用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL vs 優才
go

TSL vs 優才 [複製鏈接]

前幾日收到優才Offer,依家有D心大心細,唔知邊間好,優才前三年要坐校車,之後可以行路去番學,又有一條龍中學系B1B都唔錯,升中起碼有保障,但系又真系唔舍得放棄陳守仁,本身全家都幾鍾意陳守仁,見每年都有唔少可以考到B1B或以上既學生,大家可唔可以俾D意見?Thanks a lot.
   5    0    0    0

一定陳守仁,語境好,升中亮麗

優才for sure.  IB, 成績好,唔駛又操升中

hkgod3000 發表於 21-4-1 13:22
前幾日收到優才Offer,依家有D心大心細,唔知邊間好,優才前三年要坐校車,之後可以行路去番學,又有一條龍中學 ...

TSL啦,小朋友未必須要咁早決定佢將來,只要跟到隊,升中比優才更好中學,機會係大嘅~~~

陳守仁無返咁上下學術係入唔到,咁難得入到,我就唔會放棄,就算讀緊陳守仁覺得唔岩自己小朋友既話,要插班優才都唔難

前幾日收到優才Offer,依家有D心大心細,唔知邊間好,優才前三年要坐校車,之後可以行路去番學,又有一條龍中學 ...

我會簡優才!高小後方便,冇升中壓力!

如果有優才 offer, 上咗家長課,應該比較清楚優才係點,最緊要揀適合自己小朋友
如果純粹講升中,入咗TSL,實有學生係最低嗰20%,入唔到B1中學,自己 take risk la

就算係優才小學家長,有冇留意中六點解得返咁少學生呢?~~~

mcl203 發表於 21-4-1 16:14
就算係優才小學家長,有冇留意中六點解得返咁少學生呢?~~~

why

回覆 mcl203 的帖子

我都想知點解,可否分享一下?只知小學以前係收4班,升中收出面唔知幾多呢?

我真心想不到要放棄陳守仁的理由...

如果兩間都有offer,我一定會揀優才。一條龍仲要band 1B仲要有potential再上,睇唔到唔揀的理由。

利申:兩間都有offer但最終無reg

elsa007 發表於 21-4-1 17:14

我都想知點解,可否分享一下?只知小學以前係收4班,升中收出面唔知幾多呢? ...

我都唔知點解,只係提出一個考慮點,見不少準用家想法係一讀12年,但事實現在係似乎一定%係11年內離開~~~

我同你有同一困惑,相反係我係收到Tsl call,本身已準備讀優才。

又相反係我住旺角,優才初小可行番學,但小四開始遠。

我哋唔係博中學入更好嘅b1a,中四左右會回流返加拿大唔會香港考公開試。本身優才就輕鬆讀到中學,Tsl就再要玩升中。但Tsl語境好,返外國升學又好似好啲,不過怕呈分壓力。老公話如果升中都係一間同優才banding差唔多,不如同一班同學一齊讀10年就算

補充: 但問起家長前輩,大家都建議陳守仁,因為我小朋友英文好

我之前見到有資料係寫中學學生4班只有90幾個,有些優小學生也會去協恩 女拔德望等校,但具體唔知點,但最近兩年,優中似乎對外招生大概30-40個(見到升中派位有人講)

兩間都係好學校,讀得舒服又唔使煩中學就可以考慮優才,如果要有更好中學成績,真係要考慮TSL。當年有依間offer, 就放棄優才, 之後再放棄TSL。

回覆 babysharkshark 的帖子

英文好,又想去外國,選陳守仁會係明智決擇

我哋會選優才,一條龍b1b中學。最大原因是小朋友升中時間正值反叛期,同一間學校同一班朋友無咁易學壞。

如果升中後都係留香港,我會揀優才,本身條龍唔差,進可攻退可守。雖則陳守仁可上望B1A, 但唔想做最尾20%,呢六年都要努力讀書,發掘課外活動。

雖然讀龍都要溫書,但壓力大不同,好似呢一兩年停課,100%龍完全唔駛煩呈分。

利申:舊年冇TSL, 有GT正取,最後冇讀
‹ 上一主題|下一主題