用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍灣St Joe VS 陸慶濤小學
樓主: JK2
go

九龍灣St Joe VS 陸慶濤小學

hkpapa852 發表於 21-4-23 19:01
其實家長知唔知LHT過幾年會搬呢?
中學部校長仲因為咁考慮緊會唔會脫龍
陸小幾年後搬去新校舍,地方大咗應該每級可以開到五班甚至六班,到時中學部應該冇乜位收校外生

hkpapa852 發表於 21-4-23 19:01
其實家長知唔知LHT過幾年會搬呢?
中學部校長仲因為咁考慮緊會唔會脫龍

請問考慮緊脫龍嘅消息來源係來自中學部校長?陸小第日搬左都仲係同區

polliebb 發表於 21-4-26 20:03
請問考慮緊脫龍嘅消息來源係來自中學部校長?陸小第日搬左都仲係同區
中學部校長原本兼任小學部校長,在位時已有人提議搬校,不過當時校長堅決不搬。人走茶涼,原校長一放手俾現任校長,新校日長就推番多項舊校長既決定,所以令原校長(現任中學部校長)不滿。
不過就算校長想脫龍都無用,決定權唔係佢手上,但中小學部關係已不如往昔。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

想請教萬一真係脫龍, 陸小即係會變番要考呈分試? 咁在讀學生/準讀生咪影響好大
而羅氏又有無足夠吸引力收番同級數既學生呢? 因為佢個DSE始終未到B1A-B

準備為小朋友今年報考小學, 所以想知多d呢個脫龍既消息真確性, 謝謝

Li_tree 發表於 21-4-27 14:07

想請教萬一真係脫龍, 陸小即係會變番要考呈分試? 咁在讀學生/準讀生咪影響好大

中學部校長暫時係有呢個想法, 但要脫龍係要辦學團體同意, 機會其實唔高
只係因為陸小新校長多次推翻舊校長(現任羅氏中學校長), 兩間關係以今非昔比......

唔同你脫龍, 真係要玩嘢, 提高直升門欄都夠玩死你

大可同陸小高小既家長, 或羅氏既家長去瞭解下
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

謝謝

hkpapa852 發表於 21-4-27 08:23
中學部校長原本兼任小學部校長,在位時已有人提議搬校,不過當時校長堅決不搬。人走茶涼,原校長一放手俾現 ...

你係中學學生家長?你呢個消息係点樣得知呢?

校長沒有話與羅氏脫龍,而新校舍也是西貢區,所以沒有中小分區問題。暫時冇收到升中門欄提升,應該唔會是呢幾年嘅事情

Li_tree 發表於 21-4-27 14:07

假如脫龍 只影響下學年收小一生

回覆 Poyau 的帖子

好的, 謝謝