用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCS vs SSGC
樓主: 2009J
go

SPCS vs SSGC  

bettyay 發表於 21-4-6 20:40
IGCSE 等同以前的會考,係唔可以用作考大學的。SPCS S4學生須先應考IGCSE ,無論之後係決定考DSE 或GCE。
D ...

oh, 原來spcs 中四一定要考igcse
即係無論將來決唔決定到外國升學 ,都要考咗先? 係compulsory?

bettyay    發表於 21-4-6 21:00

2009J 發表於 21-4-6 20:53
oh, 原來spcs 中四一定要考igcse  
即係無論將來決唔決定到外國升學 ,都要考咗先? 係compuls ...

Yes.
咁嘅Pattern係有問題,用晒F3,4時間去讀IGCSE, F5轉番讀DSE有問題,課程上有好大gap, IGCSE 太淺,得番年幾時間追DSE。有啲科如 eng lit, 係完全讀唔同嘢。

Bluegene 發表於 21-4-6 21:06
Yes.
咁嘅Pattern係有問題,用晒F3,4時間去讀IGCSE, F5轉番讀DSE有問題,課程上有好大gap, IGCSE 太淺, ...

咁又唔係喎!IGCSE 內容跟DSE內容大約有六成左右相同,其實某程度上仲係S3開始已經讀緊DSE curriculum,咁當然題形上係有分別嘅,S5如果決定DSE,係可以繼續函接,再操題形。唔係完全唔同。你所提出eng lit,就真係Cover得少啲,約30%,之後分流後,繼續各餘下的七成。

當然,我未去到分流階段,未知係咪真係網友所説,完全唔同

bettyay 發表於 21-4-6 21:33
咁又唔係喎!IGCSE 內容跟DSE內容大約有六成左右相同,其實某程度上仲係S3開始已經讀緊DSE curriculum,咁 ...
當然我冇經歷過,係同事自己SPCS畢業親身體驗講的。當然讀完IGCSE唔係讀唔掂DSE,但想攞好成績比人地難同辛苦。

上兩年Spcs DSE 成績比協恩還好。不是嗎?

222magmag 發表於 21-4-7 15:19
上兩年Spcs DSE 成績比協恩還好。不是嗎?

上年協恩DSE 成績比SPCS 好。不過SPCS 有不少學生考IAL, 未能算apple to apple 咁全面比較。

Ic .... HY 同 Spcs 差不多。但如果同 SSGC, 我投spcs

咁又唔係喎!IGCSE 內容跟DSE內容大約有六成左右相同,其實某程度上仲係S3開始已經讀緊DSE curriculum,咁 ...

師姐 我等你分享經歷過的親身體驗呀

回覆 bettyay 的帖子

可唔可以講多些關於SPCS學校的事比後輩知, 例如外校生和原校生相處? 同學間會否互相競爭? 會否有小圈子? 老師教學手法。 學校嚴肅在甚麼地方?校規? 老師和學生之間的相處? 同學成績下跌會否比老師責駡呢?

即係如果諗住到外國升大學或者在本港讀大學兩樣都能夠銜接 ,但是是否考dsc只有四份一spcs考, 所以考得嘅佢哋都有把握,令 成績可以 維持到

Lsfjoey 發表於 21-4-7 18:07

可唔可以講多些關於SPCS學校的事比後輩知, 例如外校生和原校生相處? 同學間會否互相 ...

SPCS中一有一班是半班原校上+半班外校生;另有一班全是外校生。中一有很多 group project, 原校及外校生也會mix埋組group, 眼見小女不同的project 會與不同的同學組group, 很易識到朋友。同學間是良性競爭。同學們很努力也很謙虛,彼此間也很少比較成績。返學當然要守校規,但感覺學校比學生很大自由度。老師和同學都很nice。希望答到你的問題。

回覆樓主:

謝謝你回覆

回覆樓主:

老師教學是否很古板?還是會用活動教學形式?

Lsfjoey 發表於 21-4-7 19:34
老師教學是否很古板?還是會用活動教學形式?

其實SPCS 我覺得真係唔算嚴 同 古板 班女仲可以鍾意扎辮又得 唔扎又得 幾自由呀
點解咁多人都有呢種感覺

佢係本單行薄比較舊式

Lsfjoey 發表於 21-4-7 18:07

可唔可以講多些關於SPCS學校的事比後輩知, 例如外校生和原校生相處? 同學間會否互相 ...
我諗普遍有自己直屬小學的學校都一樣,外來生都冇特別難融入問題,唔聽見有競爭什麼,小圈子我估女仔都有啲都唔奇,但應該唔多,我女無特別講。
老師教學如何,其實阿女無特別講,只會有時提下邊個老師好好,邊啲老師按本子教書咁。老師都幾睇到同學個性能力等。校規唔嚴喎!唔見有什麼苛刻要求。成績下跌會唔會鬧?應該唔會鬧,可能會「哦」

回覆樓主:

學校啲老師年齡幾多歲呢?後生多啲定係年資長嘅多啲?

Lsfjoey 發表於 21-4-7 23:44
學校啲老師年齡幾多歲呢?後生多啲定係年資長嘅多啲?
現今大家都好懂保養,從外表睇好難睇到幾多歲!從阿女口中講嘅,都係有教學經驗,唔似係fresh grad的後生

回覆樓主:

請問spcs全日制放學放幾點?

回覆 2009J 的帖子

SPCS係名牌直資,學生家庭背景應比SSGC更中產,學術也略勝及穩定,名氣應不次於DGS。如果囡囡好讀得書,SPCS好適合,英文一定超強,更有利海外留學。不過SPCS學習氣氛應緊張d,我所識嘅SPCS學生好大部分要補習,以保持競爭優勢,身邊朋友囡囡最少都補2科,其實2科已太少。SSGC應相對較平民輕鬆d,始終津校同直資,係冇得比較。兩間校風都好。

poodpoodhk 發表於 21-4-8 21:24
回覆 2009J 的帖子

SPCS係名牌直資,學生家庭背景應比SSGC更中產,學術也略勝及穩定,名氣應不次於DGS。如 ...

想請問下spcs會否太bully呢