用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 後備問題
樓主: sswan
go

後備問題 [複製鏈接]

wkltd 發表於 21-3-31 21:04
請教各位我的想法是否正確:就算自行1或2,備取生位置排第一,但不放棄直資學位,即不能夠參加大抽獎,備取 ...

一旦直資冇去抽飛:

1. 即使自行後補位排第一,已經表示放棄,當然大前提自己唔知係後補位

2. 更加唔會進入大抽獎階段
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Poyau 發表於 21-3-31 17:57
如大抽獎無選自1/2
而派位證上係自1/2
就知道係備取補上

清楚晒!謝謝你!

Poyau    發表於 21-4-1 10:23

王國會長

Poyau 發表於 21-3-31 17:57
如大抽獎無選自1/2
而派位證上係自1/2
就知道係備取補上

請教一下,晤係好明。今日派彩,自一,自二落空。甘大抽獎,我應該照填返自一同自二,定應該改填其他學校呢?

selina1109 發表於 21-3-31 22:07
請教一下,晤係好明。今日派彩,自一,自二落空。甘大抽獎,我應該照填返自一同自二,定應該改填其他學校 ...

如果你諗住大抽獎唔中都會去叩門,咁就最好填返喺頭,因為叩門時呢個都係誠意分,但要留意,有啲學校係講明唔會有叩門位

回覆 selina1109 的帖子

如果自已的成績Grade達自行正常會再搏一搏,但未達就不太建議

請教一下,晤係好明。今日派彩,自一,自二落空。甘大抽獎,我應該照填返自一同自二,定應該改填其他學校 ...

大抽獎甲乙1/2是否填自1/2要再考慮
例如灣仔區B1男生自1/2係SJC/英皇
公海位 SJC/英皇各3 皇仁51 聖鄧66
乙1 試皇仁/聖鄧 定 博SJC/英皇?

王國會長

Poyau 發表於 21-3-31 22:28
大抽獎甲乙1/2是否填自1/2要再考慮
例如灣仔區B1男生自1/2係SJC/英皇
公海位 SJC/英皇各3 皇仁51 聖鄧66

明白了,好透徹解說。小兒沒有這個能力。佢只介乎band2尾至band3頭,沙田區,諗緊係咪大抽獎照填自一同自二。謝謝。

Poyau    發表於 21-4-1 10:24

王國會長

阿珠媽2號 發表於 21-3-31 22:11
回覆 selina1109 的帖子

如果自已的成績Grade達自行正常會再搏一搏,但未達就不太建議

謝謝解答

王國會長

wenwen_chan 發表於 21-3-31 22:10
如果你諗住大抽獎唔中都會去叩門,咁就最好填返喺頭,因為叩門時呢個都係誠意分,但要留意,有啲學校係講 ...

謝謝解答

大抽奬甲部可搏一搏、但乙部真係要小心填、如自一自二落空、但是同區及確定同band的話、或者都可填番的!

利申:當年派位日神蹟發生、自一後備入番、因為大抽獎完全冇填!所以希望在明天、加油(emoji)⋯⋯never give up!

王國會長

~HeiB~ 發表於 21-3-31 22:55
大抽奬甲部可搏一搏、但乙部真係要小心填、如自一自二落空、但是同區及確定同band的話、或者都可填番的!

...

謝謝你,5年前大仔玩過,成績好過弟弟,無諗過呢方面問題。所以今次再玩升中,晤係好識排位,謝謝你解答。

回覆樓主:

Welcome

謝謝大家(emoji)真係清楚咗好多. 我個仔都係自二收咗☺️

Poyau    發表於 21-4-1 10:24

selina1109 發表於 21-3-31 22:33
明白了,好透徹解說。小兒沒有這個能力。佢只介乎band2尾至band3頭,沙田區,諗緊係咪大抽獎照填自一同自 ...
大抽獎填唔填番呢兩間,你要考慮:
1. 呢兩間啱唔啱你仔bangding?因為係邊緣人,如果唔好彩係band3 pool抽band2學校有啲搏。

2. 呢兩間係咪都要排乙一先有機會入?如果好熱門,你只可以二揀一填做乙一,而乙二揀其它以往放乙二都有機會抽到嘅學校。唔好浪費咗乙二呢個位。否則你乙一抽唔到,就直飛去乙三。

3. 了解下學校有無講過要擺頭兩志願先可以去叩門。

4. 填表前問下老師意見。

王國會長

BonnieYT 發表於 21-4-1 09:57
大抽獎填唔填番呢兩間,你要考慮:
1. 呢兩間啱唔啱你仔bangding?因為係邊緣人,如果唔好彩係band3 pool抽 ...

謝謝你,兩間自行晤熱門,只係兩間2c學校。如果係甘樣放1間自行,之後放返間校風較好band 3較為安全。

醒目開學勳章

sswan 發表於 21-3-31 15:26
自二收左做正取生,自一就做咗後備生,到大抽獎會唔會有機會入到自一呢?
...

你點解會知自一係後備?

昨天收到電話,自一定自二都好,仲點大抽獎?
‹ 上一主題|下一主題