用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三測驗
go

中三測驗

各位家長, 你地仔女學校測驗時間是否都是這樣緊密?

星期一: Chinese Language, Liberal Studies.
星期二: Math, History.
星期三: English Language , Geography.
星期四: Chemistry, Biology, Physics,
星期五: Economics, Chinese History.

在一星期內測晒, 一收到呀囡時間表, 我血壓上升, 手心出汗. 是否我大驚小怪?

我哋UT都係一星期內測晒

joecbobo 發表於 21-4-1 13:01

星期一: Chinese Language, Liberal Studies.

如果係"統測"會有可能排得咁密,統測唔同期考,統測係考學生平時點安排時間"清"所學的課題,避免堆積如山,有好嘅學習時間表,考UT可以當成平時的小測就可以了。

有D Chur. 你們只回校測驗,不用上堂?

星期四最恐怖,phy chem bio

我地分幾星期測,暫定下午回校測。上學期就逢六測,測足成个月。

我仔學校 UT 都係一星期內測完,唔驶拖咁耐仲好啦!

回覆樓主:

我哋UT會考少啲科及項目,主要考中英數IS, LA, IH, 中史, 中文主考課文及閱讀理解,英文就Grammar+writing. 兩日考完就一日study leave.  

你哋星期三考晒physics chemistry biology就恐怖啲。 我哋通常一日一科重量級+一科輕量級。 如IH+中史。

S-Kwok 發表於 21-4-1 21:26
我哋UT會考少啲科及項目,主要考中英數IS, LA, IH, 中史, 中文主考課文及閱讀理解,英文就Grammar+writing ...

我女嚟緊 mid term assessment

12/4 M2 Chin Math (當事人點評:轉台日 理轉文再轉理)
13/4 Chem
14/4 Eng SBA
15/4 Econ
16/4 Phy LS Eng (當事人點評: 腦殘日 phy 用咗70%腦汁,LS 再用 20%,剩10%俾英文,預咗 die hard)

YolandaTam 發表於 21-4-1 21:35
我女嚟緊 mid term assessment  

12/4 M2 Chin Math (當事人點評:轉台日 理轉文再轉理)
點解有時一日三科,有時一科

b3410 發表於 21-4-1 22:18
點解有時一日三科,有時一科

13/4 chem 之後嗰場係 chist/englit/THS
14/4 另兩場係 Bio/IS 同 geog
15/4 另外嗰場係 BAFs

YolandaTam 發表於 21-4-1 22:21
13/4 chem 之後嗰場係 chist/englit/THS
14/4 另兩場係 Bio/IS 同 geog
15/4 另外嗰場係 BAFs
明白,原來如此。
你哋學校全部可以返學了嗎?

b3410 發表於 21-4-1 22:25
明白,原來如此。
你哋學校全部可以返學了嗎?

mid term 全部返學校考。
之後除咗教育局規定因文憑試停面授課外,各級輪返上下午。
高中 19/4-23/4 下午面授
          26/4-30/4,3/5 下午網課
          4/5-14/5 下午面授
          17/5-3/6 上午面授
初中則相反,即高中返下午佢哋返上午,反之亦然。

YolandaTam 發表於 21-4-1 22:31
高中 19/4-23/4 下午 ...
時間真係好快,一眨眼就又係一年。6月又要期末大考了。

b3410 發表於 21-4-1 22:44
時間真係好快,一眨眼就又係一年。6月又要期末大考了。

係呀,我已買定 suit 同鞋,叫阿女得閒着吓,等佢 interview 時自然啲。

YmOra    發表於 21-4-2 15:03
小豬脾    發表於 21-4-2 11:27
b3410    發表於 21-4-1 23:09

YolandaTam 發表於 21-4-1 22:31
高中 19/4-23/4 下午 ...
我哋簡單啲, 中三至中五返上午, 中一及中二返下午. DSE(26/4-3/5)就全校下午網課.

我女沒有UT,但其實都係有Test,佢自己話寧願係UT,可集中火力溫書,宜家嘅Test係照常上課做功課......

我地UT考3日,每日3-4科,已習慣了,因為中一開始都係咁,阿女已習慣用復活節假期去溫書,每日溫一科,岩岩好,剩餘時間做功課

gigayan 發表於 21-4-2 11:01
我女沒有UT,但其實都係有Test,佢自己話寧願係UT,可集中火力溫書,宜家嘅Test係照常上課做功課......:thi ...

我女學校都是這模式測驗,隨堂測,佢哋又冇乜嘢喎,咪當作quiz咁!

pooh仔 發表於 21-4-2 14:59
我女學校都是這模式測驗,隨堂測,佢哋又冇乜嘢喎,咪當作quiz咁!

贊成,當平時小測就可以了,其實咁樣仲好,孩子才願意响平日找時間"清"走學過的東西,養成好習慣不會堆積如山。

妹妹頭 發表於 21-4-2 11:32
我地UT考3日,每日3-4科,已習慣了,因為中一開始都係咁,阿女已習慣用復活節假期去溫書,每日溫一科,岩岩 ...

每日3-4科好多呀!
每日溫一科,會唔會考試前已經忘了一半?
復活節假前仔已完成UT, 卷亦已派回,仔本來想趁復活節溫下書,預習下,但復活節假期好多功課,除了每科都有功課,其中兩科仲係project, 一個project已經佔了全日時間,餘下仲要做閱讀報告,真係哪來溫習與預習

你哋啲年青人會唔會都係咁多功課?

點解我哋咁得閑,唔使UT,好似也冇乜功課。