討論區留言,近來成績的情況等,仔仔就看活動類型、學校設施環境等,作了選擇。
現在讀了大半年,不如說說情況:雖然疫情之下,很多課外活動被取消,但學校推動的STEM教育沒有停下來,我們上年10月,參加了學校搞的駕駛飛機模擬課程,是在新的innovation centre 上課的,地方寬闊,設備良好。另外,學校今年開始用iPad 輔助上課,功課的發放和批改,很有效率,學校教用的APP 和參考資料很多元化,能夠把這些科技放在教學上,要學校和老師願意努力推動,才看到成效。21世紀的技能需要,的確不止是書本。家長選校時,不妨了解一下實況。
也提提關愛部份:初中階段,仔仔從小學走進中學,也開始進入青春期,相信大部分老師也懂得面對。但SPC竟然提供了一系列的家長講座,從家庭基本入手,多方面支援,這個我是有點意外的。
而自從SPC兩年前出了一位DSE狀元後,加上這幾年整體同學有水準的成績,入讀的競爭已經很激烈了。上年應該自行公佈後放棄的人比預期中少,BK這裡說call waiting 也不多,放棄真要想清楚噢。最後希望各位家長們能夠去到喜歡又合適的學校吧。

pokeylai    發表於 21-4-6 11:06
pokeylai    發表於 21-4-6 11:06
IYY    發表於 21-4-5 23:54
jacknetpass    發表於 21-4-5 22:56
‹ 上一主題|下一主題