用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小學以普通話教學, 會否令不懂普通話小朋友跟不上 ...
go

小學以普通話教學, 會否令不懂普通話小朋友跟不上 [複製鏈接]

大家好 ! 我見到有些小學以普通話教中文. 請問屋企没有語境, . INTERVIEW是否會睇小朋友懂唔懂普通話? 若有幸收了, 學校是否已經當小朋友有普通話基礎去教書? 因為我正考慮是否應該咁樣而剔除唔報考以普通話教學的小一,  原因是怕小朋友連課程也聽不懂.  請問大家有没有這經驗呢? 謝!
   2    0    0    0

我覺得會難跟上。所最好幼稚園時上英普班,咁就兩文三語都okay, 但又很多小學面試時非常重視粵語的表現能力,所以真係難揀既

WINNIETHEMEOW 發表於 21-3-31 18:09
大家好 ! 我見到有些小學以普通話教中文. 請問屋企没有語境, . INTERVIEW是否會睇小朋友懂唔懂普通話? 若有 ...
我都有相同的考慮, 見有D小學有得揀普教中(即同一級兩班普教中, 兩班粵教中),
又有D係某級別用普教中 (例如小一小二小三普教中, 小四小五小六粵教中)

我都考慮同分析中, 希望可以有多D家長解答

WINNIETHEMEOW 發表於 21-3-31 18:09
大家好 ! 我見到有些小學以普通話教中文. 請問屋企没有語境, . INTERVIEW是否會睇小朋友懂唔懂普通話? 若有 ...
香港現今中學, 8成以上都唔係普教中
就算初中用普教, 高中都轉返粵教
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果知道將要入讀普教中小學, 可預先學定普通話, 開學可盡快pick up.

我覺得冇咩影響,小兒讀間學校,所有科都係普通話,學習進度冇受影響,一年後就已經流利普通話了。(小學之前完全冇學過)

Arabellahk    發表於 21-4-4 11:43

個問題應該係調返轉, 見過啲親戚小朋友同以前補習學生經過幾年普教中之後某啲詞彙淨係識用普通話讀而唔識廣東話

非常視乎小朋友的語言天賦
同一個字詞但有兩種讀音 形聲義配合的要求高了很多

對於學習能力強的小朋友就 可能等於學多了一種口語 但對於學習能力偏弱的小朋友就會百上加斤

如果官津學校 只有一班普教中的話就通常只會在安排精英班進行 不會在其他班補底班等等

這就很清楚了

hkpapa852 發表於 21-4-1 09:45
香港現今中學, 8成以上都唔係普教中
就算初中用普教, 高中都轉返粵教
其實我都唔明高中/高小轉返粵教的用意
係咪代表其實都係用返廣東話教學, 大家易明D, 老師又教得清楚D呢?

KWLW 發表於 21-4-1 15:57
係咪代表其實都係用返廣東話教學, 大家易明D, 老師又教得清楚D呢? ...
點解要咁大力推普教中, 背後原因相信大家心照
去到高中高小始終成績緊要, 正常學校同家長都唔會拎學生/仔女成績黎較飛

回覆 Dybala 的帖子

咁又係, 諗到應該點揀小學, 謝謝~

係咪代表其實都係用返廣東話教學, 大家易明D, 老師又教得清楚D呢? ...

小學老師要搵特定語言教學應該容易過中學,中學始終要有一定學歷亦都大部份係本地畢業,好多係講廣東話。你要去到英語或普通話,變相就係國際學校。
我自己幾十年前幼稚園小學用普通話教學,幫到我當時的中文寫作,當然之後用返廣東話乜都交返晒比老師。但仍然有個底,我普通話唔流利但發音標準,呢個就係點解啲人話語言要從小學習。

其實可以自細比到小朋友習慣普通話,我覺得非常好,我哋家長應該正面去睇。多一種語言多一個技能。

回覆 WINNIETHEMEOW 的帖子

肯定百分之二百跟唔上!如有呢類offers, 不如快啲放番啲位出嚟,千祈唔好浪費小朋友時間!

回覆樓主:

小朋友適應力好強,學外語由細開始真係事倍功半,自小習慣左,大個就唔怕講。不過預左一定會有磨合期,開頭挫敗感高啲,呢個時期最好家長額外幫手,適應左應該會慢慢上到手。

打好一定國語基礎後,中學轉返廣教中就更冇問題。

我就唔會以普教中為主要考慮因素,因為問題唔難解決,若有兩間差不多的小學有offer, 咁才揀廣教中

Happykidss 發表於 21-4-1 14:32
非常視乎小朋友的語言天賦
同一個字詞但有兩種讀音 形聲義配合的要求高了很多

津校普教中果一班,未必係一定出現係精英班,某些小學根本係不設精英班的~~~

有乜讀乜,選自己最想果類型。普或廣或英,小朋友適應力好強,留返俾學校教就得~~~

見過有不少學校全級普教中, 但中文補底班就會轉用粵教中  原因就是 對於母語是粵語的小朋友 粵教中比較易入口難度較低 較易掌握
好難想像全級粵教中的學校, 但中文補底班就轉換普教中?!

係老師自己唔識講
你估各個資深老師都好熟普通話?
‹ 上一主題|下一主題