用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩vs沙崇
樓主: 2009baby
go

協恩vs沙崇

b3410 發表於 21-4-5 10:13
個別職員態度差,又唔使太介意。畢竟學校想炒一個staff, 唔係咁易。

反而如果學校高層態度差,就真係要諗 ...

簡介會上,沙崇校長報稱所有片中負責介紹的學生,均是自己報名參加,並非校方所選,大概意思是學校盡力給予機會不同同學,不過學生在片內表現真的普普通通

Liv017 發表於 21-4-4 09:35
我哋係見助理校長及老師

阿囡讀津校小學,咁助理校長就提議我哋要開始做英文數學。

謝謝資訊

小豬脾 發表於 21-4-4 15:54
我女當年都係小池中魚,游出大海發覺眼介大開,學校一早已同家長講,唔好噤介意名次,個個都可能在小學時名 ...

我只係最怕墊到極底,信心盡失...
始終精英雲集,總會有人在最底層的

2009baby 發表於 21-4-5 13:24
想請教一下:
假設若小女將來在沙崇,如bio成績非常出色,但是其它科平平,最終整體排名100左右,那中四時 ...

印象中是按各科排名選科先,畢竟是幾年前的事,加上女兒成績較好,沒有這方面的顧慮。看看有否其他在讀的家長比到意見。
但客觀講句,香港絕大部份英中Chem Bio都係兵家必爭,名次低的,去邊間都有同樣煩惱,入讀後就要看自己努力爭取了。
今年在沙崇考得12粒星的同學,初中時都是在較後班別,初中龍虎榜完全沒有上榜,但一年一年進步,DSE成續優異,若非其中一科睇錯時間只得5,沙崇已出狀元了。可見沙崇沒有放棄較弱班別,增值率高。
今天入到甚麼學校也不重要,未來6年努力才重要。

fatman69 發表於 21-4-5 14:14
印象中是按各科排名選科先,畢竟是幾年前的事,加上女兒成績較好,沒有這方面的顧慮。看看有否其他在讀的 ...

謝謝資訊

2009baby 發表於 21-4-5 13:28
簡介會上,沙崇校長報稱所有片中負責介紹的學生,均是自己報名參加,並非校方所選,大概意思是學校盡力給 ...

雖然,你看見影片內學生們的表現只是平平,但,個人認為最重要嘅係學校對學生的鼓勵與學生們爭取"成長"的大好機會,其實學校大可以把平平的錄影重新再拍過,但學校沒有就足以証明學生今天的表現代表無花無假不經刪剪,但下次必定又再成長多DD,下下次又有成長,不斷俾機會學生成長,亦不斷對學生存有希望嘅,相信就只有學校哩處才可以體會得到。

YmOra 發表於 21-4-5 16:32
雖然,你看見影片內學生們的表現只是平平,但,個人認為最重要嘅係學校對學生的鼓勵與學生們爭取"成長"的 ...

我記得好似學生係live,唔係錄影,更顯對學生既信心。同樣欣賞俾機會俾學生,唔會只係所有都係搵叻既學生。朋友小朋友讀緊就話大部分老師都有愛心,校務處同工就真係唔知啦。

2009baby 發表於 21-4-5 13:57
我只係最怕墊到極底,信心盡失...
始終精英雲集,總會有人在最底層的

完全認同

我的小朋友在精英班考得比較後都自卑

回覆 rsx 的帖子

係呀, 有同樣經歷

02413124 發表於 21-4-6 01:14
我記得好似學生係live,唔係錄影,更顯對學生既信心。同樣欣賞俾機會俾學生,唔會只係所有都係搵叻既學生。 ...

係"現場"不錄影就更好,代表學校更把最"真"的一面視人,我校都只是錄影簡介會