用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 2021~2022體藝中學
樓主: cathykayi1982
go

2021~2022體藝中學  

pokinponi 發表於 21-7-26 13:53
請問住宿舍既同學, 係咪星期六或日不能留在宿舍要回家? 謝謝!

Pre-S1當日宿舍簡介會介紹過星期五晚前回家,星期日午後可回宿舍。

星期六早上若有訓練/活動,可申請星期五晚留宿。

跨境學童因為檢疫隔離政策影響,可申請由weekly boarding 轉為 full boarding。

BHA 發表於 21-7-27 14:44
Pre-S1當日宿舍簡介會介紹過星期五晚前回家,星期日午後可回宿舍。

星期六早上若有訓練/活動,可申請星期 ...
謝謝回應

我個仔就揀咗最自由嘅隨時可以出街,星期五晚走星期一早上先返宿舍

pokinponi    發表於 21-8-11 14:10

請問訂咗書嘅家長有冇收到「提示取書短訊」?

如果無收到,都係可以明天回校取書?

謝謝

cyl299 發表於 21-8-9 12:26
我個仔就揀咗最自由嘅隨時可以出街,星期五晚走星期一早上先返宿舍

見「備戰大學」版有版主反享大學宿生入宿準備物品清單:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3828125&pid=49000409

第一次寄宿嘅體藝生或者可以參考。

goodsss 發表於 21-4-1 11:47
大家好,我女VA生,多多指教。

一直心儀這學校,如果讀VA,請教考入會不會很難?請賜教

chrisycy 發表於 21-9-20 23:34

一直心儀這學校,如果讀VA,請教考入會不會很難?請賜教

首先小朋友要對VA有濃厚的興趣,因為我暫時見,她每星期都要交VA功課。其次要有良好的英文能力,除了中文和中史科外,其他科都是全英文教學。

考體藝無論VA生,PE生都一樣,要過很多關。每一關我都盡量陪伴她,我以平常心去面對結果,好讓她在少壓力吓去面對每一項挑戰及結果

謝謝回覆,知不知道讀完體藝之後出路會是如何?入大學率高嗎?不知道從那可以找到這信息

醒目開學勳章 王國長老

chrisycy 發表於 21-10-1 10:08
謝謝回覆,知不知道讀完體藝之後出路會是如何?入大學率高嗎?不知道從那可以找到這信息
...
https://www.tic.edu.hk/uploads/files/School_Report_2019-2020%281%29.pdf
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 21-10-1 18:07
https://www.tic.edu.hk/uploads/files/School_Report_2019-2020%281%29.pdf

http://www.tic.edu.hk/uploads/files/School_Report_2019-2020%281%29.pdf

請問體藝s4選修科時,係學校以組合形式安排比學生選,還是所有科任選.當然成績好有優先選.如以組合形式,請問有邊d組合?唔該晒

醒目開學勳章 王國長老

clokwai 發表於 21-10-5 13:53
請問體藝s4選修科時,係學校以組合形式安排比學生選,還是所有科任選.當然成績好有優先選.如以組合形式,請問 ...
非組合形式, 最多可以選修 8 科

資料我已經丟晒, 靠個腦諗返黎答你

X1 - 全部既科目
X2 - 大部份既科目
X3 - 少部份既科目
X4 - 極少部份科目

選科係以成績行先, 但係選既時候, 原本你好想選三科 X 既, 但好不幸地係 S.3 時 4C 入面有一科唔合格都唔可以選修 3X, 只可以選 2X

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 21-10-5 16:40
非組合形式, 最多可以選修 8 科

資料我已經丟晒, 靠個腦諗返黎答你
謝謝你

回覆樓主:

請問各位用家,體藝是否屬於Band one還是Band two學校?假如運動方面,籃球是強項,學校會注重這個運動嗎?面試嘅話是否都要考體能? 要求高嗎?謝謝!

cyl299 發表於 21-8-9 12:26

請問之前停面授課轉為上網課,宿生係咪都照樣住宿舍?同埋揀自由出街係咪因為放學出去補習或者訓練嗰d?謝謝(emoji)

GO5019 發表於 22-5-10 13:07
請問之前停面授課轉為上網課,宿生係咪都照樣住宿舍?同埋揀自由出街係咪因為放學出去補習或者訓練嗰d?謝 ...

之前「特別假期」,宿生都要離開宿舍,如果係跨境生唔清楚。

揀「自由出街」,到時都要家長事前告知舍監出街原因。

BHA 發表於 22-5-12 10:38
之前「特別假期」,宿生都要離開宿舍,如果係跨境生唔清楚。

揀「自由出街」,到時都要家長事前告知舍監 ...

icic,謝謝,因為我女平日有2-3日放學之後要去隔離體院訓練。咁樣係咪要逐次講俾舍監知。

同埋PE生要參加一項校隊,如果同港隊撞時間,係咪可以請假?我見好多校隊都要星期三訓練,我女港隊都係星期三訓練。

GO5019 發表於 22-5-12 12:18
icic,謝謝,因為我女平日有2-3日放學之後要去隔離體院訓練。咁樣係咪要逐次講俾舍監知。

同埋PE生要參加 ...

如果係定期活動,事前只需通知一次,告知係定期活動便可。

我小朋友係VA生,訓練撞期安排要等PE家長答覆。

BHA 發表於 22-5-12 13:46
如果係定期活動,事前只需通知一次,告知係定期活動便可。

我小朋友係VA生,訓練撞期安排要等PE家長答覆 ...

謝謝

回覆 GO5019 的帖子

如你小朋友係港隊,好似比到証明學校,可以不用跟學校訓練.
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊