用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCS vs SSGC
樓主: 2009J
go

SPCS vs SSGC   [複製鏈接]

回覆樓主:

我想知道兩間學校嘅校風是怎樣呢

mykate 發表於 21-4-1 20:15

謝謝!

兩間成績差不多。如樓主之前說讀得開心D,輕鬆D應該是ssgc

mykate 發表於 21-4-1 16:53
我女讀緊ssgc S1, 外來生,暫時幾輕鬆。
佢一向中文弱,唔太鐘意中文科。佢話依家中文科老師教得好好,有 ...

妳好,
1.請問中一分班後是否初中幾年也是同班不會再分班,還是每年分班?
2. 請問管弦樂團是否很難入?
有沒有 弦樂團?
感謝
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid61/p90919818bb64d2ae2ef08dce92c2382f/fc2fbe40.gif[/img][img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid61/p0b6899a2912023c8c8a95a03e2a5a9a7/fc2910f6.gif[/img]

bbhelen 發表於 21-4-5 08:59
妳好,
1.請問中一分班後是否初中幾年也是同班不會再分班,還是每年分班?
2. 請問管弦樂團是否很難入?

1/ S1 to S3 會係同一班,但中英數分組跟成績,可能會改變。

2/ 有 orchestra, 另有 string orchestra.
剛剛呢年係 video 申請,唔知其他人水準。

回覆樓主:

my Kate
非常感謝你
小女剛自行入了。
聽你說中文科教得好,我們很開心因為小女中文科比較弱, 另外對這學校認識不太深 ,有些徬徨。
再次感謝你的回覆
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid61/p90919818bb64d2ae2ef08dce92c2382f/fc2fbe40.gif[/img][img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid61/p0b6899a2912023c8c8a95a03e2a5a9a7/fc2910f6.gif[/img]

mykate 發表於 21-4-5 09:39
1/ S1 to S3 會係同一班,但中英數分組跟成績,可能會改變。

2/ 有 orchestra, 另有 string orchestra.

請問ssgc多不多聯校活動?例如跟其他男校/女校一起搞的活動。謝謝

mykate 發表於 21-4-5 09:39

我都想知多啲關於ssgc的資訊 我哋認識都不多,也是一樣感到很迷惘

回覆樓主:

但係 spcs 和ssgc 兩間都是b1a 如果後者 讀得 比較輕鬆, 那麼是否後者(ssgc)的教學方式比較好呢?我真的不太清楚請賜教!(emoji)(emoji)
另外好似st paul con入大學 嘅比率較ssgc高 ,是否因為他們including 在海外升大學呢?

lik123 發表於 21-4-5 11:48
請問ssgc多不多聯校活動?例如跟其他男校/女校一起搞的活動。謝謝

我女S1 就沒有。

依家有疫情,應該冇咩學校有聯校活動。

mykate 發表於 21-4-5 15:32
我女S1 就沒有。

依家有疫情,應該冇咩學校有聯校活動。

明白,謝謝

2009J 發表於 21-4-5 12:33
但係 spcs 和ssgc 兩間都是b1a 如果後者 讀得 比較輕鬆, 那麼是否後者(ssgc)的教學方式比較好呢?我真的不太 ...

有冇過來人可以指教下呢

2009J 發表於 21-4-5 12:33
但係 spcs 和ssgc 兩間都是b1a 如果後者 讀得 比較輕鬆, 那麼是否後者(ssgc)的教學方式比較好呢?我真的不太 ...
SPCS因為要準備兩個公開試,一定會辛苦些。不過成績也好一些。
教學方式,這些學校可以取到好好的成績,應該都有自己獨到之處。不過可能側重會不同,主要考慮是否適合自己小朋友。具體大概只有用家講的出,家長都未必清楚。畢竟中學特別高中階段,靠同學自己,子女也未必肯事事彙報俾家長聽。只能了結大概。

不過,就算同一間學校,也有識教同唔識教的老師,際遇和體驗也會不同。

我會選SPCS ,  因為可考IGCSE,  尤其是中文無把握的同學,考IGCSE 可避開考中文。有這成績也可用non-JUPUS 途徑考香港的大學。我覺得多個出路,總比較好。

純自己觀察感覺.....SPCS在B1a女校中除比不上神校,比其他B1a總括也是略高一線(運動及有特別考慮除外)。
但係SPCS要比學費,值唔值就唔同人有唔同標準,所以出現那麼多SPCS vs B1a官津,如果唔係覺得SPCS好啲,就唔使唸一定揀免費吧。
遇過決定揀SPCS嘅家長因為覺得比左學費要求同期望又過高左,時聽用家對SPCS評論未夠期望的好。反而有放棄去官津的就期望低點,最後感覺良好。
純好唔好,我揀SPCS。如問性價比就可能唔同。

Spiderphant 發表於 21-4-6 19:23
純自己觀察感覺.....SPCS在B1a女校中除比不上神校,比其他B1a總括也是略高一線(運動及有特別考慮除外)。
...

謝謝你的建議

Mommy-Maggie 發表於 21-4-6 15:00
我會選SPCS ,  因為可考IGCSE,  尤其是中文無把握的同學,考IGCSE 可避開考中文。有這成績也可用non-JUPUS  ...

謝謝你的建議

回覆樓主:

另外都想請教spcs有i g c s e 和 dse 選擇, 我不太明白這選擇是什麼, 是否二選一呢? 我不是太明白
女兒中文及英文也能應付, 但我覺得他較喜歡中文
本人未決定女兒會否在大學時 到海外留學, 始終還是太遙遠的決定
請賜教

2009J 發表於 21-4-6 20:06
另外都想請教spcs有i g c s e 和 dse 選擇, 我不太明白這選擇是什麼, 是否二選一呢? 我不是太明白 :questio ...

你可以咁理解
兩個不同的考試
中五中六時 分兩邊走
二擇一
如果你以香港大學為目標
咁DSE 係由jupas 考大學
IGCSE 係另一邊non jupas 考大學
兩條隊咁囉

我都係簡易版理解
詳情 我都未理解到
等資深會員再解答

Mommy-Maggie 發表於 21-4-6 15:00
我會選SPCS ,  因為可考IGCSE,  尤其是中文無把握的同學,考IGCSE 可避開考中文。有這成績也可用non-JUPUS  ...

IGCSE 等同以前的會考,係唔可以用作考大學的。SPCS S4學生須先應考IGCSE ,無論之後係決定考DSE 或GCE。
DSE/GCE的成績才可用作考大學的。

‹ 上一主題|下一主題