用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小朋友要有咩特質先拎到幾間熱門私幼offer? ...
go

小朋友要有咩特質先拎到幾間熱門私幼offer?

大女當年第一年細b去考, 咩KV SC LH GH SPK等等全部reject; 到下一年超大b身份去考都係得LH有waiting, 其他幾間都繼續reject果陣真係好depressed, 成日喺度諗究竟係個女表現唔好? 家長答問題答得唔好? 定成個profile/package唔夠人好?
最後都係認命留喺間普通細校私幼讀到而家k3

而家開始為細佬準備, 希望佢唔好重蹈家姐覆轍一間都考唔到, 所以想請教各位成功人士分享吓你地小朋友有咩特質, thx!!

你可以做的是加強一下學術, 其實你都面過,應該知道學校都問咩問題
另外,我覺得做父母可以幫到就係表現出同小朋友的親子關係很好
比小朋友多見人,等佢願意開口講

其實我覺得是緣份遊戲,睇老師眼緣

我沒有你上面那幾家offer, 是另一家都出名的幼稚園。當時我個小朋友無講過野,只是手指指,指出答案
我認為老師選我們,是因為看到我跟小朋友的互動,關係很好

希望幫到你

hellolulululu 發表於 21-4-1 13:23
你可以做的是加強一下學術, 其實你都面過,應該知道學校都問咩問題
另外,我覺得做父母可以幫到就係表現出 ...

報個時就個個都話要夠學術。

但考完就個個都話唔關學術事,學校會選擇睇家長及學童反應多...

而本人覺得睇運氣的更多(emoji)

真係信者得救(emoji)‍♀️

libra2018 發表於 21-4-1 14:15

但考完就個個都話唔關學術事,學校會選擇睇家長及學童反應多...

同意,甘細既小朋友係無咩學術可言
所以我都認為當時老師是欣賞小朋友跟父母的互動,看到小朋友有反應,天真的一面,不是發呆

hellolulululu 發表於 21-4-1 13:23
另外,我覺得做父母可以幫到就係表現出 ...
我大女當年識答啲問題, 叫佢做嘅指令都做得啱, 學術應該唔係reject嘅原因

libra2018 發表於 21-4-1 14:15

如果真係緣份/運氣冇理由考兩年一間都考唔到, 點都有一個半個offer掛就算講緣份都總會有啲因素令個老師覺得你合眼緣, 所以好想知究竟係啲咩因素特質令果堆學校覺得你合眼緣

Dybala 發表於 21-4-1 14:36
我大女當年識答啲問題, 叫佢做嘅指令都做得啱, 學術應該唔係reject嘅原因 ...

哈哈,可能我寫得唔好
加強學術是因為我覺得無咩可以做之下,你可以做的事

另外一個我認為真的有幫助是,面試時,你作為媽媽的表現,你點樣帶動你小朋友去比多一些反應

我小朋友是好怕醜個種,當時我只可以盡能力去比老師知道,小朋友沒講出口,但佢想表達d咩

老師問小朋友叫咩名,我小朋友沒有答,用手指了一下個名牌,我笑一笑話:哦,佢話個名係名牌些面,然後小朋友笑了

我個人經驗係家長理念同小朋友特質是否適合,做自己便可!

你問我答

覺得係要睇小朋友反應夠唔夠快,睇下夠唔夠醒目,說話流暢度等,同佢答既答案對錯無關。

第二睇家長,家長背景 家長面試表現。家長答問題時有無條理,是否態度良好。

你舉例既果堆,我都有啲offer。學校好識揀人,無論係拍片定面見都一樣係揀返果堆人。

最後,唔係要讀名幼先至會出頭,我更關心係子女有咩地方需要改進。

misssheep 發表於 21-4-1 16:41
你問我答

覺得係要睇小朋友反應夠唔夠快,睇下夠唔夠醒目,說話流暢度等,同佢答既答案對錯無關。
咁讀返家姐果間都冇壞, 都叫做有語境同有少少學術, 又讀得開心
但見佢啲同學今年考直私成績一般(零神校, 零三私一直, 甚至有同學一個offer都未有), 所以先想細果個入到果幾間

回覆樓主:

唔知細佬有無讀N班,但我覺得小朋友讀N對考K係有幫助。
認同小朋友考K係帶有運氣成份,但你講左咁多間考完又考全部都係reject, 證明小朋友或家長真係缺乏左呢d名幼所要求的特質(我不覺得學術是重要因素)。
每個小朋友都唔同,家姐同細佬的性格都可以有很大分別,所以細佬未必重蹈家姐的覆轍,作為家長,我覺得盡了力便可,太緊張反而會帶俾小朋友壓力。

wg_ann 發表於 21-4-1 17:55
唔知細佬有無讀N班,但我覺得小朋友讀N對考K係有幫助。
認同小朋友考K係帶有運氣成份,但你講左咁多間考完 ...
未夠秤讀, 1歲都未夠不過應該都會讀嘅
大家都講可能係欠缺名幼要求嘅特質, 所以我先開post睇吓有冇人用文字解釋到果種特質究竟係咩嘢, 不過睇黎太抽象

Dybala 發表於 21-4-1 18:10
未夠秤讀, 1歲都未夠不過應該都會讀嘅
大家都講可能係欠缺名幼要求嘅特質, 所以我先開post睇吓有冇人用 ...

1歲都未夠,樓主還有時間培育細佬,上PG都有幫助。
如果要論特質,我覺得每間K想要的特質都有少少唔同,但不外乎係醒目,反應快,主動,收放自如,開朗活潑,乖巧等等,呢d好睇小朋友臨場表現及發揮。
如其他網友所言,能否完成tasks不是重點,如何完成(譬如主動舉手然後完成 同 無舉手但都完成 已經有好大分別)及不能完成時家長如何反應都可睇到小朋友及家長的特質。

回覆樓主:

另外,欣賞樓主你思考及研究唔成功的原因,從而改善去幫助細佬,而唔係一味話學校只揀家長背景(有錢,專業人士等)

回覆樓主:

我估我可以試吓俾少少意見
中b,N無

因為我小朋友考N班嘅時候
所有名幼全軍覆沒

但到今年考K1時,你講嗰啲全部都有offer

以自身經驗分享,小朋友有以下特質係吸引:

1)良好語言能力,懂得回答中英文句子
2)情緒穩定
3)專注,能坐定
4)聽得懂並跟隨大人指令
5)可以獨自唱歌
6)聽話
7)喜歡群體,可以和平地與小朋友玩耍
8)可以自己獨立玩耍
9)已戒片
10)基本學術知識:形狀丶顏色丶交通工具丶英文字母

11) 不怕陌生人
12)喜歡閱讀
13)喜歡和老師交流

你提到的幼稚園有3間有offer,我覺得係要親子關係很好, 同埋希望父母會對仔女付出非常多的心機和時間,其實好容易睇得出

名幼要的小朋友不外乎
1.家境好,有能力外補
2.全職母親,可以內補
3.大B,面試表現好,入到學校易帶
4.世襲,有利考小.
再有就係有部分幼稚園對宗教有要求,比如GH SPK
同埋大部分幼稚園比較喜歡坐定定型,對活潑好動的小朋友不利.

以我所知SC對家境有一定評估,LH對世襲更重視一些,KV看小朋友本身多D, SPK/GH世襲基本都收,外人聽聞喜歡安靜小朋友,同埋宗教也很重要.

但係無論如何,在評估當中,家長本身同小朋友一樣重要。

wannabefa 發表於 21-4-1 18:41
我估我可以試吓俾少少意見
中b,N無
願聞其詳