用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1a生選b1b校
樓主: taltal246
go

B1a生選b1b校

TGTY 發表於 21-4-1 11:04
回覆 puffy0305 的帖子

1A 熱門女校!
但不是最top 那些

回覆 Peter268 的帖子

我見bigexam 民生排名高過st marks, 你點解會選st marks先?Btw, 我都中自2,大機會做同學仔

醒目開學勳章

taltal246 發表於 21-4-1 09:32
呈一級8,呈二級4,無特異功能,老師評為b1a生,非一線小學但算熱門,自行選了間b1b學校,學校無面試只有拍 ...

same here. 我果間仲要係1B至1C

醒目開學勳章

zanezane 發表於 21-4-1 11:05

想知問咩?我原是想報呢間

首先自我介紹,Interviewer 用你篇自我介紹,再一路問問題。

咁都唔似係好難,要oral 好

醒目開學勳章

zanezane 發表於 21-4-1 11:19

咁都唔似係好難,要oral 好

係唔難,但呀女嗰日嘅表現真係出奇地差.....

醒目開學勳章

呈一級8,呈二級4,無特異功能,老師評為b1a生,非一線小學但算熱門,自行選了間b1b學校,學校無面試只有拍 ...
所以成日話啲老師評abc真係斷估,如果1a點可能唔入民生,你話bps就話啫,識人舊年自行入ccsc/cwcc/sms都唔係級10內,真正級頭根本唔會考慮呢啲

bobbob 發表於 21-4-1 11:51
所以成日話啲老師評abc真係斷估,如果1a點可能唔入民生,你話bps就話啫,識人舊年自行入ccsc/cwcc/sms都唔 ...

可能係四小龍

bobbob    發表於 21-4-1 12:15

我女自二中民生,不過自一都中,都有後補位

bobbob 發表於 21-4-1 11:51
所以成日話啲老師評abc真係斷估,如果1a點可能唔入民生,你話bps就話啫,識人舊年自行入ccsc/cwcc/sms都唔 ...

好多四小龍級頭10選民生做自二

Ruan723 發表於 21-4-1 12:06
我女自二中民生,不過自一都中,都有後補位

請問小學係四小龍嗎?考級頭10嗎

回覆 taltal246 的帖子

唔係16區,係14區

唔係16區,係14區

Ruan723 發表於 21-4-1 12:13

唔係16區,係14區

級頭嗎

唔係好頭,十幾,但都係b1a

不用心灰,可能係"備取生"呢!個人認為,B1a生未必一定入硬B1b中學,因為,面試也是重要的一環,加上,一所B1b中學的自行位只有大約40個左右,而自行申請分分鐘有幾百人申請,大家又不相信40個位皆被B1a學生攞晒,總覺得40人中取錄嘅B1b會比B1a多,又無理由幾百申請人只有十幾廿個B1a生㗎,即是話,B1a學生必定有人响自行時入唔到B1b中學了。

zanezane 發表於 21-4-1 11:04
回覆 joycechanwy 的帖子

其實都唔係嘅...學校真係搵啱feel嘅同學仔入。佢面試佔好重。

十分認同

王國會長

自行睇申請學生排名, 今年可能咁啱好多b1a 申請

回覆樓主:

Thanks