用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC vs SJC
樓主: pokeylai
go

SPC vs SJC  

住中西區,10分鐘內可步行去spc, 亦近SJC,只要坐大概15分鐘車,阿仔數理英文強,有參加下啲奧數比賽及朗誦,愛下棋 (中象及國象),運動方面愛打保齡球,游泳及踢足球,但唔係好強。音樂會彈琴及吹口琴。佢希望在中學試多啲唔同的課外活動,開闊眼界,大學打算去外國讀。學費不是問題。
大家可否分享下你地認為SPC 或 SJC 較好的原因?

P.S. 有啲擔心若揀SJC, 會後補去咗自一🤣

pokeylai 發表於 21-4-1 15:32
回覆 Rainpapa852 的帖子

唔中,慶幸,因我不喜歡官校,自行放錯

甘你揀SJC 萬一自一後備入...未

回覆 Sosiusiu 的帖子

係呀,冇計,當時以為難啲果間要放自一,但由於香港社會急劇變化,所以⋯⋯

pokeylai 發表於 21-4-1 16:02
回覆 Sosiusiu 的帖子

係呀,冇計,當時以為難啲果間要放自一,但由於香港社會急劇變化,所以⋯⋯ ...
如果好唔想入自1, 其實無選擇
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

有道理

pokeylai 發表於 21-4-1 15:33
回覆 bobbob 的帖子

我唔想去自一

不想去自一更加去SPC

SPC及SJC都收,好大機會後補入自一
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

小鹿揀學校 發表於 21-4-1 15:01
一個見頂回落, 一個低位回升

寧買當頭起, 揀 SPC

我又嚟啦,SJC有神小猛將年年加盟,爆升可待!~~~

IYY    發表於 21-4-1 22:55
PTL_L    發表於 21-4-1 17:46
PTL_L    發表於 21-4-1 17:46

mcl203 發表於 21-4-1 16:09
我又嚟啦,SJC有神小猛將年年加盤,爆升可待!~~~

SJC 有主席(校長)辭任, 增添不明朗因素

回覆 gracelam 的帖子

阿仔話自一面試得唔係咁好,若go ahead SJC, 又未必一定後補,但同校已有兩個同學因去直資及放官校於自二而唔會去,所以我仔後補自一的機會還是存在⋯⋯所以好似有得vs ,其實冇,謝謝大家幫我搞清思路🙏🏻

小鹿揀學校 發表於 21-4-1 16:11
SJC 有主席(校長)辭任, 曾添不明朗因素

咁多1AA,我非常有信心,除非唔係~~~

回覆 小鹿揀學校 的帖子

現任黃姓女校長辭職???

回覆 pokeylai 的帖子

沒聽講過

Sosiusiu 發表於 21-4-1 15:59
甘你揀SJC 萬一自一後備入...未
到時考叩門試

pokeylai 發表於 21-4-1 16:16
回覆 小鹿揀學校 的帖子

現任黃姓女校長辭職???
不是, 我是指 之前位數學老師程校長 2020退休,
呢位黃校長上任才一年, 不知能力方針取向如何

SPC喇,行路返學幾方便。
而且SPC係升盤

IYY    發表於 21-4-1 22:57

pokeylai 發表於 21-4-1 15:54
住中西區,10分鐘內可步行去spc, 亦近SJC,只要坐大概15分鐘車,阿仔數理英文強,有參加下啲奧數比賽及朗誦 ...

我都覺得SJC 是一間非常好的學校。今次真頭痛
游水、足球,SJC 勝
保齡球,SPC 勝。是小有贏到DBS/LSC/YWC運動項目。常得奬,由副校親自帶隊。
奧數可參考培正盃。
http://www.pca.edu.hk/pcimc/

其實樓主的描述中不是已有取向嗎?

回覆 王家爸爸 的帖子

咁係咪叫玩自己個仔?雖然唔使我考⋯⋯應該唔會啦

小鹿揀學校 發表於 21-4-1 16:11
SJC 有主席(校長)辭任, 增添不明朗因素
不明朗因素?舊生、教會、家教會、校監、校長,五權分立之下,加上既定既歷史傳統,連校監都無實權,何況校長?間間傳統天主教百年老店,都唔係一、二個人可以改變既。

回覆 為食仔 的帖子

請教你講培正奥數盃有乜啟示?我click 入去睇唔到啲乜嘢特別嘢.
我仔就鍾意SPC 多啲,但佢冇去瞭解過SJC, 所以我想揾多啲資料俾佢做個informed decision. BTW, SJC , 我有啲擔心佢哋只集中精英尖子培訓,例如運動方面,所以可能相對參加活動機會較少,會唔會呢?

pokeylai 發表於 21-4-1 16:36
回覆 為食仔 的帖子

請教你講培正奥數盃有乜啟示?我click 入去睇唔到啲乜嘢特別嘢.

其中一個比較多學校參與的奧數/數學比賽,但只作參考。
前前後後會有不同,大多是常客。